Sigur ai mai auzit de bulgur pana acum si stii ca este genial la slabire si mentinere. Poti iesi din rutina culinara consumandu-l si te ajuta sa inlocuiesti carnea, orezul si pastele. Desi este un aliment care nu lipseste de pe mesele din Orientul Apropiat si Mijlociu, si-a castigat popularitatea peste tot in lume gratie proprietatilor sale. Din pacate, nu toata lumea stie sa-l gateasca corect si sa-l combine cu alimentele potrivite. Dupa numai o testare se poate sa nu fii impresionat de gust si consistenta daca este sa privesti lucrurile astfel. Deseori, bulgurul este confundat cu cuscusul, dar sunt niste diferente semnificative. Este de ajuns sa incerci ambele alimente si te vei convinge si tu. Bulgurul este un mix de cereale decorticate cu bob mare si se foloseste in special grau dur. Acesta este si motivul pentru care bulgurul trebuie fiert ca si orezul. Cuscusul pe de alta parte are textura de paste si este obtinut din granule de griș dur comprimate si procesate la aburi. Acesta este si motivul pentru care nu necesita fierbere si doar o oparire sau inmuiere in apa.
In Romania, nu oricine are curaj sa aleaga bulgur pentru consum si asta pentru ca nu cunoastem prea multe despre el aici, dar nu strica niciodata sa ne informam ca la carte. In primul rand, pretul este cat se poate de mic, deci nu se poate spune ca este un aliment de lux, dar poate fi incadrat in categoria superalimentelor. In al doilea rand, bulgurul poate fi gasit in orice magazin dar in special supermarketuri alaturi de cuscus, paste si altele de acest gen.
Ce nutrienti are bulgurul?
Nu doar ca este un aliment sanatos si slab caloric, ci te ajuta sa consumi mai rar orez, carne si cartofi. Desi se gateste precum orezul, este mult mai util in dieta si ofera acelasi grad mare de satietate. Poti pregati o multime de mancaruri din bulgur, asa ca ai nevoie de imaginatie. Cateva idei ar fi sa-l folosesti ca umplutura la ardei umpluti si sarmale, la piftele de post, porridge la micul dejun, supe, tocanite si chiar salate cu multe cruditati si verdeturi.
Lista beneficiilor nu se termina aici. Mai trebuie sa stii ca bulgurul reprezinta o sursa importanta de carbohidrati buni care confera energie, o buna sursa de proteine vegetale ce te ajuta sa consumi carne cat mai rar sau deloc daca vrei sa devii vegan si mai contine fibre digestive de calitate si minerale.
Un consum regulat de bulgur te va ajuta sa tii sub control zaharul din sange ca sa previi diabetul, vei scadea nivelul colesterolului rau, putand astfel sa tii la distanta bolile circulatorii si de inima, tratezi carentele nutritionale si dupa multe spuse, se pare ca poti tine la distanta si cancerul.
Cum sa consumam bulgurul?
Am spus si anterior ca bulgurul este un aliment consistent ca si orezul, asadar nu-ti recomandam sa-l consumi des cu carne, sosuri grase si cartofi prajiti. Simplitatea este de dorit atat la slabire cat si mentinere. Ai nevoie doar de o cana de bulgur si cat mai multe legume, mirodenii, verdeturi sau fructe dupa caz.
Bulgurul se gateste dupa instructiunile de pe ambalaj, dar in general se fierbe in apa cu o lingura de sare, se lasa la racit si se scurge bine de zeama. Poti folosi chiar si zeama de supa. La alte mancaruri poate fi folsoit chiar si cald, dar la salate trebuie musai sa fie racit. Timpul mediu de fierbere este de 10-15 minute si trebuie sa ai grija sa mai amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca de fundul vasului.
Ce nu stiu unii este ca dupa ce este racit si scurs de zeama poate fi si faramitat la blender sub forma de crema ca sa poti prepara un smoothie cu proteine care sa inlocuiasca o masa in toata regula. Mai adaugi zeama de lamaie si fructele dorite si ai obtinut un smoothie pe cinste.
Bulgurul trebuie combinat cu tot felul de ierburi aromatice si mirodenii asa ca iti sugeram:
•
Patrunjel - vezi
aici 5 feluri inedite de salate Tabbouleh (pe baza de patrunjel)
• Marar
• Busuioc
• Menta
• Rozmarin
• Oregano
• Leustean
• Turmeric sau curcuma sau condiment curry
• Paprika si fulgi de chilli
Poti adauga si sosuri sanatoase precum guacamole din avocado, sos de rosii, pesto, etc.
Pentru rezultate bune poti consuma bulgur de 2-3 ori pe saptamana in combinatie cu legume crude.