Cum ne influenteaza dieta personalitatea

Specialisti 10.11.2008 dietetik

Cei care au incercat deja o dieta poate cred ca schimbarea e negativa, in sensul ca efortul de a slabi, dus uneori pana la infometare sau exercitii epuizante, te transforma intr-un om trist, cu o dispozitie iritabila, complexat, izolat.

Lucrurile nu stau tocmai asa. Dieta ar trebui sa insemne program, organizare, constientizare. Iar toate acestea se pot reflecta in activitatea generala a persoanei, in personalitatea ei.

Placerea sustine motivatia

Pentru a reusi sa tina o dieta, persoana nu trebuie sa ignore unul dintre rolurile esentiale ale mancarii. Cei mai multi incearca sa manance lucruri care nu le plac pentru a consuma mai putin. Si totusi mancarea inseamna confort, poate chiar tandrete (hranitul la san, dulciurile date copiilor dupa ce au realizat ceva).

Cand te simti plictisit, tensionat sau furios si simti nevoia sa mananci, intreaba-te, de fapt, de ce anume ti-e foame. Ar putea fi o foame emotionala si oricate dulciuri sau alte delicatese ai consuma nu se va potoli. Fiecare traieste senzatia de foame emotionala si nu e neaparat o pierdere a echilibrului psihic si alimentar, probleme apar insa cand incepe sa devina un obicei.

Cele mai multe persoane se simt descurajate, lipsite de putere in fata unei diete. Adesea dietele sunt insotite si de descrierile efectelelor adverse pe care le-ar putea suferi persoana care o urmeaza. Acestea sunt oboseala, tristete, apatie, lipsa energiei, dureri de cap. Multi incep sa le resimta doar pentru ca stiu ca urmeaza sa apara, au o asteptare negativa. Astfel se gandesc sa renunte la dieta sub scuza ca sanatatea este mai importanta. Nu trebuie ignorat faptul ca uneori totusi sanatatea chiar este pusa in pericol. Si orice dieta exagerata, nesupravegheata de un specialist poate insemna debutul unei tulburari de alimentatie. Asa apare anorexia, bulimia sau obezitatea.

Ce ajuta

- dieta ar trebuie sa fie personalizata nu doar in ideea de a contine alimentele preferate ale persoanei, ci si de a respecta istoricul ei medical. Daca parintii au suferit de afectiuni cardiace sau diabet atunci anumite alimente ar putea ajuta persoana sa previna imbolnavirea si nu ar fi recomandat ca acestea sa fie scoase tocmai prin dieta;

- ajuta sa spui celor din jur ca vrei sa tii o dieta si cat vrei sa slabesti;

- ajuta sa-ti faci un program care sa includa si "planul B"

Daca ai incalcat programul stabilit, dieta, nu inseamna ca ai pierdut tot si ca poti manca acum cat poftesti pentru ca oricum nu mai conteaza. La fel, nu inseamna ca nu esti destul de motivat sau consecvent. In orice schimbare pe care vrei sa o faci in stilul vietii tale apar momente cand te intorci la vechile obiceiuri. Insa, recaderea este un pas spre schimbare. Acum esti mult mai informat si ai alternative: stii cum sa reactionezi si ce trebuie sa faci pentru nu te refugia complet in frigider.


Anda Pacurar,
Psihoterapeut principal autonom

Specialist BodyCare&Fitness
www.bcf.ro

Tags:
Cum ne influenteaza dieta personalitatea
dieta personalizata
dieta pentru scadere in greutate
calorii
personalitate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • carmen popescu
    1. carmen popescu 16.11.2008 17:00

    excelent articol. De mult cautam confirmarea acestui lucru (ma refer la titlu).Sunt intr-o perioada in care caut confirmari si iata am gasit. Multumesc

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare