Cum ne asiguram ca absorbim nutrientii din alimente?

Stil culinar 02.04.2018 dietetik
In ultimul timp se vorbeste tot mai des despre alimentele ce contin calorii goale, adica cele care nu contin deloc nutrienti. Le consumam doar ca sa avem ceva in stomac si nu pentru beneficii, se pare. In societatea actuala cand totul este sintetic si injectat cu hormoni este cam greu sa gasesti alimente BIO 100%, care sa ne furnizeze cantitatea necesara de nutrienti. Fara acestia ajungem sa capatam carente nutritionale sau anemii severe, dezechilibre hormonale, oscilatii ale greutatii si diverse alte probleme de sanatate. S-a ajuns in prezent sa nu se mai puna accentul pe calitate, ci mai mult pe cantitate. Propun sa schimbam acest lucru si vom vedea si beneficiile.
 
Alimentele cu calorii goale sunt acele alimente care nu contin deloc nutrienti sau contin mult prea putini. Nu ma refer doar la alimentele din carne din supermarketuri, care majoritatea sunt procesate si evident ca nu contin nutrienti, ci ma refer si la produsele din soia, cereale si chiar produsele lactate. Carnea contine si ea in mod normal anumite minerale, vitamine si acizi grasi Omega-3, dar cu greu putem asimila aceste substante din carnea injectata cu hormoni sau care contine metale grele. Iata ca este important si solul in care cresc legumele si fructele, pesticidele folosite, iar in cazul animaleleor conteaza daca hrana este bio, pentru a obtine produse de origine animala de calitate.
 
Este adevarat ca in prezent avem o gama variata de suplimente alimentare pe piata, dar unele dintre ele tot nu vor putea fi asimilate de catre organism. In plus, nu putem lua astfel de suplimente dupa bunul plac, ci trebuie sa ne fie recomandate de catre medic in urma unui set complet de analize. Astfel stim exact ce carente avem si din ce surse ni le putem procura.
 
 
Tinand cont de cele spuse nu inseamna ca nu trebuie sa mai consumam nimic, pentru ca totul este daunator sanatatii sau nu aduce beneficii. Ideal este sa cumparam mai des alimente BIO din surse sigure daca le avem la dispozitie. Putem apela la magazinele bio, piete, aprozare, ferme de animale si chiar persoanele care locuiesc la tara. Trebuie sa rarim cat putem de mult alimentele procesate din comert, care pe termen lung dau afectiuni grave.
 
 
Alimentele bogate in nutrienti, dupa ce sunt digerate, sunt asimilate la nivelul tractului intestinal. Pentru asta trebuie sa ne asiguram ca procesul digestiv decurge corect, adica fara indigestii, diaree, reflux gastric sau balonare. Urmatorul aspect care conteaza este sanatatea tractului intestinal. O flora sanatoasa este asigurata numai prin consumul de alimente sanatoase si gatite corect, dar si alimente crude si proaspete. Ca sa ne asiguram ca nutrientii sunt asimilati in mare parte de catre organism, trebuie sa facem urmatoarele lucruri:
 
1.Sa mergem periodic la medic pentru un set complet de analize pentru a vedea cum stam cu nivelul nutrientilor. Asa vom sti ce masuri sa luam mai departe.
 
2.Sa evitam consumul de alimente acide. Acestea deregleaza digestia si flora de la nivelul tractului intestinal. Nu mai zic ca favorizeaza aparitia parazitilor intestinali, care se vor hrani cu nutrientii nostrii din alimente. Ne dam seama daca avem paraziti facand analize, iar daca avem simptome ca oboseala, dureri de cap, dureri abdominale putem lua in calcul si un tratament.
 
3.Daca observam ca avem frecvent o digestie inceata si cu probleme precum indigestie, diaree, flatulenta, balonare si dureri intestinale, este semn clar ca ceva nu este in regula si trebuie sa luam masuri in ceea ce priveste regimul alimentar, dar si un tratament.
 
4.Putem consuma concomitent cu un regim alimentar sanatos si suplimente alimentare de buna calitate, care sunt recunoscute pentru tratarea carentelor de vitamine si minerale.
 
 
5.Se recomanda sa avem un regim alimentar variat si echilibrat. Este gresit sa credem ca am rezolvat orice problema daca consumam doar legume si verdeturi. Avem nevoie de nutrienti din toate categoriile alimentare, iar noi trebuie sa alegem varianta sanatoasa din fiecare categorie. Este necesar sa consumam carne, legume, fructe, verdeturi, fructe, ierburi aromatice, seminte si fructe oleaginoase.
 
6.Putem consuma probiotice si prebiotice pentru a restabili flora intestinala. Avem nevoie de bacterii bune in intestine pentru a asimila nutrientii.
 
7.Ar fi ideal sa ne hidratam corespunzator. Pentru asta putem consuma apa ca atare, supe lichide, smoothieuri naturale si proaspete si ceaiuri. Fibrele din alimente impreuna cu lichidele, stimuleaza tractul intestinal.
 
8.Sa fim moderati in tot ceea ce consumam.
 

 

Tags:
alimente
nutrienti
cum absorbim nutrienti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare