Cum sa supravietuiesti daca naufragiezi pe o insula pustie

Secrete 22.05.2014 Oana Dorobantu
Dupa ce am vazut filmul in care Madonna naufragieaza pe o plaja pustie alaturi de cel mai atragator tip din tot echipajul, gandul mi-a stat numai la asta. Eram mai mica si incepusem sa visez la insule indepartate pline de nuci de cocos si animale putine. In film, totul parea un paradis, aproape ca n-ai fi vrut sa mai pleci de acolo.
 
In realitate insa, naufragiul nu e o gluma, iar daca nu o demonstreaza deja zeci de emisiuni de supravietuire pe canalalele de lifestyle sau de stiinta, supravieturirea numai usoara nu e. In epoca tehnologiei avansate si comunicarii fara limite, inca poti sa te rupi complet de lume fara sa stie nimeni de tine. Jose Salvador Alvarenga pescuia pe coasta Mexicului in 2012 cand o furtuna a inceput in forta si i-a trimis barca in laturi. A fost gasit abia dupa un an si patru luni, iar pana atunci a supravietuit cu apa de ploaie si mult peste. 

De frica unui posibil naufragiu in timpul vreunei croaziere, am citit cartea jurnalistului Michael Howort, "The Sea Survival Manual", despre supravietuirea pe apa si am compilat cateva sfaturi de acolo.

 

1. Nu bea apa de mare! Apa sarata nu este metabolizata cu bine de corpul nostru. In schimb, foloseste orice fel de material impermeabil ai la tine ca sa improvizezi un butoi in care sa poti aduna apa de ploaie.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

2. Nu te panica! Cauta sa te relaxezi pentru ca nu ai de unde sa stii daca vei fi gasit in 24 de ore sau peste cativa ani. Important e sa incerci sa iti pastrezi calmul si controlul asupra situatiei. Howorth ne sfatuieste sa ne uitam la nori si sa ne inchipuim forme familiare.

3. Prinde peste cu o undita improvizata! Nu te chinui sa-ti faci o mini barca pentru asta, umbra barcii sperie pestii. Mai degraba foloseste-te de sireturi sau fasii de material (cum ar fi de la sosete) sa-ti improvizezi o undita.

 
 

4. Nu arunca nimic din ce ai la tine! Nu stii niciodata cat de frig va fi sau cum te poate ajuta o pila de unghii cand iti lipseste un cutit. 

5. Nu manca ciuperci! Daca nu te pricepi sa le deosebesti pe cele bune de cele otravitoare, mai bine nu manca deloc!

6. Cauta adapost! Daca nu gasesti o pestera, incearca sa improvizezi un adapost cu ce mai ai la tine sau cu ce gasesti in locul de naufragiu.

Cam atat de la Howorth. Va avertizam ca sfaturile nu mai sunt utile daca aterizezi in burta unei balene ca Pinocchio sau a unui peste imens ca Iona lui Marin Sorescu.

Tags:
supravietuire
naufragiu
madonna
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare