Cum sa faci must in casa

Nu am fost copilul care sa isi petreaca la tara copilaria. Bunicii stateau in Bucuresti la bloc, dar nu duceam lipsa de must. Aveau o vie pe care o culegeam in fiecare an cu miscari necizelate de oraseanca. Adusi in saci albiciosi de plastic, strugurii cunoasteau metamorfoza in camaruta intunecata de la subsol, acolo unde Tataie ingramadea butoiul cu varza, masina de zdrobit strugurii si teascul. Asa ca am know-how-ul necesar ca sa iti spun cum sa faci must in casa.

Cum spuneam, atelierul pentru productia de must a fost instalat in subsolul blocului 8 B din Salajan. In boxa parasita, am gasit instrumentele necesare si m-am pus pe treaba. Tataie m-a invatat ca mustul se face cu grija si respect pentru boabele coapte atatea luni de soarele dogoritor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cum sa faci must in casa

Primul pas pentru obtinerea mustului in varianta urbana, daca nu ai o vie proprie, incepe cu o vizita la piata. De aici cumpar struguri proaspat culesi din vie. Atentie, mustul trebuie facut in aceeasi zi, altfel incepe sa fermenteze si risti ca produsul finit sa nu mai aiba aceeasi calitate. Procedeul pare complicat, dar nu am cum sa dau gres daca urmez reteta bunicilor.

Odata intoarsa cu strugurii acasa, intru in atelierul de la subsol si pregatesc cele doua masinarii fara de care nu pot face nimic. Masina de zdrobit strugurii si teascul.Cu prima zdrobesc strugurii proaspeti, care vor ajunge intr-un vas mai mare. Apoi apelez la teasc, unde strugurii presati, impreuna cu sucul din ei, se invartoseaza si ametesc pana cand rezultatul final este cel mai proaspat must din lume.

 

Cum sa pastrezi mustul peste iarna

Pana aici e simplu. Partea complicata de abia acum urmeaza. Mustul proaspat, cu aspect tulbure trebuie ajutat sa reziste peste iarna. Ca sa nu fermenteze, am nevoie de putin ajutor la conservare. Pentru asta trebuie sa masor cantitatea de must proaspat obtinut si apoi sa calculez cantitatea de conservant. Nu stau prea bine la calcule, dar tin cont ca la 1 litru de must proaspat trebuie sa pun un gram de conservant.

Conservantul nu se dizolva in mustul rece, ar fi o greseala fatala. Iata de ce am nevoie de un vas mai mic, de 2 litri,  in care pun must si il fierb pana ajunge la 70 de grade. Aici e locul in care dizolv tot conservantul, amestecand incet pentru incorporare. Totul este apoi varsat peste restul de must care asteapta rabdator sa gadile gatlejuri insetate.

Mustul astfel preparat este lasat sa se linisteasca in damigene mari, unde se limpezeste timp de cateva zile, ca la un spa pentru must proaspat.
Asa fac eu must in laboratorul din subsolul rece. Tu cum faci must in casa? Ai incercat pana acum ?

Tags:
cum prepari must in casa
must
struguri
conservant
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • Sebastian
    1. Sebastian 31.10.2010 11:03

    Salut! Bun dar ce conservant se pune?

  • Cris
    2. Cris 19.09.2014 22:51

    Am cumparat de la o escroaca din Recas, pe marginea strazii, must despre care zicea ca e natural si ca il facuse in seara precedenta. Am gustat putin, mi s-a parut acrisor, dar acasa am constatat ca era plin de conservant - dupa doua zile nu fermentase absolut deloc. Avea un gust oribil si cel mai grav e ca nu stiu ce influenta are acel conservant asupra sanatatii.

  • Mihaela
    3. Mihaela 28.09.2016 18:31

    Andreea Pietrosel sau Bolovanel ? ! Pai cu""reteta "" inventata de tine ,tu omori oamenii in chinuri ! Damigene de conservant colorat pentru iarna ne trebuie noua ? Nu sunt destule in magazine ? Mai ai idei din acestea stralucite ?

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare