La prima vedere oricine ar spune ca este imposibil sa prepari atatea feluri de mancare concomitent si intr-un timp relativ scurt, dar te asiguram ca nu este imposibil. Se poate doar daca pui in aplicare tehnicile de preparare a meniurilor sau conceptul de “meal prep”, inspirat de la strainii foarte atenti cu regimul lor alimentar desi sunt si foarte ocupati. Meniurile pregatite rezista si o saptamana, astfel ca ai mesele asigurate pentru fiecare zi fara sa gatesti.
Tehnicile pe care urmeaza sa le descoperi sunt ideale atat pentru persoanele ocupate, dar si pentru cele care urasc sa gateasca zilnic de mai multe ori si sa spele un “munte” de vase murdare, dar si cei care isi doresc un stil de viata sanatos se pot regasi in ele.
Ce trucuri de “meal prep” sa pui in aplicare?
Daca ai la mereu la indemana ingredientele necesare vei reusi sa prepari chiar mai mult de 5-6 feluri de mancare in acelasi timp in doar 20-30 de minute, dar iata de ce anume trebuie sa tii cont:
1.Tu iti cunosti cel mai bine programul si stii in ce zi din saptamana esti liber 1-2 ore ca sa-ti faci cumparaturi complexe in ceea ce priveste alimentele. Cei mai multi aleg sambata pentru cumparaturi, dar situatia poate sa difere de la o persoana la alta in functie de propriile activitati. Acesta este si cel mai important lucru cand vine vorba de pregatirea meniurilor pe mai multe zile.
2.Alege-ti o ora intr-o zi din saptamana cand ai timp ca sa-ti pregatesti meniurile. In mod normal iti va lua mai putin de o ora daca ai la indemana alimente si condimente cat mai diverse.
3.Investeste in tot felul de caserole pentru a pastra mancarea si care se inchid bine ermetic. Nu-ti recomandam pungile pentru ca mancarea nu poate fi asezata elegant si fara sa se lipeasca sau sa se striveasca cu altceva in congelator. Caserolele pot fi de diverse marimi si de diverse forme.
4.Poti alege tavi cu forme pentru cuptor, asemanatoare cu cele pentru briose. Te ajuta sa amesteci mutle alimente si sa obtii rapid ceva consistent si gustos. Un exemplu in acest sens ar fi omleta tip briosa la cuptor care este cea mai sanatoasa din cate exista si la fel de consistenta.
5.Trebuie sa investesti si in tavi mari si spatioase pentru cuptorul de aragaz pentru a putea combina cat mai multe alimente, pe diferite sectiuni. Asa mancarea va fi cat mai simpla si curata cum se spune la straini, vei evita sosurile grase si care fac ca mancarea sa se strice mult mai repede.
6.Investeste intr-un
grill de aragaz ca sa-l poti folosi la gatit in orice anotimp. Este foarte indemanos in sensul ca poti gati absolut orice in cel mai sanatos mod posibil, avand in vedere ca nu va fi cazul sa folosesti ulei, sosuri si alte bombe calorice. Poti gati piept de pui, piept de curcan, copanele mici de pui, peste fara spini, fructe de mare si tot felul de legume. De asemenea, poti gati chiar si anumite fructe, frigaruie din legume si carne si chiar branzeturi precum
Halloumi sau tofu.
7.In congelator in caserole trebuie sa ai tot felul de legume, fructe si verdeturi, gata taiate si portionate. La fel poti proceda si in ceea ce priveste carnea slaba de care iti spuneam anterior. Este mult mai usor sa iei dintr-un loc ceva pregatit si stii ca se va gati simplu in doar cateva minute.
Cum pregatim propriu-zis meniurile pe mai multe zile?
Secretul pe care asteapta toata lumea sa-l descopere consta in a aseza diverse categorii alimentare in anumite sectiuni din tava de la cuptor. Poti adauga intr-un colt o mana de brocccoli cu conopida spre exemplu, in altul vinete si dovlecei, in alt loc morcovi si rosii, in alt loc carne slaba taiata cuburi si tot asa.
Astfel, vei putea sa asezi in caserole pentru a manca tot pe diverse portii sau sectiuni cate putin din fiecare aliment si poti diversifica zilnic combinand diferit alimentele. Acestea se pastreaza la frigider si pot fi luate peste tot daca sunt stropite cu zeama de lamaie sau lime. Poti decora proaspat cu tot felul de verdeturi si mirodenii.
Chiar daca alegi sa gatesti la grill poti aplica acelasi principiu ca la cuptorul de aragaz si tava de copt.