Cum poti incepe sa ai obiceiuri mai bune

Experiente 31.01.2016 Dana Lazar

 Nu este deloc simplu sa iti schimbi obiceiurile. De fapt este unul dintre cele mai grele lucruri pentru ca adesea traiesti cu impresia ca acele obiceiuri te definesc, spun cine esti. 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cel mai adesea ne schimbam obiceiurile atunci cand apar evenimente majore in viata noastra: ne mutam intr-un alt oras, avem copii, ne imbolnavim. Cu alte cuvinte exista ceva din afara care ne trage catre schimbarea obiceiului. Nu prea se intampla pentru ca ne-am propus noi asta la inceput de an. Si este pacat, pentru ca la inceput de an ne dorim tot felul de lucruri bune si corecte pentru noi. Si ar trebui ca macar unele dintre ele sa le punem in practica, astfel incat sa facem un progres si nu doar sa ne gandim la progres.

 

Iti mai aduci aminte ce anume iti doreai pentru tine in perioada Sarbatorilor de Iarna? Daca vroiai sa schimbi ceva din comportamentul tau si pana acum nu ai reusit sa stii ca se poate. Nu este prea tarziu. Doar iti trebuie o strategie - urmatoarea:

 

1. Incepe cu ceva atat de simplu incat nu poti refuza

Sa stii ca inceputul este cel mai dificil. Dupa ce ai facut primul pas restul vine cumva de la sine. Si lasa imaginea mare, de ansamblu, Aceasta poate sa te infricoseze. Alege un lucru mic in directia respectiva. Unul atat de mic incat sa nu ai motiv sa nu il faci.

De exemplu, eu mi-am propus in acest an sa fac toata creasta Fagarasului. Nu sunt intr-o conditie fizica buna, nu am echipament si nu am mai fost pe munte de cand am fost copil. Am dreptate sa ma sperii? Da, am dreptate. Dar incep cu lucrul mic: fac cateva exercitii de mobilitate si intarire a muschilor zilnic. Nu stiu daca asta ma va duce in vara pe Fagaras, dar oricum ma va duce mai aproape decat daca nu as face nimic.

 

2. Ce anume te tine pe loc?

Trebuie sa intelegi ce te tine pe loc ca sa stii cum sa te urnesti de pe loc. Numai ca nu ai cum sa intelegi asta daca nu incerci sa faci ceva in directia in care vrei.

De exemplu, eu stiam ca trebuie sa imi antrenez corpul. Am cochetat o perioada de cateva saptamani cu ideea de a merge la sala. Insa nu mi-a iesit niciodata. Am gasit o sala la care ajung imediat pentru ca este chiar langa casa. Dar nu am reusit sa ma potrivesc cu orarul lor. Asa ca am facut exercitii acasa. Asta si asta

Cand se va face mai cald voi incepe sa alerg. Acesta este planul.

Pe tine ce te tine pe loc?

 

3. Cate o singura exceptie pe rand

Este in regula ca din cand in cand sa nu te poti tine de un obicei. Principalul insa, pentru a fi un obicei, este sa fie suficient de des astfel incat sa conteze. Asa ca stabileste-ti regula: o singura greseala pe rand.

De exemplu astazi nu am reusit sa fac exercitii, altceva a intervenit. Insa maine chiar nu mai am nicio scuza. Chiar si daca ma trezesc cu o ora mai devreme tot le voi face. Niciodata doua exceptii una dupa alta, daca vrei sa reusesti.

 

Cum suna hotararea ta de la inceput de an?

Tags:
obiceiuri
motivatie
strategie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare