Cum sa mananci ca un nutritionist

Secrete 09.04.2014 Livia Caled
Nutritionistii nu sunt numai acele persoane care au transformat in meserie pasiunea pentru mancatul sanatos, ci si acele persoane care au inteles importanta alimentatiei pentru orice particica din organism. Un organism indopat cu alimente procesate, pline de toxine, este un organism neingrijit, fara energie, predispus la imbolnavire si imbatranire prematura.
 
Daca te intereseaza sa ai o sanatate de fier pe termen lung, sa nu ai oscilatii in greutate si sa ai o viata cat mai lunga, atunci ar fi cazul sa te reorientezi catre o alimentatie sanatoasa, adica o alimentatie in care sa predomine ingredientele naturale preparate in retete cat mai simple.

Cum mananci ca un nutritionist?

1. Consuma cat mai mult ulei de masline
 
E simplu: uleiul de masline te va ajuta sa traiesti mai mult, te va feri de boli de inima, cancer si tot felul de alte boli cronice. Nu trebuie sa-ti lipseasca in nicio zi o salata cu ulei de masline.
 
2. Educa-ti gusturile 
 
Da, o perioada o sa ti se para anost sa mananci multe salate, fructe, alimente integrale si sa renunti la dulciuri, mezeluri, sucuri carbogazoase, prajituri, produse de patiserie si tot felul de alte alimente nesanatoase, dar deliciose. Vestea buna este ca gusturile, in timp, pot fi educate si te poti trezi intr-o zi ca poftesti la o budinca de chia. 

3. Consuma carnea fiarta, fripta sau preparata la cuptor
 
De ce? Pentru ca in timpul prepararii produselor din carne prin prajire se formeaza si substante cancerigene. Pentru a preveni cancerul de colon, pancreas si tot felul de alte cancere la care nu vrem sa ne gandim, nutritionistii recomanda sa reducem cat se poate de mult carnea rosie din alimentatie.
 
4. Bea zilnic o cana de ceai verde
 
Ceaiul verde ajuta la prevenirea bolilor de inima, cancerului, osteoporozei, infectiilor si obezitatii. Mai multe studii au demonstrat ca o cana de ceai pe zi reduce considerabil aparitia atacurilor de inima. Ceaiul verde usor cofeinizat contine cei mai multi antioxidanti, iar ceaiurile imbuteliate si instante contin mai putini.
 
5. Include pestele cat mai mult in dieta ta
 
Acesta contine suficient Omega 3 cat sa previna bolile de inima, artrita si disfunctiile creierului. Uleiul de peste protejeaza celulele creierului, suprima inflamatia si bataile neregulate ale inimii. Pestele, consumat macar o data pe saptamana, reduce cu 60% riscul aparitiei bolii Alzheimer.

6. Nu te ridica de la masa cu stomacul plin
 
Oricat de mult ti-ar placea mancarea, fa un efort si ridica-te de la masa inainte sa te saturi. Reducerea numarului de calorii impulsinoneaza procesele metabolice si ajuta la procesul general de detoxifiere al organsimului. Nu uita ca persoanele care mananca putin traiesc mai mult, un motiv suficient de bun sa incepi sa reduci cantitatea de mancare pe care o consumi zilnic.
 
7. Mananca nuci sau seminte zilnic
 
Nenumarate studii au demonstrat ca nucile, migdalele si semintele reduc cu 30% riscul bolilor de inima si cu 43% a bolii Parkinson, ele fiind foarte bogate in grasimi sanatoase. Consumul zilnic de nuci, migdale, seminte de in si alune, inclusiv unt de arahide, ajuta la controlarea greutatii corporale prin faptul ca ofera o senzatie de satietate pe termen lung.
 
 
8. Invata sa combini alimentele in mod corect
 
Degeaba mananci sanatos, daca nu stii sa combini alimentele cum trebuie. Studiile au aratat in nenumarate randuri ca alimentele incomplet digerate pot duce la diverse afectiuni, unele chiar grave, de aceea este recomandat sa avem grija cu ce asociem alimentele la o masa.
 
9. Bea multa apa si sucuri naturale
 
Apa are rolul de a interveni in procesul de eliminare al toxinelor. Un organism insuficient hidratat este incapabil sa elimine toxinele. Este obligatoriu sa bei cel putin 1,5 litri de lichide pe zi. Nu uita sa iti faci sucuri de morcovi, telina, spanac si tot felul de alte verdeturi. Acestea sunt excelente pentru curatarea organismului de toxine.

10. Obisnuieste-te sa mananci cat mai multe salate
 
Daca iti faci un obicei din a avea mereu o salata langa felul principal de mancare, iti vei asigura mereu o digestie buna, o greutate corporala normala si nutrienti importanti de care ai nevoie pentru a functiona la capacitate maxima toata ziua. 
 
11. Include in meniul tau si proteinele vegetale
 
Nu toate mesele trebuie sa contina carne, proteinele pot fi obtinute si din surse vegetale. Lintea, nautul si fasolea sunt surse importante de proteine si trebuie sa fie incluse in orice meniu sanatos. O salata verde cu niste linte fiarta este o alegere foarte sanatoasa pentru pranz sau cina.
 
12. Invata sa iti controlezi pofta de dulce
 
Consumul regulat de dulciuri reprezinta una dintre cauzele imbatranirii premature. Cea mai buna solutie pentru a renunta la alimentele cu zahar sunt gustarile sanatoase, asta inseamna ca trebuie sa ai mai mereu la indemana niste fructe, migdale, nuci sau cereale, la care sa apelezi cand pofta de dulce se instaleaza.

 
 
Tags:
nutritionisti
cum mananci ca un nutritionist
dieta
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare