Cum iti reglezi tranzitul intestinal urmand aceste 3 reguli simple

Afectiuni 18.10.2016 Livia Caled
Tranzitul intestinal este indicatorul de sanatate cel mai evident pentru sistemul digestiv. Problemele apar cand tranzitul intestinal este prea lent si rareori cand el este prea accelerat. Un tranzit intestinal lent poate duce la constipatie cronica, ingrasare, acumulare de toxine in organism, balonare si, mai ales, la un mare disconfort fizic care afecteaza in mod evident si starea psihica.
 
Ca sa ai un tranzit intestinal regulat nu trebuie sa mananci tone de legume si fructe, mai ales ca de multe ori cheful pentru aceste alimente lipseste cu desavarsire, ci sa urmezi cateva reguli simple. Iata-le mai jos: 
 
1. Ai grija ca mesele tale sa nu fie prea uscate
 
Cand mananci paine cu carne si cartofi, iar ca gustare optezi pentru un covrig sau un sandvis cu cascaval, in mod sigur o sa ai probleme cu tranzitul intestinal si nu pentru ca ar fi o problema cu aceste alimente, ci pentru ca sunt prea uscate, iar continutul de fibre si apa este prea mic. Ca sa te asiguri ca nu ai probleme cu tranzitul intestinal, pune-ti in farfurie si niste legume, bea un iaurt sau un ceai si ai grija sa mai bei vreo 2 pahare de lichide la 1-2 ore dupa masa. Mesele tale ar trebui sa contina o varietate cat mai mare de alimente. De exemplu, la micul dejun, pe langa un ou sau o omleta, consuma si niste nuci, un castravete, niste masline, o salata de rosii si o cana de ceai. Daca ai probleme cu tranzitul intestinal, evita ceaiul de menta.
 
2. Consuma des supe si ciorbe
 
Supele si ciorbele au marea calitate de a linisti stomacul. Ele se digera usor, accelereaza tranzitul intestinal, contin nutrienti importanti pentru sanatate si pot fi consumate ca fel principal atat la pranz cat si la cina. Printre cele mai sanatoase supe se numara supa de linte, supa de legume, supele crema, ciorba de fasole, borsul si supa de varza. Asadar, cand ai probleme cu tranzitul intestinal, cea mai buna idee este sa urmezi o cura cu supe, iaurturi, fructe si alte asemenea alimente care se digera usor.
 
 
 
3. Incearca sa reduci consumul de carne si carbohidrati rafinati
 
Principalul motiv pentru care se instaleaza constipatia este un consum prea mare de carne si carbohidrati rafinati (pateuri, pizza, covrigi si covrigei, crochete, paine, batoane, gogosi etc). Ca sa te asiguri ca eviti constipatia, ai grija sa iti echilibrezi consumul de carne astfel incat sa nu depaseasca 30% din continutul de alimente pe care le consumi zilnic. Pentru evitarea constipatiei si a problemelor de inima, medicii recomanda un consum de carne de 2-3 ori pe saptamana, carnea fiind unul dintre alimentele care necesita o perioada mare de digestie, chiar si de 20 de ore pentru a fi absorbita de intestine.
 
Ca sa iti fie mai usor sa mananci echilibrat, incearca sa iti faci un obicei din a consuma un iaurt de fiecare data cand consumi un covrig sau un produs de patiserie, iar impreuna cu carnea sa consumi si o salata sau cateva legume preparate la aburi. Regula cea mai importanta este sa le combini si sa ai grija ca mesele tale sa fie cat mai variate si mai colorate.
Tags:
tranzit intestinal
constipatie
tranzit intestinal lent
probleme digestie
digestie lenta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare