Cum se face corect detoxifierea? - sfaturi de la nutritionistul Camelia Hoinarescu

Experiente 20.05.2016 dietetik
A discuta despre detoxifiere a devenit o moda. O rezolvare a tuturor problemelor fara a sti, cei mai multi dintre noi, despre ce e vorba. OK! Detoxifiere inseamna eliminarea de toxine asa pe scurt. Dar ce fel de toxine? Care sunt sursele toxinelor si ce metode reale avem la indemana? Poate oricine sa faca detoxifiere? Cat timp dureaza o cura? Detoxifierea trebuie sa fie personalizata? Cand si cum e bine sa o aplicam? Iata o serie de intrebari la care ne propunem sa raspundem in randurile care urmeaza.
 
Ce sunt toxinele?
 
Orice element, nutrient, substanta chimica in exces poate deveni toxina chiar daca in anumite cantitati este indispensabila organismului. Pana si apa poate deveni toxica. Mineralele, proteinele in exces pot deveni toxice, absolut orice. Toxinele pot fi generate de organismul nostru prin procesele catabolice (de descompunere a elementelor nutritive pana la forme simple, asimilabile, sau a tesuturilor bolnave, batrane, care si-au pierdut functionalitatea, toxine generate de agenti patogeni, complexe circulante autoimune, hormoni in exces, elemente toxice acumulate in timp in tesuturi si puse la un moment dat in circulatie, metale grele provenite din lucrari dentare, etc) sau provenite din mediul extern (elemente chimice de sinteza ca arome, conservanti, emulgatori, substante continute in cosmetice sau detergenti, metale grele, pesticide, noxe, medicamente, xenoestrogeni, etc).
 
Cum ne intoxicam?
 
Nu numai prin ingestie de alimente. Toxine se gasesc da, in mancare, in apa, dar o mare parte este absorbita prin piele din mediul inconjurator, din produsele cosmetice inclusiv sapunuri, antiperspirante sau deodoranti, din banale creme hidratante uneori sau chiar din gelul antibacterian nelipsit din buzunarul unora, ori din servetelele umede. Da, si cele pentru bebelusi.
 
O alta sursa este respiratia. Respiram un aer incarcat de gaze de esapament si de noxe industriale, de praf si agenti patogeni. Textilele sunt iar o sursa de noxe, fibrele sintetice elibereaza substante neprietenoase corpului nostru. Vasele si ambalajele de plastic, mobila de plastic, tot plasticul care ne inconjoara absolut peste tot este PRIMUL responsabil de dereglarile hormonale, mai ales la copii. Pentru ca substantele eliberate de “plastic” generic vorbind, imita incredibil de bine structura hormonilor estrogeni ducand, pe langa alti factori, la pubertate precoce la fete, la efeminarea baietilor si intarzierea pubertatii la ei, la modificari ale echilibrelor hormonale la adulti.
 
 
Organismele au capacitatea de a se detoxifia, dar aceasta capacitate este limitata.
 
Fiecare individ are o anumita capacitate de tolerare a gradului de intoxicare. Aceasta capacitate e diferita pentru fiecare toxina in parte si e diferita de la om la om, ne nastem cu ea. Supra-alimentarea si lipsa micronutrientilor din alimentatie (vitamine, minerale, enzime, fibre, pro si pre-biotice, fitoestrogeni, etc) duc la scaderea capacitatii individuale de detoxifiere. De aceea orice organism are nevoie periodic de “curatenie generala”. Chiar si cei care ar avea o dieta impecabila, tot au nevoie de a scapa de noxele provenite din atmosfera, aduse de ploile acide, etc.
 
Incepand cu al II-lea Razboi Mondial, datorita exploziei industriale si avantului industriei alimentare si farmaceutice, intrarea din ce in ce mai adanc in era semipreparatelor si a alimentelor industrializate, a fortarii culturilor cu substante chimice si elemente contra daunatorilor, a patrunderii plasticului in vietile noastre si a obsesiei de a ne supra-alimenta, capacitatea noastra de a ne “curata” organismul e cu mult depasita. De aici si explozia de boli. Si am uitat sa pomenesc industria farmaceutica. Explozia de boli a dus la explozia de medicamente care pe langa efectul de suprimare al unor simptome lasa de multe ori altele in urma, impreuna cu o incarcatura toxica.
 
Detoxul este o cura alimentara si mentala!
 
Detoxul este o cura, alimentara si NU NUMAI, atentie! Se desfasoara pe perioade finite de timp si are grade diferite de dificultate. Fiecare dintre noi probabil ca a aplicat fara sa stie, macar o data o cura de detoxifiere. Pentru ca da, cel mai simplu si la indemana detox, fara contraindicatii si cel mai bland, este postul ortodox. Adica alimentatia vegana, cea fara carne, lapte, oua sau orice derivate ale acestora. POSTUL TINUT CORECT! De ce zic asta? Pentru ca postul are cateva componente de conduita si de alimentatie care trebuie respectate pentru a avea rezultatele asteptate.
 
Sa incepem cu alimentatia. Postul, asa cum am zis este cel mai bland detox. De aceea, pentru a realiza o detoxifiere reala este necesara o perioada lunga de restrictii alimentare. Postul vegan sa-i zicem, din punct de vedere al continutului alimentar, este corect doar in anumite conditii. Bineinteles, alimentele sunt compuse doar din ingrediente de natura vegetala. Nu e insa suficient. Un post in care inlocuim carnea, branza, ouale cu
 
- coca (paine, covrigi, patiserie de post, paste, cartofi prajiti, in general fainoase in exces),
 
- in care apelam la semipreparate care imita mancaruri “de dulce” cum sunt pateurile vegetale de pe raft; cremvursti, chiftele, burgeri sau alte semipreparate de acest gen, maioneza vegetala (tot “de raft”), margarina ori smantana vegetala de cutie de carton sau diverse sortimente de “cascaval” sau branza vegetala (nu ma refer aici la tofu de calitate) ori buretei de soia din care se pot prepara snitele sau alte imitatii de carne sau orice alt preparat dubios de acest gen,
 
- in care “sarim” in borcanul de dulceata ori de miere, combinand cu paine si margarina eventual sau ne rasfatam cu dulciuri de post ca sa ne tina de foame,
 
- in care ne adapam cu sucuri “de raft” sau cu produse cu indulcitori artificiali,
 
- in care prajim in ulei alimente,
 
nu este un post adevarat si nu e un detox, ci poate fi o cura mai nociva decat alimentatia de dinainte. In post, dulcele nu prea are ce cauta. Ne bazam alimentatia pe legume si fructe, in cea mai mare parte crude. Pe leguminoase (linte, mazare, fasole, naut) si ciuperci, pe seminte crude (de dovleac, floarea soarelui, chia, susan, in, canepa, etc) si nuci crude (nuci romanesti, caju, alune, migdale, fistic, etc) ori fructe uscate. Painea alba este interzisa in postul vegan detox. Ea este inlocuita cu preparate din cereale integrale.
 
Inainte de orice cura de detox vegan sau de alt fel, mai dur, ne pregatim mintea pentru echilibru. Starea negativa, furiile, gandurile negative, temerile, fricile sunt generatoare de dezechilibre hormonale si de mediatori chimici si impiedica sau intarzie mult procesul detox. Eliminam frica de foame si ideea ca daca nu mancam carne, branza, oua o sa ne fie foame si trebuie sa compensam mancand in exces altceva.
 
Citeste continuarea pe pagina urmatoare.

Tags:
detoxifiere
sfaturi nutritionist
camelia hoinarescu
cura detoxifiere
detoxifierea corecta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Dan
    1. Dan 23.06.2017 11:11

    Astazi am inceput sa fac cura pentru detoxifiere cu untoxin. Sper sa ma ajute.

  • Iolanda
    2. Iolanda 27.06.2017 11:46

    Foarte buna se dovedeste a fi si dieta cu apa. Destula lume foloseste cu succes aceasta metoda, dar in combinatie cu un stil de viata sanatos.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare