Daca faci o vizita la orice nutritionist, iti va cere o lista cu alimentele pe care le-ai mancat in ultima vreme, indiferent daca vrei sa slabesti sau sa mananci mai sanatos. Ai incercat sa tii un jurnal, dar nu pare sa functioneze. Iti vindem noi cateva trucuri!
Jurnalul de dieta arata un anumit nivel de angajament, de reflectie si de sinceritate. Potrivit unui studiu realizat la Centrul pentru Cercetarea Sanatatii Kaiser,
cei care tin un jurnal de dieta isi dubleaza sansele de a slabi. Un alt studiu, din Jurnalul Academiei de Nutritie si Diete, a aratat ca femeile care scriau in mod constant in jurnalul de dieta au slabit cu aproape 3 kilograme mai mult decat cele care nu aveau un astfel de jurnal.
1. Alege optimismul
Ca in orice, atunci cand faci ceva ce nu-ti face placere si te straduiesti din rasputeri, sunt sanse foarte mari sa nu fie o experienta foarte placuta. Asadar, daca vrei sa te tii de jurnalul de dieta, gandeste-te la ceva care te motiveaza. De exemplu, un studiu a aratat ca persoanele care tin un astfel de jurnal pentru 7 zile au cu 88% sanse sa slabeasca. Asta da motiv sa te apuci de scris!
2. Potriveste-ti metoda cu obiectivul
Oamenii tin un jurnal de alimentatie din diverse motive, dar simplul fapt ca tii un jurnal n-o sa-ti asigure reusita. Da, are un rol foarte important, dar n-o sa termine el treaba. Concentreaza-te pe ce vrei sa obtii atunci cand scrii in jurnal. Daca vrei sa mananci mai multe fructe si legume, iti va fi de ajutor, dar daca vrei sa tii un raport complet, de la alimente, pana la calorii, cantitati si nutrienti, poate ti s-ar potrivi mai bine o aplicatie pe telefon.
3. Planifica-ti mesele in avans
Planificarea meselor poate parea un pas separat, dar nu face decat sa-ti usureze munca atunci cand tii un jurnal. Acest plan te ajuta sa-ti structurezi mai bine mesele si sa faci totul previzibil, astfel incat sunt sanse mari sa te tii de el si sa nu cazi prada tentatiilor culinare de orice fel.
Planificarea meselor anticipat va fi o modalitate prin care vei avea grija de corpul tau mai ales in perioade in care se anunta aniversari, petreceri sau vacante cu familia. E ok sa te si recompensezi din cand in cand si poate chiar sa uiti de jurnal o zi, dar daca aceasta zi se transforma intr-o luna, va trebui sa o iei de la zero.
5. Seteaza-ti alarma
Daca iei micul dejun in fiecare dimineata la ora 7, seteaza-ti o alarma la 7:20 care sa te anunte ca este timpul sa-ti notezi in jurnal ce ai mancat. Asa poti face cu orice masa fixa pe care o ai. La inceput alarma va fi foarte enervanta, dar de indata ce scrisul va deveni un obicei, ca spalatul pe dinti, poti sa o anulezi.
6. Noteaza contextul care are legatura cu mesele tale
Daca notezi doar alimentele si cantitatile, acest jurnal nu-ti va fi de mare ajutor. Un jurnal complet trebuie sa contina si contextul, cum ar fi ora la care ai luat mesele, locul, cum te simteai in ziua respectiva, cat de mult sau de putin ai muncit, daca esti la menstruatie sau nu. Toate aceste lucruri influenteaza apetitul si poftele.