Cum faci cel mai bun pate de ficat homemade?

Stil culinar 23.01.2018 dietetik
Te-ai saturat de pateul de ficat din comert? Nici nu este de mirare avand in vedere ca este plin de coloranti si aditivi. Mai multe cercetari au aratat ca pateul din comert poate contine resturi de sorici, grasimi nesanatoase si multe alte substante care numai treaba cu ficatul nu au. Pateul este nelipsit din meniul oricarei persoane, iar consumul regulat de pate din comert poate aduce afectiuni mari de sanatate in timp. Nu mai zic ca si silueta ar fii afectata. Cea mai buna alternativa este sa ne preparam propriul pate in casa, pentru ca asa putem controla cantitatea ingredientelor si calitatea lor.
 
Atunci cand iti prepari propriul pate de ficat poti observa ca difera culoarea si consistenta fata de cel din comert, dar este un lucru perfect normal. Asta inseamna ca este sanatos, de calitate si mult mai gustos. Poti consuma cat pate vrei daca este de casa fara a-ti leza organismul si fara a pune kilograme in plus. Cu toate ca poti face si pate din ficat de porc, acesta are mai multe calorii decat cel de pasare. Daca faci parte din categoria de persoane care pun pret mare pe silueta, sfatul meu este sa consumi doar pate de  pui sau curcan cu diverse ierburi aromatice, menite sa accelereze arderile in organism.
 

Cum faci pate de casa dietetic?

 

Ingredientele pot sa difere in functie de preferinte in ceea ce priveste condimentele si ierburile aromatice. In general se folosesc ingredientele urmatoare:
 
  • 500 grame de ficat de pui sau curcan
  • Cateva foi de dafin
  • 2 cepe medii, tocate
  • Lapte degresat sau branza cremoasa degresata sau iaurt grecesc degresat
  • Poti pune piper boabe daca iti place – optional
  • Sare kocher, piper negru macinat
  • Daca iti place gustul picant poti pune paprika, curry, piper cayenne sau bucati de ardei iute, taiate marunt
  • Seminte ( chia, in, canepa, chimen)
  • Ierburi aromatice ( busuioc, cimbru, marar, patrunjel, etc)

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 
Pasii de preparare sunt urmatorii:
 
 
1.Ficatul se spala bine de sange si eventual in mai multe ape, pentru a disparea gustul amar specific ficatului.
 
2.Ai nevoie de o oala in care pui ficatul la fiert impreuna cu cepele taiate marunt, piperul si foile de dafin. ATENTIE! Evita sa pui sare sau bicarbonat de sodiu atunci cand fierbe ficatul pentru ca va iesi tare si nu-l bei putea sfarama.
 
3.Dupa ce fierbe ficatul, ai nevoie de un mixer sau un blender in care sa sfarami ficatul pana se obtine o pasta omogena.
 
4.In pasta obtinuta se adauga lapte, branza sau iaurt degresat impreuna cu condimentele si ierburile necesare.
 
5.Dupa ce se raceste pateul, tine-l la frigider intr-un borcan sau o caserola inchisa bine ermetic. Nu uita ca ingredientele se pot oxida si nu-ti va mai placea gustul apoi.
 
 

Cum poti consuma pateul de ficat fara sa te ingrasi?

 

Pateul poate fi o mancare eficienta in orice dieta, daca este consumat corect, mai ales in dieta Dukan, la care exista si o faza de atac, cea de inceput, in care se pregateste organismul pentru pierderea viitoare a kilogramelor. Ca orice mancare dietetica, poate aduce kilograme in plus daca este consumat in combinatii nesantoase precum laptele gras, unt, salam, sunca, sorici. La inceputul dietei Dukan nu se recomanda nici macar combinarea cu legume, acestea urmand a fi consumate din a doua faza a dietei.
 
Pateul dietetic poate constitui un mic dejun delicios si consistent sau o gustare delicioasa. Este recomandat sa nu consumam mai mult de 2-3 felii de paine, iar pe langa trebuie sa avem si un smoothie proaspat din fructe. In acest mod am stimula digestia, am avea o masa si mai consistenta si am stimula arderea grasimilor.
 
 
 
 
In cazul in care vrem sa combinam pateul cu legume putem alege din urmatoarele:
 
  • Ciuperci
  • Ardei rosu gras
  • Avocado
  • Gogosari
  • Fasole boabe
  • Verdeturi
  • Rosii, in special cherry
  • Castraveti
  • Hrean
 
Painea pentru tartine conteaza si ea foarte mult. Se recomanda sa consumam paine integrala in locul celei albe sau putem sa ne preparam acasa paine din tarate de ovaz sau din maia cu seminte. Este mult mai sanatoasa si mai consistenta.
 
 
 
Sursa: thespruce.com; wellvegan.com;
 
 

 

Tags:
ficat
pate
homemade
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare