Cum te feresti de grasimile care ingrasa?

Secrete 19.12.2018 dietetik
La prima vedere poate parea pentru oricine un titlu destul de derutant, avand in vedere ca cei mai multi cred ca grasimea ingrasa orice ar fi si ca aduce probleme de sanatate si se subintelege ca trebuie evitata oricum. Ei bine, dar daca ti-as spune ca tocmai grasimile de care te feresti atat de mult in procesul de slabire sau in regimul tau alimentar obisnuit sunt cele care te ajuta sa-ti mentii sanatatea si sa-ti mentii greutatea atat timp cat doresti? 
 
Despre grasimi auzim la tot pasul si ajungem sa credem ca ele si zaharul rafinat reprezinta cele mai mari amenintari pentru silueta si sanatate, dar asta pentru ca nimeni nu ne informeaza concret. Realitatea este ca asa cum exista grasimi rele si zahar de proasta calitate daca tot veni vorba de el, exista si grasimi de calitate superioara si varianta sanatoasa la zaharul rafinat, respectiv indulcitorii naturali.
 
Problema apare atunci cand trebuie sa ne alegem grasimile sanatoase, pentru ca nu avem incotro. Nu ne putem lipsi organismul de grasimi si asta pentru ca arterele au nevoie de ele, colesterolul, sanatatea inimii si creierul. Ce sa mai lungim vorba, creierul “striga cel mai tare” dupa grasimi ca sa poata functiona la cote maxime. Dar oare ce tipuri de grasimi sa alegem? Trebuie sa mentionam ca in jur suntem incojurati de multe tipuri de grasimi si alegerea poate fi destul de grea pentru necunoscatori. Iata alimentele iubite de creier!
 
In cadrul acestui articol vei invata ce grasimi trebuie evitate, care este importanta grasimilor bune si cum le alegem si le includem in alimentatie. Asadar, distingem intre doua tipuri de grasimi si anume grasimi rele si grasimi bune. Sa stii ca grasimea poate fi si ascunsa in multe produse de pe piata si nu are treaba doar cu acea grasime vizibila pe care o observam la suprafata carnurilor sau pe fundul tigaii sau a tavii de cuptor.
 

Care sunt grasimile rele?

 
Nu a spus nimeni ca aceste grasimi sunt atat de periculoase incat daca le consumi o data la ceva timp vei avea probleme cu kilogramele si cu sanatatea, dar daca abuzam de ele in fiecare zi sau destul de des, nu este de mirare ca probleme de toate felurile sa apara. Evident, problemele de sanatate nu apar peste noapte, ci in timp, dar silueta este prima care are de suferit cel mai repede.
 
In cazul grasimilor nesanatoase distingem si aici doua tipuri de grasimi nesanatoase si anume grasimile saturate si grasimile trans artificiale sau grasimile vegetale hidrogenate si transformate. Prima categorie de de grasimi provin de la animale si putem mentiona aici untul, untura, carnea de porc, carnea de vita, carnea de miel, pielea de pui, dar putem adauga si lactatele si branzeturile. Putem spune ca este vorba de clasicele grasimi, care nu sunt atat de periculoase, le putem consuma, dar cu moderatie. Ele afecteaza doar prin simplul fapt ca aduc kilograme in plus daca se exagereaza cu ele si pot creste nivelul colesterolului rau.
 
 
Nu se poate spune acelasi lucru si despre grasimile trans artificiale, care sufera anumite transformari chimice si au o toxicitate iesita din comun. Sta inseamna ca se numara printre declansatorii de celule canceroase si cancer, obezitate, boala ficatului gras non-alcoolic si multe alte boli.
 
 
Se pare ca cele mai periculoase grasimi nu sunt cele de origine animala asa cum se crede, ci cele hidrogenate pe care le intalnim peste tot in jur si  ne plac pentru ca sunt deosebit de gustoase. Putem include aici unele tipuri de cereale in pungi frumos colorate cat sa fure privirea, unele tipuri de unturi vegetale, produsele pe baza de soia modificata genetic, cartofii prajiti si toata mancarea de tip de fast food, produsele de patiserie, sosurile, dresingurile, rontaielile si dulciurile nesanatoase. Stiu ca nu ti-am dat o veste tocmai buna acum, dar este bine sa le consumi foarte rar ca o pofta.
 
 
 

Care sunt grasimile sanatoase?

 
Daca vei grasi pe un produs mentionat grasimi mononeraturate si polinesaturate inseamna ca este sanatos. Desigur, aceste grasimi pot fi intalnite si la alimente ce nu au eticheta pentru ingrediente. Partea buna este ca poti consuma grasimile sanatoase in orice moment al zilei, intr-o cantitate optima si poti alege din:
 
  • Avocado
  • Ulei de masline
  • Ulei de susan
  • Masline nesarate
  • Fructe de mare
  • Peste semi-gras si gras (somon, sardine, ton in apa, hering, macrou, pastrav)
  • Fructe oleaginoase si seminte (nuci romanesti, acaju, nuci pecan, seminte de floarea-soarelui, unt de arahide, etc.)
 

 

Tags:
grasimile
grasimile ca ingrasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare