Cum faci din vegeta un preparat sanatos

Stil culinar 02.10.2017 dietetik

Cand te gandesti la vegeta din comert, dar si la delikat, cu siguranta nu le poti incadra in categoria condimentelor sanatoase, pentru ca sunt burdusite de E-uri, coloranti, conservanti, sare cat cuprinde si doar cateva firicele microscopice de legume, care nu-ti aduc niciun aport nutritional. Desi am deprins de la mama si bunica utilizarea condimentelor vegeta, mult utilizate pentru ciorbe si supe crema, dar si la diverse tocanite de legume, iata ca poti alege o varianta sanatoasa pentru vegeta. Si este mult mai gustoasa si aromata!
 
A nu se face confuzie intre vegeta si zarzavat. Zarzavatul se face dintr-un amestec de legume proaspete, pastrate in congelator si contine atat frunze verzi cat si bucati mari din diverse legume. Aspectul verde se pastreaza si dupa preparare. Vegeta, este mai mult un condiment strict din legume, care se prezinta ca o pulpere aromata. Si in supermarket-uri se vrea a fi din legume, dar suntem departe de aceasta realitate. Acest condiment se obtine doar prin uscarea legumelor, care apoi trebuie date prin rasnita.

Care sunt efectele negative ale consumului de vegeta din magazine?

Nu mai este un secret ca acest tip de vegeta este plin de chimicale si substante dubioase care aduc o multime de efecte negative pentru sanatate:
  • Accentueaza senzatia de foame, deci vei manca mult mai des si in cantitati mari si asta din cauza glutamatului monosodic, in special
  • Creste riscul de cancer
  • Distruge sistemul nervos
  • Creste riscul de epilepsie
  • Scade fertilitatea
  • Creste agresivitatea si irascibilitatea
  •  Pericol pentru femeile insarcinate, dar si pentru cele care alapteaza

*Cred ca sunt suficiente motive care sat e faca sa te orientezi spre varianta sanatoasa a consumului de vegeta, iar cu o alimentatie sanatoasa poti preveni orice tip de cancer.
 

Care este varianta sanatoasa pentru vegeta si cum se prepara?

Scopul principal pentru care folosim vegeta la supe si legume fierte este pentru a da gust, aroma, culoare si pentru a creste valorile nutritionale. Te astepti prin utilizarea acestui condiment sa ai parte de mai multe vitamine, minerale, fibre si proteine vegetale. Pentru asta ai nevoie de o varietate de legume proaspete, atent prelucrate. Ce-i drept, vegeta naturala se obtine mai greu, dar consider ca merita fiecare minutel din viata noastra. Iti vei face propria arma pentru bolile de sezon cu noua vegeta. Stiu ca este mai simplu sa mergi la magazin si sa cumperi cata vrei, dar nu uita ca in acelasi timp cumperi si cancer la plic/cutie.

Ai nevoie de urmatoarele legume:
  • 2-3 cepe albe
  • 1-2 cepe rosii
  • Rosii uscate ( gasiti la plafar rosii gata uscate si nu mai trebuie sa le uscati voi)
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei gras rosu
  • 4-5 morcovi medii
  • 2-3 radacini de patrunjel
  • 1-2 radacini de pastarnac
  • ½ gulie
  • ½ telina mare
  • Frunze de telina
  •  Patrunjel uscat

*Puteti pune ierburi aromatice, intrucat ajuta la o buna curatare a organismului si stimuleaza sistemul digetsiv alaturi de legumele pregatite. Veti creste aroma si veti potenta gustul final si mai mult. Plus de asta, exista si o dieta cu ierburi aromatice, care ajuta la slabit daca sunt folosite in orice mancare. Acum este sansa sa profitati de multe plante naturale pe care le avem la indemana.
 
 
1.De mentionat este ca prepararea legumelor poate fi un proces care nu este accesibil pentru orice gospodina si asta pentru ca ai nevoie de un aparat special pentru deshidratarea legumelor. Pentru o gospodina nimic nu este imposibil asa ca exista o varianta mult mai accesibila si chiar in propria casa. Foloseste cuptorul de la aragaz pentru uscarea legumelor sau soba de teracota de la bunica!
 
 
2.Poti pregati legumele pentru deshidratare in mai multe variante si anume poti alege sa le dai prin razatoare sau le cureti cu peel-erul ( curatator de legume in fasii subtiri. Depinde de voi ce varianta va convine mai mult. Dupa ce taiati legumele, puneti-le intr-o tava in cuptorul aragazului si setati la 100 de grade celcius. Ca sa se intareasca si mai bine legumele, puteti folosi si putina sare. Va da si un gust minunat! Trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca acest proces dureaza vreo 4-5 ore pe putin pana se usuca complet legumele. Atentie! Acestea trebuie sa se usuce si nu sa se arda, ca altfel legumele devin nocive pentru organism.
 
 
3.Dupa aspectul legumelor va puteti da seama ca sunteit pe cale sa obtineti “pulberea magica”. Ele trebuie sa aiba un aspect foarte uscat si sa le poti faramita intre degete. Nu ai voie sa ai ici colo bucati mari. Urmatorul procedeu tine de utilizarea rasnitei. Cred ca nu este gospodina care sa nu aiba in casa o rasnita pana obtineti  un praf fin. Nu va speriati ca este mult mai inchis decat controversata vegeta din comert, stim deja ca acolo se afla orice numai legume nu prea.
 
 
4.Ultimul pas este sa puneti pulberea obtinuta intr-un borcan de sticla,  inchis ermetic, pentru ca asa se va pastra aroma proaspata a legumelor. Nu va reocmand utilizarea pungilor sau a bolurilor din plastic. Ati muncit ceva la varianta naturala de vegeta si este pacat sa o dati in bara chiar cu modul de pastrare.
 
 
Ce-i drept, puteti cumpara si din plafare unele legume uscate sau puteti cumpara vegeta naturala din magazinele BIO. Trebuie sa cercetati cu grija ingredientele utilizate si obtinerea legumelor. Dupa parerea mea, “ce-i facut cu mana ta , e bun facut”, asa ca merg pe vegeta homemade, intrucat stii exact cum sa-ti procuri cele mai sanatoase legume.

Recomand o atentie deosebita la locul de unde iti procuri legumele. Cele din supermarket-uri nu sunt mereu sanatoase si pline de nutrienti. Alege sa ai propria gradina bine pusa la punct cu legume sau cumpara din piata de la oamenii gospodari la pret de producator. Asa vei evita legumele cu multe pesticide.
 

Testeaza si tu vegeta naturala!

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare