Cum consumi racitura sau piftia de sarbatori fara sa te ingrasi

Alimentatie 18.12.2017 dietetik
Trebuie sa recunoastem ca nu exista sarbatoare fara a avea racituri pe masa. Sunt delicioase si merg foarte bine cu mamaliga si chiar nu ai cum sa te abtii indiferent ce varsta ai avea. Multi care tin la silueta nu ar ingrazni sa consume racitura sau piftia asa cum se mai numeste, pentru ca se tem de posibilele kilograme in plus, dar nu stiu ca pot castiga beneficii pentru sanatate. Consumata corect, racitura nu are cum sa-ti afecteze silueta. 
 
Ce este racitura in fond? Este carne fiarta in gelatina si apa, care poate contine si oase mici. Gelatina este considerata sanatoasa pentru ca este o proteina care exista in mod natural in oase. Nu intamplator am vazut la marile gospodine ca folosesc picioare, gaturi de pasare, sorici si spinari de pasari. Rezultatul final trebuie sa fie foarte bine inchegat. Ce-i drept, cand sunt gata putem sesiza la suprafata un strat de grasime. Acesta ar putea dauna siluetei, mai ales daca consumam 2-3 portii de racitura pe zi, necontand faptul ca racitura in sine are putine calorii.
 

Cum se consuma racitura fara sa ingrase?

 

Racitura poate fi consumata si de 2-3 ori pe zi daca tinem cont de sfaturile urmatoare:
 
 
1.Inainte de a consuma racitura se elimina cu o lingurita stratul de la suprafata, care contine acumulari de grasime din carnea folosita.
 
2.Evitati sa consumati multe racituri daca contin afumaturi. Acestea pot crea mediu acid in stomac, provocand pe moment flatulenta si balonare, iar in timp te poti trezi cu afectiuni grave ale colonului.
 
3.Foloseste la racituri carne slaba de pui, curcan sau macra de porc. Sa nu uitam ca si carnea slaba poate lasa acumulari de grasime, dar in orice caz, nu este atat de daunatoare siluetei precum carnea grasa sau afumaturile. De asemenea, este si normal sa folosim carne pentru ca altfel racitura nu s-a inchega.
 
4.Folositi cat mai mult usturoi la racitura, pentru ca aduce beneficii pentru sanatate, stimuleaza digestia si fortifica sistemul imunitar. Adaugati o cantitate mai mare decat de obicei.
 
5.Folositi condimente picante, care accelereaza metabolismul, precum piper cayenne, piper negru, turmeric, usturoi negru. Tineti minte ca acestea ajuta si la o eliminare mai rapida a toxinelor prin faptul ca au rol de termogeneza.
 
6.Consumati mamaliga, dar de marimea unei palme ca sa nu castigati kilograme nedorite. Mamaliga este considerata sanatoasa, dar ca orice aliment sanatos poate ingrasa in exces. Nu recomand sa consumati paine la racitura, mai ales cea alba. In cazul in care nu aveti timp sau chef sa faceti mamaliga, alegeti paine integrala sau din seminte.
 
7.Ai grija ca inainte de fiecare masa de sarbatori ( cu 30 de minute inainte) sa bei un smoothie din fructe proaspete sau chiar un pahar cu apa cu zeama de lamaie. Va accelera digestia si o sa te impiedice sa consumi o portie mare de mancare. Dupa 30 de minute de la masa se recomanda iar un fresh natural pentru curatarea intestinelor.
 
 
 

Ce alte beneficii mai aduc raciturile?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Raciturile pot fi considerate dietetice daca folosim carne slaba, usturoi si morcovi si daca eliminam pelicula de grasime de la suprafata inainte de a le consuma. Gelatina este un ingredient util si sanatos, utilizat la diverse produse, chiar si cele cosmetice pentru tratarea celulitei si ameliorarea vergeturilor. Nu mai zic cate beneficii aduce si in tratamentele faciale sub forma de masti.
 
 
Va intrebati de ce? Ei bine, gelatina pulbere contine colagen, o substanta absolut necesara pentru buna functionare a organismului. Colagenul este continut in mod normal de organism. Se regaseste in straturile pielii, muschi, oase, tendoane si cartilaje. Fara colagen, oasele ar deveni fragile, am avea probleme cu articulatiile si am face riduri timpurii.
 
Nici nu ar mai fi nevoie sa luam suplimente cu colagen intrucat avem la indemana gustoasele racituri si cand este un prilej mai bun sa le consumam daca nu in timpul sarbatorilor? Pana la urma este o mancare traditionala. Ca sa va bucur si mai mult, sa stiti ca ele pot fi consumate fara probleme tot timpul anului, necontant anotimpul. Vara chiar pot fi racoritoare la fel ca si inghetata.
 
Continutul de carne slaba (pasare) ne-ar aduce doza zilnica necesara de proteine fara de care organimsul nu poate functiona corespunzator si vom castiga si diverse minerale si vitamine, asa ca nu ezitati sa includeti raciturile in dieta zilnica.

 
 
Sursa: eatthis.com; 
 
 
 

 

Tags:
racitura
piftie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare