Cum te asiguri ca nu-ti pui prea multa mancare in farfurie? - aceste trucuri te vor ajuta

Secrete 30.07.2018 dietetik
Consumul de alimente sanatoase si dietetice nu-ti asigura mereu o silueta de invidiat si asta pentru ca pana si ele pot ingrasa daca nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Iata ca moderatia isi are rostul in cazul tuturor portiilor de mancare, indiferent ce am consuma. Acum probabil te intrebi ce sa mai mananci daca pana si alimentele sanatoase ingrasa. Ei bine, alimentele care au peste 80 de calorii trebuie consumate cu masura, dar cele care au pana in 80 de calorii pot fi consumate in orice cantitate si la orice ora. Este important sa invatam sa ne portionam categoriile alimentare in farfurie ca sa nu exageram niciodata.
 
Cert este ca trebuie sa includem toate categoriile de alimente sanatoase in alimentatie, dar multe persoane le combina gresit sau nu respecta cantitatea. Cei mai multi se bazeaza pe masuratul “din ochi”, dar in final ajungem la concluzia ca iar am exagerat. De exemplu, carbohidratii fie ei si buni nu se combina niciodata cu proteinele de origine animala. 
 
In afara de medici si nutritionisti nu este nimeni expert in combinatiile alimentare si de asta facem greseli. Bine ca exista anumite trucuri care sa ne ajute sa fim ponderati in tot ceea ce punem in farfurie. Nici nu putem evita combinarea alimentelor pentru ca altfel nu ar mai exista placerea de a manca ceva ce-ti place. 
 
Este dovedit faptul ca oricat de mult am pune in farfurie, vom manca tot sau aproape tot. Este un reflex care se formeaza in timp. De asemenea, avem tendinta de a manca mult prea repde din cauza foamei prea mari si de cele mai multe ori mancam mai mult decat are nevoie corpul nostru. Ce este in plus, organismul nu va folosi si isi va face depozite de grasime. Atunci cand mancam in cantitatile optime organismul va arde toate caloriile bune pe care i le dam.
 
 
Mai este un lucru de luat in seama si anume alegerea caloriilor. Acestea se impart in 2 categorii si anume calorii rele si bune. Caloriile rele sunt acele calorii goale care nu contin deloc nutrienti benefici pentru organism. Practic le consumi degeaba, iar senzatia de foame apare repede si asta pentru ca au in compozitie zahar rafinat, sare si grasimi nesanatoase. Intr-un cuvant, ne referim la carbohidratii rai. In aceasta categorie intra alimente precum:
 
  • Mezelurile
  • Carnea grasa si prajita
  • Dulciurile nesanatoase
  • Rontaielile
  • Chips-urile
  • Mancarea  de tip fast food
  • Produsele de patiserie
  • Pastele
 
Lista poate continua intrucat sunt multe alimente goale pe piata, dar in mare parte trebuie sa le eviti pe cele mentionate.
 
La popul opus se afla caloriile bune pe care trebuie sa le includem zi de zi in alimentatie. Chiar daca consumam  1600 de calorii bune, caloriile nu se vor depune asa cum este in cazul a 1600 de calorii rele sau goale.
 
 

Cand sa ne oprim din a pune in farfurie?

 

Acum ca ai vazut ce inseamna sa exagerezi cu mancarea si sa faci alegeri si combinatii nepotrivite, sa vorbim putin si despre cantitatea optima din fiecare categorie alimentara sanatoasa. Motivul pentru care unele alimente cu peste 80-100 de calorii ingrasa este ca pot contine carbohidrati buni, fibre sau gluten. Aici facem referire la unele tipuri de cereale, seminte, nuci, alune, etc. Aceste trucuri ar trebui sa te ajute sa nu mai faci excese:
 
1.Cand mancam peste – pestele este foarte sanatos, contine grasimi sanatoase, dar trebuie sa il consumam inteligent; se recomanda 1 bucata de peste cat palma, iar in ceea ce priveste gatitul utilizeaza cuptorul sau grillul.
 
2.Fructe de mare – sunt foarte gustoase si avem tentinta de a pune prea mult in farfurie, mai ales ca sunt micute; ideal este sa nu consumam mai mult de o cana mare si sa le combinam cu legume si verdeturi.
 
3.Carne de diverse tipuri (pasare, vita, porc, etc) – cantitatea  trebuie sa fie mai mica decat in cazul pestelui si anume cat podul palmei, mai ales daca este vorba de alt tip de carne decat cea  de pasare.
 
 
4.Branzeturi – 2 felii de branza cat degetul mare sunt de ajuns
 
5.Legume – sunt sanatoase, dar unele ingrasa (in special, radacinoasele) – pune cat incape intr-un pumn.
 
6.Verdeturi – 2-3 palme
 
7.Fructe oleaginoase – cat 2 capace de sticla (nuci, alune, migdale, caju, etc).
 
 
8.Uleiul – se recoamnda uleiul de masline si sa nu depasim 1-2 linguri la utilizare.
 
9.Pastele – jumatate de cana mare maxim.
 
10.Fructe dulci - ai voie 3-4 fructe in prima parte a zilei.
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
mancare
prea multa mancare in farfurie
trucuri in farfurie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare