Nu subestima semintele din cauza dimensiunilor pe care le au! Asa mici cum sunt ele, se umfla in contant cu lichide si tin de foame pe termen lung, dar ajuta si la absorbirea toxinelor si grasimilor din organism. Plus de asta, semintele intra in categoria superalimentelor si asta pentru ca au in compozitie toate vitaminele, mineralele, fibrele si antioxidantii de care are nevoie organismul pentru a functiona la cote maxime. S-ar crede la prima vedere ca semintele sunt bune doar pentru a decorare mancarurile, dar sigur nu stiai ca poti prepara mancaruri in toata regula la care ingredientul-cheie sa fie chiar semintele. Mesele sunt rapide, slab calorice, dar totusi foarte consistente si sunt ideale pentru persoanele mult prea ocupate care nu au timp suficient pentru a sta mult in bucatarie. Gustul semintelor este minunat daca sunt combinate cu tot felul de alte seminte, legume, fructe, verdeturi, mirodenii si ierburi aromatice.
Desi merg consumate in orice moment al zilei, noi ti le recomandam in special dimineata si asta pentru ca sunt usoare la stomac si iti aduc un boost important de energie, favorabil arderii grasimilor tot restul zilei.
1.Budinca din seminte de chia si fructe
Ingrediente:
- 4-5 linguri de seminte de chia
- 2 cani de lapte de migdale sau de cocos
- 2 linguri de miere de albine bio sau alt indulcitor natural
- Jumatate de lingura de extract de vanilie
- Un varf de cutit de sare kocher
- Fructe la alegere
2.Mancarica din seminte de cuscus
Cuscusul se lasa in apa la hidratat pentru 30 de minute, se scurge bine de apa si apoi se combina cu guacamole sau lapte vegetal la alegere sau iaurt grecesc cu putine grasimi. Poti decora cu tot felul de mirodenii, verdeturi si fructe de sezon.
3.Rosii umplute cu legume si seminte
Putem folosi rosii mari pe care sa le umplem cu cate 1 lingura de seminte de quinoa fiarta cu legume si verdeturi tocate si sa le lasam la cuptor, iar peste ele presaram parmezan.
4.Humus din castraveti cruzi
Ceva inedit si racoritor! Ingrediente:
- 1 cana jumatate de castraveti faramitati sau dati prin razatoare
- 4-5 linguri de naut la conserva faramitat
- 2-3 catei de usturoi
- 3 linguri de apa plata
- 2-3 linguri de seminte de chia sau de in macinate
- 1 lingura de susan
- 2 linguri de iaurt grecesc
- Sare si piper dupa gust
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura otet
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunjel
- Zeama de la o lamaie
- Cativa fulgi de chilli
5.Buscheta de rosii cu avocado
Ai nevoie de 2 avocado medii, semi-copti pe care sa-I faramitezi cu furculita intr-un bol si la care sa adaugi otet, zeama de lamaie, 2 linguri de chia si ceapa rosie taiata marunt. Unge tartinele cu pasta de guacamole si decoreaza cu o salata de rosii, patrunjel, marar, spanac crud, ardei rosu gras, ardei iute, dar fara samburi si ceapa rosie.
6.Piure - bomba de betacaroten
Ai nevoie de:
- 3 morcovi
- 1 cana de mango
- Putina telina data prin razatoare
- Zeama de lamai
- Putina varza data prin razatoare – decorare
- 2 linguri de chia sau seminte de in macinate sau 4 linguri de quinoa fiarta
Morcovii, telina si mango se faramiteaza la blender.
Afla aici de cele 13 salate de slabire cu morcovi!
7.Bruscheta cu avocado si ciuperci
Sigur nu te-ai fi gandit la aceasta combinatie de ingrediente, dar sa stii ca este foarte gustoasa si chiar mai consistenta. Ai nevoie de:
- 2 felii de paine
- 1-2 avocado semi-copti – ii vei faramita cu furculita intr-un bol
- Jumatate de ardei gras rosu
- 1 ardei iute, dar fara samburi
- 1 conserva de ciuperci champignon (sau poti sota la ceaun ciuperci champignon crude)
- 1-2 catei de usturoi
- Sare si piper dupa gust
- 2 linguri de chia
- Putin usturoi pudra
Feliile de paine se ung cu cateii de usturoi si se rumenesc la tigaie sau grill. Apoi se vor unde cu pasta de avocado plina de mirodeniile dorite si se decoreaza cu ciuperci.
8.Humus din seminte
Ingredientele necesare sunt:
- 1 cana de seminte de susan
- 1-2 linguri ulei de masline
- Sare si piper dupa gust – poate chiar si curry sau turmeric
- Zeama de la o lamaie – la consum
Semintele se faramiteaza la blender pana se obtine o pasta omogena. La consum se adauga zeama de lamaie, ceapa rosie, patrunjel, rosii, etc.