Cunosc foarte multe persoane care au decis in ultima vreme ca este mai bine sa lucreze de acasa. Nu mai pierzi timpul pe drum, nu te mai certi cu colegii din cauza aerului conditionat si tot asa. Motive pentru care sa te bucuri ca lucrezi de acasa sunt multe, dar daca nu respecti cateva lucruri, s-ar putea sa incepi si o lista cu dezavantaje.
Iata deci ce trebuie sa faci ca sa duci o viata sanatoasa atunci cand casa ta se transforma in
biroul tau:
1. Fii isteata cand iti alegi scaunul
Atunci cand lucrezi de acasa poti sa-ti schimbi "biroul" de cate ori ai chef. Poti sa lucrezi pe masa din bucatarie sau cea din sufragerie, in pat sau pe canapea, intinsa pe burta, pe jos sau chiar in balcon.
Din moment ce nu-ti tine nimeni contul de cate ori te ridici sau te asezi, alege sa lucrezi stand pe o minge de gimnastica sau pe un scaun mai putin confortabil decat un fotoliu, dar care te obliga sa-ti pastrezi o pozitie corecta. Daca vrei sa faci o investitie, merita sa-ti iei un birou la care sa lucrezi in picioare, caci ultimele descoperiri arata ca ar fi foarte sanatos.
Oricare ar fi alegerea ta, partea buna este ca variantele de mai sus te ajuta sa faci ceva bun pentru organismul tau si, desi nu sunt foarte comode, ai oricand varianta de a-ti cauta pentru o perioada scurta de timp, alt loc de unde sa trimiti mailuri.
2. Exercitii din ora in ora
Daca nu ai un birou care iti permite sa lucrezi din picioare si nici celelalte variante nu te incanta, seteaza-ti alarma de la telefon sa te anunte
din ora in ora ca trebuie sa faci miscare. Fa cateva flotari, sarituri sau miscari de
stretching, stai in cateva pozitii de yoga sau plimba cainele afara, orice numai sa nu stai jos. Studiile au aratat ca acest prost obicei incetineste metabolismul, dauneaza sanatatii inimii si creste riscul de cancer.
3. Creeaza-ti o rutina
Atunci cand lucrezi de acasa esti tentata sa lenevesti mai mult in pat, sa sari peste gimnastica de dimineata sau chiar peste ora de la sala, pentru a urmari o emisiune care este la televizor in timpul zilei. E ok sa faci asta din cand in cand, dar ai nevoie de o rutina pe care sa o respecti, mai ales in ceea ce priveste sportul. Fa-ti un program pe hartie, daca ai nevoie, de cel putin o jumatate de ora de miscare in fiecare zi.
4. Seteaza-ti limitele
Pentru ca nu ai colegi care sa te anunte ca este ora mesei sau ca s-a terminat programul, vei avea tendinta sa muncesti foarte mult. Pentru a nu-ti dauna sanatatii sau chiar rezultatelor tale, ai nevoie sa stabilesti niste limite.
Nu lucra in weekend decat este ceva foarte urgent, nu manca in fata laptopului si monitorizeaza-ti timpul efectiv de lucru pentru a-ti calcula pauzele.
5. Vizite regulate la bucatarie
Pentru ca acum nu trebuie sa-ti mai iei pachet sau sa cumperi ceva rapid, cat sa nu lesini de foame, acum totul depinde de tine. Cum o sa ai acces nelimitat la bucatarie, fa-ti provizii de
fructe si legume proaspete, dar si de gustari sanatoase.
6. Iesi afara din casa
Pastreaza traditia plimbarilor pe care le faceai cu colegii tai in jurul cladirii de birouri, numai ca acum fa-o singura. Nu e musai sa ocolesti aceeasi cladire, dar e obligatoriu sa iesi afara macar o ora pe zi. Iti vei lua astfel doza de vitamina D si vei scapa de stres.
7. Imbraca-te ca si cum ai pleca la alergat
Lucrul de acasa iti permite sa te imbraci asa cum ai chef. Poti sa faci si tot felul de experimente care sa te faca sa te simti cat mai comod posibil, dar iti recomandam sa incerci de cateva ori pe saptamana sa porti hainele pentru alergat. Exista sanse mari ca in pauza chiar sa actionezi.