As manca sushi la cele 3 mese principale si as cere si la desert. Mda, imi cam place. Cum in restaurante sushi este foarte scump, am decis sa incerc sa fac acasa. Stiu ca pare mare filosofie, dar pana la urma a iesit.
E nevoie de ceva timp pentru prepararea ca la carte, dar te vei simti foarte bine cand vei vedea la final rezultatul. Si nu doar ca il vei vedea, te vei bucura din plin de gustul delicios.
Ingrediente pentru 4 rulouri
- 2 cani de orez de sushi
- 4 nori (alge marine)
- jumatate de cana de otet de orez
- zahar brun
- sos de soia
- sare
- un avocado
- un castravete
- somon afumat
Pe langa ingrediente, ai nevoie de ustensile:
- nu folosi nimic altceva in afara de lingura de lemn
- covoras din bambus
- folie alimentara
- betisoare de bambus
Orezul se spala bine pana cand apa este limpede, apoi se lasa in apa rece 30 de minute. Clateste-l din nou foarte bine, apoi rastoarna-l intr-o cratita cu 2 cani de apa, pune-i capacul si lasa-l sa fiarba.
Cand se face spuma in cratita, da focul la mic si lasa-l sa fiarba timp de 20 de minute. Opreste focul si lasa-l sa se raceasca 15 minute, timp in care nu amesteci deloc. Transfera orezul intr-un bol de sticla sau de plastic, cu o lingura de lemn, dar fara sa pui si orezul care s-a lipit de cratita (strici tot gustul orezului).
Pune la fiert la foc mic jumatate de cana cu otet de orez, 1 ligurita de zahar tos si 2 lingurite de sare pana cand se topesc zaharul si sarea. Dupa ce lichidul s-a racit, toarna-l peste orez si amesteca usor cu lingura de lemn.
Intre timp, fa urmatoarele: inveleste covorasul de bambus in folie alimentara, taie avocado, castravetele si somonul betisoare, respectiv fasii. Lasa-ti la indemana un vas mare cu apa in care ai turnat putin otet de orez. In el iti vei inmuia mainile inainte sa iei orez. Acum tine-te bine: asa o foaie de alge marine, ia orez si intinde-l pe mijlocul foii intr-un strat uniform de 2 - 3 centimetri. Nu uita sa-ti inmoi degetele in apa cu otet de orez de fiecare data cand iei orez.
Pune la mijloc umplutura, in ordine: fasiile de somon si betisoarele de avocado si castraveti. Tine cu degetele ingredientele din mijloc, in timp ce rulezi si duci o parte a bambusului deasupra. Dupa ce s-a format un rulou, taie cu o cutit cu lama lata, inmuiat in apa cu otet, bucati cam de doua degete, cat sa le inghiti dintr-o muscatura.
Stiu ca nu e chiar simplu, dar rezultatul merita cu varf si indesat. Bineinteles, nu uita de betisoare!
Pofta buna!