Cum se face branza de vaci

Este o sursa importanta de calciu si proteine.

veti spune ca este mai usor sa o cumparam. Insa branza dulce de vaca din comert contine o gramada de conservanti si nici nu stim ce chimicale au intervenit in procesul de fabricatie, pentru ca eu personal nu am vazut pe nici o eticheta in limba romana specificatii in acest sens. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Cum se face branza dulce? Iata reteta pas cu pas. 

Ingrediente si ustensile:

2 l lapte de vaca

o panza mare curata de bumbac

o sita sau strecuratoare

o oala in care sa incapa laptele pe care ne-am propus sa il transformam in lapte. 

In primul rand avem nevoie de lapte. Eu am folosit lapte de vaca adevarat, nu cumparat de la alimentara, ci de la niste prieteni, care au o vaca si o hranesc numai cu iarba pe timpul verii. Nu incercati sa folositi lapte UHT ca nu functioneaza. Acesta nu contine bacteriile necesare. Laptele pasteurizat din comert, se preteaza, dar orientati-va spre cel mai gras daca doriti sa iasa o cantitate cat mai mare de branza. Daca aveti incredere, puteti cumpara si lapte de la piata.  
 
Asa cum spuneam, am folosit 2 litri de lapte de vaca. L-am pus intr-un vas si l-am lasat sa se strice! Nu am pus nici lamaie, nici cheag, nici un agent care sa grabeasca fermentarea laptelui. Acesta se incheaga singur, lent si sigur. Dureaza intre 2 si 3 zile, in functie de cat e de cald locul in care il pastrati. In tot acest timp nu umblam la el. Il putem acoperi cu un tifon ca sa nu se puna praful. Dupa ce laptele se incheaga, putem indeparta smantana grasa care s-a adunat deasupra, pentru a obtine o branza cat mai dietetica. 
 

 

Punem laptele inchegat pe aragaz, la foc foarte mic si amestecam cu o lingura de lemn in tot acest timp ca sa se incalzeasca uniform. Trebuie incalzit foarte putin, asa cam cat sa poti tine un deget in el (37-38 de grade C). Zerul se va separa de branza. 
 
Compozitia pe care o obtinem o vom strecura cu ajutorul unei panze curate sau a unui tifon. Ea trebuie sa ramana in panza respectiva cateva ore, sau chiar pana a doua zi pentru ca tot zerul sa se scurga. In functie de cat de mult o lasam la scurs vom obtine o branza mai moale sau mai aspra (seaca). 
 
Branza obtinuta in acest fel nu se compara la gust si calitate nici cu branza cumparata de la producatorii din piata si nici cu cea de la supermarket. Este excelenta mai ales pentru copii pentru ca nu contine conservanti. O putem pastra la frigider 2-3 zile. 

Brinza dulce este calitativ superioara casului si urdei pentru ca se incheaga prin acrirea naturala a laptelui, fara ajutor artificial. 

100 gr.  branza dulce de vaci semi-grasa contine: 150 calorii, 17,2 gr. proteine, 6,9 gr. lipide si 3,5 gr. carbohidrati. 

Tips: Branza dulce de vaca obtinuta in casa se poate folosi cu succes in prajituri si aperitive. Pentru a grabi procesul de inchegare, putem adauga in lapte cateva picaturi de zeama de lamaie. 


 
 
Pofta buna!

Tags:
branza de vaci
homemade
fermentare
lapte de vaca
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
34 Comentarii
  • mihaela
    1. mihaela 12.03.2010 21:29

    Buna as vrea sa stiu daca laptele trebuie fiert inainte. Multumesc anticipat!

  • Vizitator
    2. Vizitator 18.05.2010 18:42

    nu, prntru ca prin fierbere bacterile care incheaga laptele se vor distruge

  • Vizitator
    3. Vizitator 01.09.2010 10:07

    nu cred ca e asa buna serios am incercat si a iesit balega de vaca in loc de branza de vaca

  • lianaVizitator
    4. lianaVizitator 14.12.2010 13:35

    reteta e foarte corecta;eu stau la tara si fac frecvent asa ceva.Daca nu v-a iesit,ori nu ati procedat corect ,ori nu a fost laptele corespunzator. Din smantana aleasa de pe laptele prins,se poate face un excelent unt de casa.

  • Vizitator
    5. Vizitator 18.01.2011 18:52

    pt ca esti o vaca. de aia nu ti-a iesit bine. si vocabularul iti este de vaca.

  • vizitotor
    6. vizitotor 24.02.2011 16:33

    cum?

  • timea
    7. timea 05.06.2011 21:46

    buna, vreau sa incep dieta south beach in care trebuie sa mananc destul de multa urda si branza de vaci saraca in grasimi adica sub 21% dar problema este ca nu sunt in tara si nu stu unde sa caut in portugalia branza de vaci asa ca m-am gandit sa o prepar eu in casa dar cum fac sa fie saraca in grasimi? daca folosesc lapte degresat sau cu 0,1% grasimi e ok? imi iese? mersi anticipat!

  • Deea
    8. Deea 15.07.2011 15:21

    buna, mersi pentru reteta. Eu locuiesc in Spania. Mancarea de aici e excelenta ( sunt convinsa ca multa lume nu e de acord cu mine, dar asta e pentru ca NU DORESC sa incerce nimic nou ) si singura chestie de care imi e dor dintre mancarurile din Romania este branza de vaci proaspata si prajiturile preparate cu branza de vaci proaspata. Te felicit pentru ideea de a scrie reteta in internet. Multumesc

  • Madalin
    9. Madalin 29.07.2011 20:54

    Multumesc reteta este buna...Chiar foarte buna cu poze cu tot...bv

  • marinela
    10. marinela 16.08.2011 02:25

    buna....eu locuiesc in franta..si am reusit da cumpar din piata lapte proaspat...am incercat sa fac si branza si mi a iesit.. am locuit in portugalia..si stiu ca e c am greu sa gasesti lapte proaspat pentru a fabrica branza dulce..bafta celor de incearca pentru prima data.... si nu sunt langa mama sau bunica lor sa invete!!!

  • Sermo
    11. Sermo 08.11.2011 13:53

    Iese si cu lapte UHT de 1,5% grasime.Am facut eu pentru fetita mea de 6 luni cu lapte La Dorna pus la prins.Singura diferenta e ca iese putin mai acrisoara decat cea din lapte de tara.Ca textura iese foarte faina.

  • Sermo
    12. Sermo 08.11.2011 13:56

    ...si corectati finalul propozitiei:"o oala in care sa incapa laptele pe care ne-am propus sa il transformam in lapte." laptele in transformam in branza....

  • mersi
    13. mersi 24.11.2011 00:00

    Nu am incercat inca metoda, dar vreau sa-ti multumesc pt timpul pe care l-ai dedicat sa o scrii. Mi-e dor de branzoici si aici unde sunt acum nu se gaseste branza de vaci ca si acasa. Acum trebuie sa gasesc o sursa pt lapte de casa :) Mersi mult!

  • popescu
    14. popescu 21.02.2012 06:31

    reteta ese perfecta,dar numai ca trebuie facuta intocmai.Laptele nu se fierbe ,dar cel care mulge vaca trebuie sa fie foarte igienic

  • livia
    15. livia 02.04.2012 13:00

    daca vrei sa-ti iasa branza buna trebuie sa incalzesti bine laptele prins.Cu cat va fi mai cald cu atat branza va fi mai deasa.Se poate taia felii.

  • eu
    16. eu 19.04.2012 00:52

    Pentru "vizitator": de ce apar intotdeauna indivizi prosti ca tine, care se baga in seama. Ai o mentalitate de copil retardat. Nu stiu de ce nu sterge moderatorul astfel de comentarii imbecile.

  • otiliaignat
    17. otiliaignat 20.04.2012 15:04

    imi cer scuze eu, in numele vizitatorului. :)

  • nicoleta
    18. nicoleta 20.05.2012 13:25

    si eu fac tot asa branza dar o vecina face in baie de aburi mi-e nu-mi plce dar zice ca la piata acea are sucees

  • tina
    19. tina 10.08.2012 11:56

    ai procedat corect dar dupa ce laptele sa facut iaurt(sa stricat cum zici tu) eu il pun intr-o oala si il incalzesc un pic cam 35-40º si il las un pic sa stea cam 10 min pe urma se pune in tifon la stors pofta buna

  • maria
    20. maria 31.08.2012 16:51

    vreau sa incerc si eu.am lapte de la o ferma.exista insa o problema mi-e teama ca laptele sa nu fie prea incarcat in microorganisme....si sa nu ma aleg cu altele dupa aceea.

  • Violeta
    21. Violeta 23.09.2012 19:08

    Buna, eu locuiesc in danemarca si imi e dor de o placinta cu branza ca la mama acasa,,, dar nu gasesc branza proaspata pe aici,,,, asa ca voi incerca reteta ta,,,:) poate stii cum se face si telemeaua? Merci!!!!

  • val
    22. val 29.10.2012 23:24

    stie careva cum se face cas romanesc,specific romanesc pt ca la alte popoare difera si nu ma intereseaza

  • otiliaignat
    23. otiliaignat 30.10.2012 17:15

    @maria - procesul de fermentare naturala a laptelui omoara o parte din microorganismele care ar putea sa-ti faca rau. daca vrei siguranta absoluta fierbe lapte.

  • otiliaignat
    24. otiliaignat 30.10.2012 17:16

    @Violeta din pacate nu stiu cum se face telemeua. branza de vaci cred ca poti s afaci in casa, asta in cazul in care laptele din magazine se mai "prinde". dar, priveste partea buna a lucrurilor. eu gasesc branza de vaci in magazine si telemea in piata, dar te invidiez atat de tare pentru faptul ca traiesti in Danemarca :))

  • otiliaignat
    25. otiliaignat 30.10.2012 17:18

    @val din pacate nu stiu. dar cred ca poti sa-i intrebi pe producatorii din piete. daca ii rogi cred ca-ti spun reteta. sau nici tu nu este pe meleagurile mioritice si iti este dor de produse autohtone? e valabil si pentru tine.... ai toata invidia mea :)) in compensatie promit o roata de cas, daca dai un semn cand vii in tara!

  • Gheorghe
    26. Gheorghe 25.01.2013 00:32

    Cred ca este reteta cea mai adevarata din toate ce am vazut. La mine acasa in Maramures se face asa. Trebuie sa fie lapte de vaca vaca are 35 la suta de grasime, asta este smantana, restul este iaurt.

  • carmen
    27. carmen 16.04.2013 12:21

    Buna. Am vazut reteta ta si suna foarte interesant. Voiam sa intreb ... din 2litri de lapte cam cata branza iese? Vreau sa fac branza pentru pasca si vreau sa stiu cam cat lapte am nevoie. Merci frumos.

  • ANS
    28. ANS 02.02.2014 21:07

    DACA INCALZESTI PUTIN LAPTELE DUPA CE S-A INCHEGAT SE SCURGE MAI IUTE ZERUL

  • ANS
    29. ANS 02.02.2014 21:13

    PT.COPII MICI SE FOL.LAPTELE FIERT .LA 2 LITRI DE LAPTE SE PUN 8 PASTILE DE CALCIU LACTIC ZDROBIT IMEDIAT DUPA CE A FIERT LAPTELE SE AMESTECA SI SE PUNE IN SITA SAU TIFON LA SCURS

  • Asterisc
    30. Asterisc 07.06.2014 13:28

    http://www.skytrip.ro/branza-zburata-rea-275.html Laptele de vaca indata ce se va mulge sa se puie pe foc sa fearba; si ferband, iei lapte acru de oi cu un polonic, il pui in lapte pana ce cuprinde laptele deasupra si-l lasi de ferbe pana ce se corasleste; pe urma il torni in strecatoare, il lasi de se scurge bine, si apoi il scoti din strecatoare si pui botul pe lesa pana se scurge bine; si-l iei pe urma la framantat, pana se face ca un alifiiu; apoi ii dai sare cata trebuie, si iarasi sa-l framanti bine; si puind in putini putina sare, bati branza cu un pilug si presari si deasupra putina sare; sa-i pui frunza de alun si sa bati lut deasupra. * coraslit - lapte branzit la fiert; * pilug - pisalog. CARTE DE BUCATE BOIERESTI M.Kogalniceanu, C.Negruzzi

  • andrei
    31. andrei 21.10.2014 13:04

    Cita brinza iti ESE di 10l de lapte

  • Mariana
    32. Mariana 05.01.2015 16:13

    VREAU SA TIU CUM SE FACE CORECT BRANZA DULCE SAU CASCAVALUL

  • Mariana
    33. Mariana 05.01.2015 16:17

    HAI HAI HAI HAI CARE TRIMITE

  • Maria
    34. Maria 17.04.2019 17:37

    de făcut o facem de e amăruie e prea gras laptele sau e o altă problemă.Procedura este aceiaș se pune laptele la prins se alege smîntăna se încălzește ,după ce se așteptă vre-o 10-15 min si se pune în strecătoare dar e amară

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare