Cum gatesc francezii de au o rata atat de scazuta a bolilor cardiovasculare

Calatorii 05.10.2017 dietetik
 Bucataria franceza este foarte apreciata peste tot in lume si asta gratie dragostei pentru mancare. Francezii savureaza fiecare bucatica de mancare, dar totusi nu au probleme cu obezitatea, colesterolul marit si bolile cardiovasculare. Silueta frantuzoaicelor este cunoscuta ca fiind una subtire si delicata si asta gratie dietei franceze. Este interesant cu o tara in care deserturile de tot felul si produsele de patiserie sunt in top, iar locuitoriii sunt atat de sanatosi. Noi am aflat secretul francezilor – atentie sporita la alimentele utilizate. Mai jos puteti aflati mai multe despre acest subiect.

Nu trebuie sa fii mare specialist in ale gastronomiei ca sa-ti dai seama numai dintr-o gura de mancare cata dragoste si atentie a depus bucatarul in realizarea “operei de arta”. De ce mancare la rang de opera de arta? Este simplu! Alimentelor li se acorda o atentie deosebita in toti pasii de culegere, curatare si preparare, dar si aranjarea in farfurie de parca ar fi niste bijuterii, iar consumul se face intr-o nota relaxanta si fara graba.

In acest mod francezii se bucura de placerea vietii de a manca si reusesc sa scada rata stresului. Este binecunoscut faptul ca prin stres, apare si stimularea cortizolului in corp, ceea ce favorizeaza acumularea grasimilor in anumite zone, precum abdomenul si stim cat este de greu sa dai grasimea jos din aceasta parte a corpului. Multi se chinuiesc cu diete istovitoare si exercitii extenuante, pe cand francezii mananca sanatos, nu-si refuza nicio pofta si se bucura de fiecare inghititura de mancare. Pentru ei servitul mancarii este un adevarat ritual care trebuie respectat cu sfintenie si iata ca nu intamplator au una dintre cele mai delicioase bucatarii din lume si mai sunt si printre cei mai sanatosi.
 

Cate tipuri de bucatarii au francezii?
La baza oricarui tip de bucatarie frantuzeasca stau legumele si fructele proaspete si crescute in zone nepoluate. Ar fi fost si dubios sa nu le foloseasca, daca este sa luam in calcul campiile cultivate cu diverse bunatati in regiunile rurale. Toata lumea stie ca legumele si fructele sunt sanatoase, dar nu toti stiu cum se gatesc corect. Vitaminele si mineralele din legume si fructe se pierd daca sunt preparate termic prea mult, asa ca francezii se feresc de acest lucru cat pot de mult si consuma cat mai rar legume in acest mod. Sa vedem care sunt principiile bucatariilor franceze:

Cuisine nouvelle
A luat nastere in anul 1973, deci a aparut precum un curent in ceea ce priveste gastronomia. Principiile care stau la baza acestei bucatarii sunt mult mai sanatoase fata de perioada anterioara aparitiei si nu intamplator se numeste “Bucataria noua”. Aceasta are in vedere atat stilul de a gati, dar si alegerea alimentelor cat mai sanatoase pentru a preveni bolile. Iata care sunt regulile:
  • Nicio mancare nu trebuie sa fiarba prea mult ca se pierd valorile nutritionale
  • Exclus sosuri albe sau brune
  • Se folosesc alimente cat mai sanatoase si dietetice, deci cu putine calorii
  • Meniurile trebuie sa fie cat mai usoare pentru digestie si sa stimuleze tractul intestinal
  • Nu se folosesc alimente fermentate si marinate in preparatele culinare
  • Produsele trebuie sa fie proaspete si de calitate sub toate aspectele
  • Sa se pastreze o limita intre traditional si modern
  • Nu exista minciuni in ceea ce priveste realizarea unui preparat si procurarea alimentelor
  • Inventivitatea este nota de baza, pentru ca mancarea trebuie sa atraga si vizual
  • Tot timpul se cerceteaza si se invata lucruri noi

Cuisine du terroir
Aceasta bucatarie este specifica fiecarei regiuni in parte din Franta si se reflecta in specialitati. Spuneam anterior ca francezii fac din gatit o arta, iar aceasta regula se aplica in fiecare regiune. Pentru ca fiecare preparat sa fie deosebit, trebuie sa i se acorde o mare atentie in ceea ce priveste prepararea. Nu exista graba cand vine vorba de gatit, pentru ca rezultatul final poate sa difere, iar francezii sunt destul de tipicari. Au grija de preparatul lor ca si cum ar fi un copilas.

Cuisine bourgeoise
Bineinteles ca nu avea cum sa nu fie si o bucatarie burgheza, care nu urmareste regiunile franceze, ci strict fiecare stil in parte al persoanelor burgheze. Special este ce-i place persoanei, iar asta inseamna ca orice preparat este unicat si nu are acces oricine la el. In aceasta bucatarie sunt intalnite cele mai complexe metode de prepare a mancarurilor, dar si de prezentare. Trebuie sa mentionez ca aici prezentarea este nota finala pentru acceptarea preparatului. Am mentionat anterior ca mancarea trebuie sa aiba un aspect unic ca sa atraga vizual. Bucataria aceasta se caracterizeaza prin cele mai inedite aranjamente culinare, iar preparatele se savureaza lent, cu fiecare bucatica in parte.

Mai sunt si alte reguli despre mancare pe care francezii le respecta cu sfintenie, indiferent ca este vorba despre femei sau barbati. Bucataria franceza este mai mult un stil de viata dus la nivel inalt si nu este o dieta restrictiva deloc. Sa nu uitam ca francezii sunt niste gurmanzi. Cum ar putea ei sa se abtina de la mancat?
 
Te atrage bucataria franceza? Ai gatit ceva specific vreodata?

 

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare