Cum folosesti vinul la gatit

Cate retete care pareau delicioase nu ai sarit doar pentru ca necesitau adaugarea unei cantitati de vin? Desi nu prea iti vine sa crezi, gatitul cu vin nu e chiar mare filosofie. Adica poti sa aprofundezi, cu siguranta, dar te poti ghida dupa cateva reguli simple si sa sa obtii astfel rezultate savuroase. 

Cum alegi vinul pentru gatit 

 
Prima regula este sa nu pui in mancare un vin pe care nu l-ai bea niciodata. Daca este atat de prost incat nu poti sa bei, ce te face sa crezi ca o sa-l mananci? Nu faci decat sa strici delicatesa pe care o pregatesti. 
 
Poti sa folosesti un vin alb cand pregatesti mancaruri putin colorate, cum ar fi cele din carne de pui, peste, creier sau sosuri albe sau galbene. 

 
Vinul rosu, pe de alta parte, este mai potrivit in cazul preparatelor din carne rosie: vita, porc, miel, vanat, cu sosuri de culoare inchisa.
 
Un vin cu tanin in cantitate mare (taninul poate fi recunoscut prin senzatia de uscat pe care o lasa vinul in gura) merge foarte bine cu o friptura de vita sau vinurile rosii tari, cu miros de padure, pot fi folosite pentru a gati vanat sau cu mancaruri pe baza de ciuperci.
 
Evita totusi vinurile cu arome puternice, cum ar fi cele de stejar sau florale, pentru ca aceste caracteristici se vor rasfrange asupra felului de mancare, dandu-i chiar un gust amar.
 

Cum folosesti vinul 

 
Principalul scop al vinului intr-un sos este sa dizolve grasimile, iar pentru niste arome super concentrate si un gust deosebit trebuie sa lasi alcoolul sa se evapore. 
 
Cat despre alte mancaruri, cel mai bine este sa adaugi vinul spre sfarsitul prepararii, caci se va pastra aroma sa puternica.
 
Pe langa modalitatile pe care le-am enumerat mai sus, in care poti folosi vinul la mancare, nu uita si de marinate care fac carnea mai frageda si mai gustoasa.
Tags:
vin
gatit
retete
marinata
vin alb
vin rosu
mancare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare