Cura de ingrasare pentru adolescente 13-14-15 ani

Buna!As avea o intrebare cu privire la dieta zilnica necesara pentru ingrasare.am 1.56, 40 kg.. sunt fata si am 13 ani.as dori sa iau in greutate cel putin 10 kg. intr-o perioada scurta de timp dar nu stiu cum....ce imi recomandati sa mananc??

O alimentatie corecta si echilibrata contine alimente din toate grupele alimentare – cereale, legume, fructe, lactate, carne, lipide din oleaginaose si uleiuri vegetale, distribuite in 3 mese principale si una sau doua mici gustari.
O categorie importanta de nutrienti, care furnizeaza peste jumatate din necesarul nostru zilnic de energie, este cea a carbohidratilor.
Carbohidratii (glucidele) sunt prezenti, in concentratii diferite, in ordine descrescatoare,  in alimente precum – painea, orezul, pastele, cartofii, lguminoasele precum fasolea, lintea, nautul, fructele si legumele. Primele, care au cea mai mare concentratie de glucide, au bineinteles, si cea mai ridicata densitate calorica, in aceasta clasificare. Asadar, consumul acestor alimente, poate face parte din planul corect al unei cresteri in greutate.
Urmeaza, in clasamentul procentual al nutrientilor necesari zilnici, lipidele, care asigura aproximativ 30 % din necesarul caloric zilnic. Concentratia calorica a unui gram de lipide este de 9 kcalorii. Lipidele care trebuie sa existe in alimentatia zilnica sunt cele din uleiuri vegetale – floarea soarelui, masline, oleaginoase – nuci, alune, seminte, migdale, fistic, castane, din peste – somon, macrou,  carne si lactate integrale – lapte, branza.
Ultima categorie din punct de vedere procentual, de aproximativ 10 – 15 %, din necesarul caloric zilnic sunt proteinele, din carne, lactate, peste, oua, leguminoase, nuci si seminte.
Principiul progresivitatii sta la baza unui program de crestere in greutate, in care se creste treptat aportul caloric, etapizat, pornind de la aportul caloric actual al dumneavoastra. Necesarul caloric pentru varsta de 14 ani este intre 2.200-2.700 kcalorii, depinzand de sex, activitate fizica.

Tags:
cura de ingrasare
pubertate
adoescenti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare