Spre deosebire de orezul alb care fierbe destul de repede si este bun chiar si daca nu ii adaugi nimic, pentru a face orezul brun delicios trebuie sa gasesti mereu combinatia potrivita. Daca il lasi
De ce sa alegi orezul brun pentru mesele tale?
Nefiind rafinat, orezul brun este superior din punct de vedere nutritional fata de cel alb. Diferenta majora dintre orezul brun si cel alb este coaja, stratul exterior al orezului. La orezul alb, coaja maro este inlaturata, din ea urmand a fi fabricat uleiul de orez, cea ce ramane fiind partea de interior, alba, a bobului. Prin curatatea stratului exterior, orezul pierde 67% din vitamina B3, 80% din vitamina B1 si 90% din vitamina B6. In plus, pierde manganul, magneziul, fosforul, seleniul, fierul, toate fibrele si toti acizii grasi esentiali.
Orezul alb este atat de sarac in nutrienti importanti incat este necesara adaugarea de vitamine (preparate industrial) si de fier, pentru ca acesta sa aiba cat de cat o valoare nutritiva. Concret, in orezul alb raman doar caloriile si amidonul, plus o suma de compusi chimici care vin sa inlocuiasaca vitaminele naturale pierdute prin decorticare.
Cum sa faci orezul brun mai delicios?
Ca sa nu iti lipseasca gustul orezului alb, este important sa inveti sa gatesti orezul brun, astfel incat sa fie la fel de bun.
Iata mai jos 5 moduri in care sa consumi orezul brun:
1. Pune-l la inmuiat cu o seara inainte
Pentru ca orezul sa fiarba mai repede si sa aiba o textura mai moale, pune-l la inmuiat cu o seara inainte intr-un vas de apa cu putina sare. La un pahar de orez pune 3 pahare de apa.
2. Amesteca-l cu suc de lamaie si ulei de masline
Daca vrei sa il consumi pe post de garnitura, amesteca-l, dupa ce a fiert, cu putin suc de lamaie si ulei de masline. Gustul este cu adevarat delicios.
Citeste si Salata cu orez brun pentru slabit.
3. Prepara-l cu usturoi
Pune orezul la fiert si inainte sa fie gata fiert, opreste focul. Intr-o tigaie pune la calit cativa catei de usturoi tocati marunt si cateva legume. Dupa ce incep sa se inmoaie, adauga orezul pentru inca 3-5 minute. Daca ti se pare ca e prea uscat, adauga niste supa de pui.
4. Pune-l in salate
Fierbe-l cat scrie pe pachet, drege-l cu suc de lamaie si ulei de masline, apoi adauga-l in salatele tale de verdeturi. Ele vor fi mai satioase si mai energizante.
5. Fierbe-l in apa si supa de legume
Pune in oala in care fierbi orezul jumatate apa si jumatate supa de pui sau de legume. Orezul va fi mai gustos si cu o textura mai moale.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves
1 Comentarii