Cum sa lupti impotriva obezitatii

Pentru ca aceasta saptamana urmeaza week-endului in care a fost ziua obezitatii, nutritionista noastra, dr.Mihaela Ursache  de la Delta Hospital, ne-a oferit cateva sfaturi temeinice care sa ne ajute sa prevenim aceasta afectiune.

In 2009, Parlamentul European propunea organizarea unor actiuni anuale care sa atraga atentia asupra fenomenului obezitatii. Astfel, din 2010, a treia sambata din luna mai a devenit Ziua Europeana a Obezitatii, data marcata prin diferite manifestatii in tarile UE.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2008, 51% dintre adultii romani erau supraponderali, iar 19,1 % obezi, iar cifrele sunt in crestere (nu numai in Romania, ci si la nivel global). Aceste date pesimiste sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat obezitatea incepe sa se manifeste de la varste foarte mici.

Ce este obezitatea   


“Obezitatatea este considerata, din punct de vedere medical, o boala cronica”, spune Mihaela Ursache, medic nutritionist la Delta Hospital. „Se caracterizeaza printr-o acumulare excesiva de tesut adipos si se asociaza cu mai multe complicatii metabolice: diabet zaharat si dislipidemii (adica anomalii ale nivelului de lipide din sange),  boli  cardio-vasculare (hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica, infarct si accident vascular cerebral), tulburari respiratorii, articulare si anumite forme de cancer”, a mai adaugat aceasta.

 

Principala cauza a obezitatii este aportul caloric excesiv, neadaptat la necesarul energetic al organismului. Astfel, balanta energetica dintre aport si arderi este dezechilibrata. Alte cauze includ mancatul haotic (supraalimentatia), cu alimente si bauturi cu un aport caloric mare si lipsa unui orar al meselor - de exemplu, principala masa a zilei este seara. Toate aceste scapari, combinate cu un stil de viata sedentar, sunt cateva elemente care duc incet si sigur spre obezitate. Este adevarat ca obezitatea apare si din alte cauze (neuroendocrinologice, din cadrul unor boli genetice sau datorate unor medicamente), dar procentul acestora este foarte scazut - sub 5%.   


Necesarul caloric zilnic

 

Necesarul caloric zilnic variaza in functie de activitatile zilnice. O persoana sedentara are un necesar caloric de 25 kcalorii pe kilogram (totalul situandu-se intre 1500 si 1900 kcalorii/zi), iar o persoana activa, aproximativ 35 kcalorii pe kilogram (intre 2100 si 2700 kcalorii/zi).

 

La copii, necesarul energetic raportat la greutate este mai mare, mai ales in primii ani de viata, fiind concentrat pentru cresterea si dezvoltarea intregului organism. Acesta variaza in functie de varsta si sex: 1300 kcalorii in primii 3 ani de viata, 1700 kcalorii intre 4-6 ani, 2400 intre 7 si 10 ani, 2800 intre 15 si 18 ani pentru baieti si 2100 kcalorii pentru fete.

Tags:
ziua mondiala a obezitatii
obezitate
supraponderal
sfatul specialistului
ihaela Urscahe
Delta Hospital
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare