Cum transformi un om obisnuit in monstru

Nu e un neadevar. Oamenii obisnuiti se pot transforma in veritabili calai daca adera pur si simplu la o cauza, deci fara sa existe o presiune a autoritatii. Este concluzia unui studiu care aduce noi clarificari asupra asa numitei "banalitati a raului".

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Studiul este facut pentru a aprofunda celebrele experimente din anii '60, realizate de psihologul american, Stanley Milgram. In cadrul acestora participantii trebuiau sa aplice socuri electrice puternice unei persoane necunoscute.

Concluzia de atunci a fost ca oricine poate deveni o persoana care comite atrocitati, cu conditia sa asculte orbeste de o persoana autoritara.

Bazandu-se pe aceasta concluzie, teoria a oferit o explicatie ideala pentru participarea unor persoane obisnuite, sensibile si cultivate, la atrocitatile Holocaustului.

Interpretarea este insa contestata in prezent. Un alt psiholog, Alex Haslam, profesor la Universitatea Queensland din Australia a pus sub semnul intrebarii ideea ca ar exista persoane devenite "oarbe" din cauza obedientei lor si care ar renun?a la morala lor, pentru a deveni automat ascultatoare.

"Cu cat citim si colectam mai multe informatii, cu atat gasim mai putine dovezi in favoarea notiunii de «banalitate a raului» si a ideii de participanti transformati in zombie ascultatori, care nu stiu ce fac", explica specialistul.

Experimentul Stanley Milgram

Participantii la experimentele realizate in anii '60 la Universitatea Yale din Statele Unite erau persoane platite, provenind din populatia generala americana. Ele au fost convinse sa participe la un important experiment stiintific despre procesul de invatare.

Pe raspunderea unui sef de grupa, participantii trebuiau sa aplice socuri electrice, uneori foarte puternice, unei terte persoane, pentru a o face sa invete liste de cuvinte.Acea persoana era un actor legat de un fals scaun electric si care trebuia sa simuleze durerea. Participantii la experiment nu cunosteau insa acest detaliu.

Cercetatorii au studiat arhivele de la Universitatea Yale, cautand comentariile lasate de participanti. Odata incheiat experimentul, adevarata natura a acestuia si caracterul fals al socurilor electrice erau dezvaluite participan?ilor.

Organizatorii le-au cerut sa isi prezinte impresiile, iar doua treimi dintre ei au acceptat sa faca acest lucru. Foarte putini au spus ca le-a fost greu in timpul experimentului, cei mai multi vorbind despre o experien?? pozitiv?.

Noile cercetari arata insa ca participantii nu au devenit ascultatori, renuntand la constiinta lor, in fata ordinelor primite de la un lider, ci au aplicat in deplina cunostinta de cauza socuri electrice din ce in ce mai puternice, in numele unei cauze stiintifice, pe care o considerau superioara.

Savan?ii cred ca oamenii sunt capabili sa comita atrocitati nu pentru ca nu ar mai gandi, ci pentru ca sunt convinsi ca "acela este lucrul corect de facut".

 

 

 

Tags:
Cum transformi un om obisnuit in monstru
Stanley Milgram
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
 • cucubau
  1. cucubau 17.09.2014 12:52

  dar cineva i-a convins ca "acela este lucrul corect de facut"

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
 • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

  Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

 • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
  Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare