Cu ce inlocuiesti zaharul in retete
Majoritatea nutritionistilor ne avertizeaza impotriva zaharului, acest condiment de care abuzam prea des. O lingurita de zahar contine in jur de 20 de calorii goale, adica acele calorii lipsite de nutrienti. Indiferent de culoarea sau denumirea lui (melansa, brun etc), zaharul ramane inamicul nostru in cursa pentru o viata sanatoasa.
In afara potentialului de ingrasare, zaharul este daunator organismului in multe alte moduri: este daunator dintilor, perturba sistemul imunitar, are un rol decisiv in aparitia diabetului zaharat si multe altele. Asadar de ce il mai pastram in dieta noastra? De cele mai multe ori din comoditate sau din lipsa de informare. Avem un univers intreg de optiuni naturale sau sintetice de inlocuire a zaharului: sirop de artar, steviadolce, miere si multe altele.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Citeste mai multe despre Dieta fara zahar
Putini dintre noi stiu insa ca zaharul poate fi inlocuit chiar si in prajituri. Da, da, nu este nevoie de zahar ca sa pregatim fursecurile copiilor, putem oricand sa il inlocuim. Mai jos aflam cum putem regla cantitatile.
1. Extractul de stevie
Este un indulcitor natural, extras din frunzele plantei cu acelasi nume. Este prezentat in forma lichida, contine zero calorii. Nu poate fi folosit la preparatele coapte, dar este perfect in cafea, si pentru alte preparate dulci care nu necesita un tratament termic.
2. Xilitolul, sorbitolul si eritritolul
Sunt indulcitori naturali obtinuti printr-un proces de fermentare a porumbului sau a zaharului de trestie. Contin mai putine calorii decat zaharul pur sau mierea, dar mai multe decat extractul de stevie, si previn formarea cariilor.
3. Mierea
Desi are un continut destul de ridicat de fructoza, mierea este foarte bogata in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului. In plus, are un indice glicemic mai mic decat zaharul astfel ca daca o folosesti la ceai sau iaurt nu va duce la oscilatii mari ale glicemiei.
4. Siropul de artar
Are mai putine calorii decat mierea, mai are mai multe minerale si ar putea chiar sa tina departe cancerul si bolile de inima. Pentru aceasta trebuie sa folosesti sirop natural de artar, de cele mai multe ori scump, nu inlocuitori sau preparate aromate sintetic.