Cum protejam ochii sensibili?
Ti s-a intamplat vreodata ca atunci cand iesi afara, la lumina puternica, sa ai dureri de cap, sa lacrimezi sau sa simti nevoia de a inchide brusc ochii? Daca ai astfel de simptome, este posibil sa suferi de fotofobie, adica de sensibilitatea ochilor la lumina puternica.
Ce inseamna sensibilitatea ochilor la lumina puternica?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Sensibilitatea la lumina (fotofobia) nu este o afectiune in sine, ci, de obicei, este un simptom a mai multor afectiuni (cum ar fi infectiile sau inflamatiile ce pot irita ochiul). Acest simptom nu este insa tratabil, iar pentru cei afectati este indicat sa evite expunerea la lumina puternica pe cat posibil. Mai mult, trebuie ca acestia sa se protejeze cu ajutorul unor ochelari de soare cu filtru UV sau, daca au deja lentile cu dioptrii, cu ajutorul lentilelor fotocromatice.
Cine sunt cei expusi?
De obicei, persoanele cu o culoare deschisa a ochilor pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solara puternica, fata de cei cu o culoare mai inchisa a ochilor. Cei din urma dispun de o pigmentatie mai pronuntata, care ii protejeaza impotriva luminii stralucitoare. De asemenea, purtatorii de ochelari sau de lentile de contact sunt predispusi la sensibilitate in a tolera lumina puternica.
Mai mult, expunerea prelungita si repetata la lumina puternica si la radiatii ultraviolete poate cauza arsuri solare sau boli oftalmice (degenerescenta maculara, cataracta, cancerele de piele de la nivelul pleoapelor si arsurile corneene numite si fotocheratite). De aceea, daunele provocate de lumina stralucitoare si de radiatiile UV pe parcursul vietii sunt cumulative si produc modificari ireversibile ale tesutului ocular.
,,Sensibilitatea la lumina puternica se datoreaza unei expuneri acute sau cronice la radiatiile electromagnetice: razele UVA, UVB si lumina albastra(televizoare ?i computer). De aceea, protectia oculara trebuie sa reprezinte o prioritate pentru intrega populatie, indiferent de varsta, sex sau activitati desfasurate” , explica Dr. Horia Pirga, medic oftalmolog, specialist Essilor.
Cum ne protejam?
Important de stiut este ca ochiul nu e afectat numai de razele solare care vin din fata, ci si de cele care vin din spate sau din lateral - Lentilele Crizal Transitions VII sunt singurele care protejeaza ochiul de razele care vin din toate aceste directii. Desi pe perioada verii lumina este mai puternica, nu trebuie sa uiti ca ochii tai au nevoie de protectie pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp sau de intensitatea luminii si a radiatiilor solare. De asemenea, pentru ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, este necesar sa efectuezi controale periodice la medicul oftalmolog. Acesta poate diagnostica din timp eventualele afectiuni sau te poate ajuta cu sfaturi pentru ingrijirea corecta a sanatatii ochilor tai.
,,Cea mai buna solutie pentru purtatorii de ochelari este reprezentata de lentilele fotocromatice. Aceste lentile se inchid la culoare la contactul cu lumina,atat in interior cat si in exterior, protejand ochiul de lumina puternica.Cea mai noua inovatie in randul acestora sunt lentilele Crizal Transitions VII de la Essilor. Acestea au cea mai rapida reactie de inchidere a culorii la contactul cu lumina, si ofera in acelasi timp protectie UV 100%.”, recomanda Dr. Horia Pirga.