Daca intrebi orice om pe strada care-i cel mai sanatos fel de mancare, el va raspunde automat salata. Insa atunci cand vine vorba de retete de salata, se va gandi la cea de vara sau cea bulgareasca si-acolo vor pune stop mai bine de jumatate din cei intrebati. Nu vreau sa aduc in discutie problema „salatei” de beouf sau cea de vinete cu maioneza. Sper ca stim deja ca nu intra in aceeasi categorie
Citeste si Salatele, cel mai bun aliat
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ar fi simplu sa va dau cinci retete inedite de salate si sa dorm linistita pentru ca acum v-am imbogatit dieta cu inca cinci garnituri. Mie, insa, nu-mi plac lucrurile facute pe jumatate de masura asa ca astazi vom invata pe pasi cum putem sa ne cream singuri in bucatarie propria reteta de salata sanatoasa, satioasa si pe gustul nostru.
Inceputul intotdeauna sta in frunzele verzi. Natura ne-a binecuvantat cu un surplus de energie in orice iarba verde cu frunze late pe care o gasim pe piata. Ingredientul de baza al salatei noaste poate fi salata verde, rucola, kale, salata romaine, spanacul. radicchio, varza sau orice amestec dintre ele.
Kale, spre exemplu, este bogat in fibre si calciu, iar daca vrem sa-l mancam crud, il putem rupe in bucati subtiri, amesteca cu dressing-ul si lasa sa se inmkoaie cateva ore. Putem da un plus de gust salatei noastre cu ierburi aromatice, care care sunt si o sursa optima de antioxidanti. Putem incerca patrunjel, coriandru, sau marar proaspat.
Urmatorul pas este optional. Daca vrem o salata garnitura sau antreu, il sarim, insa daca plecasem la drum cu ideea unui fel principal, atunci acesta este esential. Proteinele sunt cel mai important element al unei mese, iar in salata putem fi extrem de versatili. Fie ca vorbim de variantele omnivore - carne, peste, lactate, ou - sau de cele vegane (naut, quinoa, fasile sau edamame), orice varianta taiata in cuburi mici ne da senzatia de satietate mai repede si ne bucura organismul cu energia necesara.
Restul legumelor din salate introduse in reteta nu prea are limita. Crude, fierte la aburi sau coapte, putem incerca orice varianta pentru urmatoarele: sfecla, morcovi, ceapa, castravete, ardei, rosii, telina, ciuperci, inimi de anghinare, masline, mazare, varza de Bruxelles, ridichie sau fenel. Pentru o nebunie culinara, va recomand sa treceti un manunchi de broccoli prin ulei de masline, sare, piper si fulgi de chili, apoi sa-l coaceti la cuptor timp de 20min la 200 de grade.
Atunci cand incercam sa trecem de la fast-food la mancare sanatoasa, ne putem acali simtul gustului prin adaugarea unui element crocant in salata. Avem multe variante: nuci, seminte, quinoa coapta, chipsuri de pita, seminte de canepa sau chiar bucatele de bacon coapte.
Partea cea mai interesanta a unei salate ar puea fi dressingul. Desigur, putem sa ne lipsim de le sau putem invata cum sa-l facem corect. Orice bucatar priceput stie ca un dressing delicios este rezultatul unei ecuatii prestabilite si anume o combinatie intre 100ml acid, 50ml ulei, 10ml emulsificator si o lingurita sau doua de ierburi uscate. Amestecate bine, pot fi pastrate la frigider si timp de o saptamana.
Ingrediente acide pentru dressing: suc de lamaie, otet balsamic, otet de vin rosu, otet de orez, otet de cidru de mere, otet de vin alb
Ingrediente uleioase pentru dressing: ulei de masline, ulei de nuci, ulei de avocado, ulei de alune de padure
Emusificatorul este un amestec intre doua sau mai multe lichide ce nu se pot ot amesteca (cum ar fi uleiul si otetul). Emusificatorii au rolul de a stabili un amestesc pentru ca acesta sa nu se taie. Exemple de emusificatori pentru dressing sunt: hummus, iaurt grecesc, seminte de in pisate, mustar, avocado pisat.
Ierburi aromatice pentru dressing: busuioc, patrunjel, rozmarin, cimbru, oregano, marar, piper, fulgi de chilli, chives etc.
Acum ca stim toate astea, ce mai asteptam? In bucatarie, la creatie culinara cu voi!