Cum se poate corecta artrita printr-o alimentatie sanatoasa

Cu toate ca exista prea putine dovezi care sa sustina aceste lucruri, cateva studii sugereaza ca unele alimente au proprietati cu ajutorul carora pot reduce durerea, inflamatia si pot incetini avansarea artritei. Toate aceste alimente contribuie la o dieta sanatoasa, echilibrata, care nu numai ca va fi benefica in cazul artritei, dar poate reduce considerabil de mult riscul de dezvoltare a unor complicatii, cum ar fi afectiunile la inima, osteoporoza si obezitatea.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Persoanele care iau steroizi pentru o perioada lunga de vreme sunt predipuse pentru osteoporoza. Poti reduce riscul de aparitie al bolii consumand alimente care sunt bogate in calciu si vitamina D, necesara pentru absorbtia mineralului. Alimentele bogate in calciu sunt produsele lactate (lapte, branza, iaurt), nuci si seminte (in special seminte de susan), peste (sardine). Expunerea la soare ajuta si ea la formarea vitaminei. Oricum vitamina D poate fi gasita in alimente cu adaosuri nutritive, cum ar fi cerealele, margarina si pestii grasi.

 

Sfaturi
Unele alimente cum sunt carnea negatita si produsele lactate nepasteurizate pot creste riscul de toxiinfectie. Persoanele care iau medicamente, ce afecteaza sistemul imunitar, ar fi bine sa le evite. Sunt tot mai multe dovezi ca o dieta mediteraneeana este benefica persoanelor ce sufera de artrita. Aceasta dieta include consumul din belsug de fructe, legume, peste, cereale (inclusiv paine) servite impreuna cu o portie moderata de carne rosie sau carne slaba (pasare, peste). Evita pe cat se poate consumul de rinichi, creier si ficat. Se recomanda zilnic doua portii cu fructe si trei de legume, printr-o portie se intelege jumatate de bol cu legume gatite sau un cartof de dimensiune medie sau un mar.

 

In ceea ce priveste consumul de cereale se recomanda zilnic cel putin sase portii, o portie inseamna o felie de paine sau un baton cu cereale sau o cana cu orez gatit.
Se vor introduce in dieta numai produse lactate cu putine grasimi, mai precis doua portii, o portie inseamna o cana cu lapte sau 40 de grame de branza.
Carne slaba, nuci si oua doar o portie, in care o portie se traduce prin doua bucati de carne gatita sau file de peste (100 grame).
In pregatirea mancarii se vor folosi putine grasimi (mai ales saturate), aceeasi regula se aplica si in cazul sarii. Consuma multe lichide. Daca obisnuiesti sa bei alcool ar fi bine sa reduci consumul.

 

Alimente benefice
Despre alimentele care sunt bogate in omega 3 se presupune ca au efect anti-inflamator, care pot reduce durerea asociata cu incheieturile inflamate. Asa cum probabil stii deja omega 3 se gaseste in pestii grasi (sardine, somon si scrumbie). Pentru asta incearca sa consumi saptamanal cate doua portii. De asemenea, omega 3 se mai gaseste in nuci si seminte (in special in semintele de in) in margarina, cereale si iaurturi bio.

 

Tags:
dieta mediteraneeana
omega 3
omega 6
ghimbir
ceai verde
yoga
artrita
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare