Cum faci cel mai sanatos sandwich?

Intrebarea e mereu pe buzele nutritionistilor. Cum faci cel mai sanatos sandwich ? Nu trebuie sa depui chiar munca de alchimist pentru a afla raspunsul la intrebarea asta. E suficient sa te documentezi putin si sa ataci bucataria.

Gandeste-te putin cum iti imaginezi sandwich-ul perfect. De obicei e foarte gustos, dar are carente mari in ceea ce priveste aportul nutritiv. Cele mai multe sandwich-uri sunt pline de calorii care ar pune la pamant orice silueta.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cel mai sanatos sandwich nu poate fi realizat fara piatra de temelie – painea noastra cea de toate zilele. Nu va ganditi la paine alba si pufoasa sau la o ciabatta presarata cu masline. Painea face si desface in sandwich-ul asta asa ca orienteaza-te, mai degraba, spre painea din cereale integrale, care nu creste riscul de obezitate si nici riscul aparitiei unor boli de inima.

Nu uita sa alegi mereu produse din cereale integrale in defavoarea celor albe, procesate, care au ramas fara germeni si fara tarate. Procesarea cerealelor duce la pierderea a aproximativ 20 de nutrienti esentiali, printre care vitaminele B, fibrele, proteinele si unele minerale.

In plus, studiile arata ca cerealele integrale contin carbohidrati care iti vor asigura energia necesara pe intreg parcursul zilei, tinand la distanta oboseala care intervine dupa pranz.

Ajungem la inima sandwich-ului care nu, nu este o felie de piept de curcan, ci o friptura de vita. Am tot auzit ca vita nu e chiar atat de indicata in meniu insa studii recente, facute de Harvard School of Public Health, arata ca ar fi cea mai indicata alegere pentru un regim de viata sanatos.  Si evident pentru momentele in care vrei sa savurezi cel mai sanatos sandwich.

Alege un muschi de vita la gratar si vei avea parte de o excelenta sursa de zinc, vitamina B 12, fier si selenium. In plus, muschiul de vita la gratar contine substante care iti stimuleaza receptorii umami, partile care detecteaza savoarea.

Adauga doua felii de rosii gustoase, pentru culoare si pentru zona mare de vitamina C pe care o contin. Imprieteneste rosiile cu putina ceapa rosie. E plina si ea de antioxidanti care previn cancerul si afectiunile de inima, pastreaza memoria sanatoasa, reduc riscul afectiunilor degenerative precum Parkinson si Alzheimer.

La final captuseste bine totul cu spanac. Chiar daca vei ridica o spranceana la auzul acestei propuneri, afla ca cel mai sanatos sandwich este desavarsit de spanac. Am si argumente care sa sustina aceasta declaratie. Spanacul e o sursa de vitamina K, A si calciu.

Ce puneti in loc de maioneza ? Piure de avocado, pentru simplul motiv ca e bogat in fibre. Gata, am terminat de facut cel mai sanatos sandwich. Pofta buna!

Tags:
cum faci cel mai sanatos sandwich
cereale integrale
avocado
carne de vita
rosii
alimente care contin vitamina K
alimente care contin vitamina A
sursa de calciu
sursa de zinc
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare