Cum sa evit afectiunile ficatului si arteroscleroza?

Daca sunt predispus la afectiuni fepatice, am inceput sa ma ingras si nu beau alcool, ce pot sa fac ca sa imi mentin greutatea optima fara sa ma imbolnavesc? Am o viata legata de birou si nu fac sport deloc :(

Cum sa evitam ateroscleroza si posibilele afectiuni hepatice

Alimente care scad nivelul de colesterol LDL si ajuta la pierderea in greutate 
 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cele mai importante grasimi circulante sunt trigliceridele si colesterolul. Originea lor se afla in alimentatia zilnica de origine animala si in sinteza realizata de ficat. Au un rol important in organism, la nivel structural si energetic, dar cand producerea lor devine excesiva, sau metabolismul nostru devine lent, acumularea lor poate constitui un factor de risc in ceea ce priveste bolile cardiovasculare.

 

De evitat:  

Colesterolul se gaseste in oua, produse lactice, carne, foie-gras, maioneza, unt, calamari, ciocolata cu lapte, salamuri, etc., dar exista alimente aparent inofensive, care au insa un grad inalt de colesterol precum ficatul, rinichii, creierul sau galbenusul de ou, cu un inalt procent de colesterol.

 

Recomandari: 

Pentru a scadea valoarea colesterolului si al trigliceridelor se recomanda lactate degresate, legume, fructe, cereale integrale, nuci si semninte si totodata consumul scazut de sare.  

Consumul de alcool va fi nul si se recomanda inlocuirea cafelei cu ceaiul verde, acesta transformand colesterolul “rau” LDL in colesterol benefic, HDL, fiind totodata si un agent termogenic care ajuta la pierderea in greutate.  

Alimentele se vor gati cat mai natural posibil, in abur, la cuptor sau la gratar, cu ulei de masline “virgen extra”adaugat dupa coctiune. Modelul unei diete pentru a reveni la nivelul optim de greutate si a dispare riscul de afectiuni cardiovasculare si hepatice va cuprinde urmatoarele alimente, care scad nivelul colesterolului “rau”:  

Lapte degresat Iaurt degresat Cas Albus de ou Spanac Sparanghel Mere Banane Orez integral Peste tip Anghinare Leustean Ceapa Ceai verde Linte Rosii Usturoi Migdale Muesli Telina Salata verde Morcovi Portocale Ulei de masline Dovleac copt Ananas natual Nuci Paine integrala. 

Toate aceste categorii de alimente se vor consuma in minimum cinci mese zilnice, incluzand carnea de doua ori pe saptamana, pestele de trei ori si orezul si pastele la pranz, de trei ori, dupa cum urmeaza: 

Ora 9: 

Un iaurt degresat cu o lingurita de fulgi de ovaz sau un sandvici de paine integrala cu albus de ou si ton 

Ora 11: 

Un mar sau o banana si un suc de grep sau de portocale fresh 

Ora 14: 

Rucula cu rosii cherry si mozarella sau salata verde cu telina si morcov si ca felul doi orez fiert cu ton sau paste integrale cu sos de rosii (fara branza rasa) sau  piure de cartofi fara unt, cu carne slaba de vaca sau piept de curcan  

Ora 17:

 

30 g de migdale, sau salata de fructe rosii sau ananas 

Ora 20.30: 

Somon, ton, anghila sau sardine (bogate in Omega 3)la gratar, cu usturoi si patrunjel presarate in ultimul minut de preparare, cu mix de legume fierte tip brocoli, fasole verde, morcov, spanac sau o omleta din doua albusuri si un galbenus, sau mancare de fasole pastai, sau dovleac la cuptor, supa de legume, sau salata de linte cu ceapa si rosii.


Tags:
afectiuni hepatice
ficat marit
slabire
dieta ficat
dieta arteroscleroza
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare