Cum gatim sanatos carnea la gratar

Secrete 29.04.2014 Oana Dorobantu
Cand vine vorba de carne, cea mai gustoasa metoda de pregatire ramane fara doar si poate, frigerea la gratar. Intre mirosul imbietor de gratar, gustul crocant afumat si sfaraitul la foc mare, ramane sa mai invatam cum sa o pregatim cat mai sanatos
 
Intotdeauna, fruntea listei pentru gatitul in aer liber la gratar o ocupa barbatii. Poate vor sa ne demonstreze calitatile gastronomice excelente sau poate chiar le iese mai bine gustul nemaipomenit la gratar incins. Desigur, femeile sunt la fel de iscusite, iar acum avem avantajul considerentului sanatate cu care sa ne laudam.
 
 
Cum se apropie 1 mai si oficial se deschide sezonul iesitului la iarba verde, ceea ce in limbaj mioritic se traduce prin abundenta gratarelor, trebuie sa luam aminte de cateva strategii utile pentru pregatirea carnii la gratar.
 
 
Se stie ca temperaturile crescute, flacara directa si fumul, aceste elemente specifice gratarului in aer liber, pot da nastere unor substante cangerigene. In limbaj stiintific, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compuisi care se formeaza in fumul rezultat din grasimea ce se scurge din carne si arde pe gratar, care se vor regasi din plin in crusta de deasupra carnii, si amine heterociclice, care sunt produse in carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme. Cu alte cuvinte, preparati carnea pe gratar la foc mic, chiar daca dureaza mai mult si evitati sa o ardeti.
 
Citeste mai departe pe Ce se intampla, doctore? care sunt pericolele la care suntem expusi si cum putem sa gatim carnea sanatos. 

 

Tags:
gratar
carne
sanatos
fum
grasime
carne la gratar
1 mai
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare