Cum obtii o friptura gatita perfect – frageda, in sange, dar rumenita cat trebuie

Stil culinar 09.04.2019 dietetik
Oricine apreciaza o friptura gatita perfect, nu doar pofticiosii si gurmanzii. Specialistii nu interzic consumul de carne in dieta daca aceasta este gatita corespunzator si combinata cu alimente sanatoase. In cazul in care credeai ca doar pieptul de pui si pestele se recomanda la slabire, te-ai inselat. Realitatea este ca poti consuma cotlet de porc fara oase si grasimi, copanele mici de pasare, muschiulet de vita sau porc si chiar peste fara spini, precum somonul, tilapia sau pangasius. Trebuie sa recunoastem insa ca romanii adora un cotlet bun la gratar, doar ca la dieta nu se recomanda pasii clasici de gatire. Iti spunem si de ce! Grasimea de la carne va cadea peste carbunii incinsi si se va produce toxicitate mare, insa daca alegi sa gatesti carnea la grill-ul de aragaz nu vei avea remuscari in ceea ce priveste sanatate sau silueta. Citeste randurile urmatoare cu atentie ca sa descoperi cum obtii cea mai sanatoasa si frageda friptura!
 
Cotletul de porc sau muschiuletul de vita sunt printre preferatele gurmanzilor si nu numai. Problema este ca fie ca le gatim la gratar sau la grill-ul de aragaz, ies destul de tari, arse si cu un gust destul de sec. Nu seamana nici pe aproape cu friptura frageda si suculenta a bucatarilor celebri, care se intampla sa fie cat se poate de sanatoase. Nu gasetsi pic de arsura sau grasime pe friptura si nu pica greu la stomac.
 
Poate te gandesti acum ca secretul fripturii perfecte este marinarea. Da, este doar daca alegi sa la prepari la cuptor in folie sau pe hartie de copt. Ingredientele marinadei ajuta la fragezirea carnii, iar gustl va fi minunat gratie ierburilor aromatice, insa cea mai buna friptura o obtii la grill-ul de aragaz.
 
Acum ca ai descoperit cat este de recomandata mancarea la grill, iti vom da si niste sfaturi de preparare la care nu vei renunta niciodata de acum incolo:
 
1.Primul pas este sa lasi carnea sa se dezghete usor la temperatura camerei fara sa o fortezi. In acest mod nu se vor rupe fibrele de colagen, iar carnea va iesi exceptional.
 
 
2.Cand observi ca s-a dezghetat pe jumatate, poti adauga carnea taiata felii subtiri de un deget (sa fie marimea palmei sau fasii) intr-un vas cu apa cu sare si praf de usturoi si curry. Ideea nu este sa lasi carnea sa fiarba complet, ci sa o lasi doar 5-7 minute. Iti sugeram sa verifici acest aspect cu ajutorul unei furculite sau al unui cutit. Carnea trebuie sa sangereze usor la strapungere.
 
 
3.Pasul urmator este sa preincalzesti usor grill-ul de aragaz si sa adaugi putin ulei de care ai. Poti adauga acum fasiile de carne si rumeneste-le 1-2 minute pe o parte si cealalta. Nu va prinde funingine, nu se va intari si isi va pastra sucul. Nu uita insa sa adaugi condiment special de peste chiar daca nu gatesti astfel de carne si mai poti completa cu condiment curry, usturoi, boia dulce si condiment de piept de pui.
 
 
4.Ia fasiile de carne si adauga-le pe un platou imbracat in servetele. Se va scurge orice urma de ulei.
 
5.Cat se raceste usor carnea pe platou, nu ezita sa adaugi oregano, rozmarin, condiment de peste, patrunjel si marar. Vezi aici cum combini verdeturile si legumele cu carnea!
 
 
Daca respecti acesti pasi, te vei convinge ca friptura nu a fost asa gustoasa niciodata, iar partea si mai buna este ca poate fi consumata de 3 ori pe saptamana chiar daca esti la cura de slabire sau mentinere. Iata regurile de consum:
 
  • Carnea sa fie de marimea palmei tale de fiecare data (pot fi si 2 bucati de carne la o masa la dieta daca sunt de dimensiuni mai mici)
  • Adauga tot felul de ierburi aromatice cat inca este calda carnea ca sa se intrepatrunda perfect aromele
  • Adauga salata verde fara limite – in fond salata verde are doar 5 calorii 
  • Nu combina la slabire carnea cu cartofii, orezul sau pastele (mai ales daca vorbim de cartofi prajiti)
  • Consuma un smoothie de grapefruit la orice portie de carne (alaturi de garnitura de salata va ajuta digestia)
 
Vei fi surprins sa descoperi ca te poti satura dintr-o astfel de portie de mancare chiar daca te-ai obisnuit sa combini tot felul de alimente.
 

 

Tags:
friptura in sange
friptura frageda
friptura rumenita
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare