Cum sa previi boala care nu doare

Afectiuni 10.04.2009 Cristina Ion

Am decis sa vorbesc despre diabet intrucat el afecteaza deopotriva copiii, batranii, dar si adultii tineri. Este important de stiut ca aceasta maladie poate fi prevenita in marea majoriatate a situatiilor, exceptand cazurile cu debut precoce, in copilarie.

Diabetul zaharat este o boala care afecteaza secretia de insulina, hormon produs de pancresul uman. Insulina este principalul hormon ce introduce glucoza in tesuturi pentru a fi utilizata ca hrana si in producerea de energie. Este o boala ce afecteaza din ce in ce mai multi adulti tineri si se manifesta in principal prin foame excesiva, deoarece tesuturile sufera din cauza lipsei de glucoza, sete vie si  poliurie (urina in cantitati foarte mari). In  rare cazuri boala poate fi asimptomatica, descoperita intamplator la tineri cand isi efectueaza analizele de rutina.

Despre complicatiile bolii putem vorbi pagini intregi, insa le amintim pe cele mai importante cu rasunet asupra starii de sanatate:

•    Cea mai importanta este complicatia vasculara – angiopatia diabetica. Se refera la depunerea glucidelor si grasimilor pe vase - ateroscleroza, cu ingustarea lumenului astfel incat tesuturile nu mai sunt irigate corespunzator. Astfel, membrele inferioare nu mai sunt irigate bine, apar dureri in gambe, mersul este afectat.  Ateroscleroza poate aparea si la nivel coronar  arterele ce iriga inima) rezultand obstructioarea, cu posibilitatea dezvoltarii unui infarct de miocard in viitor. 

•    Neuropatia diabetica – afectarea terminatiilor nervoase tot datorita glucozei in exces ce se depune pe vasele ce hranesc nervii, sensibilitatea disparand; de aceea diabetul zaharat a fost denumit si „boala care nu doare”. Pacientii diabetici se lovesc des de obiectele din jur tocmai pentru ca si-au pierdut sensibilitatea si fac rani grave la extremitatile membrelor inferioare, rani care se vindeca greu datorita tesuturilor ischemiate.

•    Nefropatia diabetica reprezinta afectarea renala in cadrul diabetului cu aparitia glucozei si proteinelor in urina, a moleculelor mari care in mod normal nu trec de „sita renala”. In diabet membrana glomerulara este afectata (sita renala), ea neputand sa mai filtreze corespunzator urina, fapt ce duce, in timp, la insuficienta renala cronica cu necesitatea utilizarii dializei.

•    Retinopatia diabetica se traduce prin suferinta vaselor fundului de ochi ce iriga retina, care duce treptat la orbire.
Enumerand toate cele de mai sus trebuie accentuata importanta diabetului zaharat pe termen lung, a implicatiilor sale prin afectarea principalelor organe: ochi, rinichi, sistem nervos periferic, vase.

Tags:
diabet
glicemie
dieta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • buzgau lucia
    1. buzgau lucia 15.04.2009 20:55

    MIA placut articolul contine lucruri importante dar as dori daca se poate sa stiu care sunt alimentele pe care le poate consuma un diabetic dar care este bolnav si cu hepatita C stiind ca unele alimente sunt permise la diabet si interzise pt. ficat si invers . Va multumesc.

  • dr.Cristina Ion
    2. dr.Cristina Ion 15.04.2009 22:43

    incep prin a spune ca nici in diabet nici in hepatita cronica cu virus C nu este indicat sa consumati foarte multa carne( carnea de porc ar trebui sa o uitati ), alimente picante, alcoolul este interzis, cafea(doar rarisim). Este bine sa consumati alimente fierte fara a folosi uleiul vegetal la gatit, sa consumati fructe(grapefruit si mere acrisoare), este exclus consumul de caise pepene, banane, nuci, alune, samantana, unt, trebuie sa aveto grija la consumul de fasole uscata, mazare si sa evitati foetajele, pastele, painea. Stiu ca va veti intreba "si eu ce mai mananc?", dar putei sa consumati cu incredre branza proaspata de vaci, lapte dulce degresat, varza cruda sau fiarta, brocoli, piept de pui fript sau fiert, peste fript, salata verde, iaurt degresat fara arome sau fructe sau germeni de grau, foarte rar cate un ou( o data la o saptamana- doua), supe de loboda(atentie la orezul pe care il puneti), spanac( fara faina in el), supe de pui(fara galuste).Consumul de ou vizeaza si ciobele in care s-a pus un ou batut. In speranta ca v-am fost de ajutor eu va urez multa sanatate!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare