Ne place vremea calda si frumoasa, dar sa nu uitam ca este destul de prielnica si pentru dezvoltarea diverselor bacterii si paraziti. Mancarea trebuie pastrata si gatita tinand cont de anumite conditii de igiena pe care nu oricine le respecta, mai ales daca alegem sa mancam la diverse restaurante din oras. Un alt aspect de luat in seama este ca ne aflam in plin sezon estival si trebuie sa acordam o atentie si mai mare mancarurilor pe care le consumam. Este foarte usor sa faci toxiinfectii alimentare si sunt mult mai periculoase decat s-ar crede, in unele cazuri ajungandu-se la deces.
Din pacate, nu toata lumea respecta normele DSV, iar cele mai multe persoane au tendinta de manca mult si ieftin in oras. Ei bine, asta nu garanteaza mereu calitatea si ne putem trezi cu simptome mai grave decat o simpla diaree sau indigestie.
Ce este mai exact toxiinfectia alimentara si cum apare ea?
Toxiinfectia alimentara este o infectie la nivelul tubului digestiv, care se poate extinde in tot corpul. Ea se manifesta la cateva ore dupa ce mancam feluri de mancare infestate cu paraziti, bacterii, salmonella si alte organisme periculoase, care la caldura sau in conditii de umiditate se dezvolta excesiv.
In aceasta lupta a organismului cu “invadatorii” ne putem trezi cu stare febrila, stari de voma si ameteala, lipsa de energie, diaree, indigestie, alergii, iritatii, umflarea anumitor zone din corp, iar un grad ridicat de toxicitate poate duce si la paralizie.
Cum ajung alimentele si mancarurile sa fie contaminate cu microorganisme?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Orice aliment se poate contamina daca nu se respecta normele de igiena, chiar si fructele si legumele. Daca sunt alimente sanatoase asta nu inseamna ca nu pot provoca daune in organism. Pot fi stropite cu anumite substante, pot fi pastrate in conditii neoptime, nu sunt spalate corespunzator sau nu se consuma cand sunt proaspat taiate.
Poate fi vorba si de conserve de ton, sardine, fileuri afumate si chiar legume la conserva. Conteaza cum au fost pregatite inainte de a fi puse in conserve, iar apoi conteaza si cat de mult sta deschisa o conserva pana a fi consumata. Medicii si nutritionistii recomanda sa consumru in maxim o zi o conserva daca o deschidem pentur ca apoi atrage microorganisme.
Cea mai intalnita cauza a toxiinfectiilor alimentare ramane insa carnea pastrata in condii neprielnice. Ea poate fi veche si servita asa clientilor din restaurante sau poate fi inghetata si dezghetata in nenumarate randuri, creandu-se mediu prielnic pentru bacterii.
Cum putem tine sub control toxiinfectia alimentara pana a ajunge la medic?
Este clar ca nu putem sari de consultul unui medic de specialitate care ne poate da un tratament sigur si eficient, dar cum simptomele sunt foarte greu de suportat pana a ajunge la medic iata ce poti incerca:
1.Consuma
multe lichide si aici ne referim la apa simpla, apa infuzata cu legume si verdeturi, dar sa fie pregatita de tine,
smoothieuri fresh din legume, fructe si verdeturi pregatite de tine, ceaiuri de musetel, sunatoare, ceai negru sau ceai de echinacea. Sunt cunoscute pentru proprietatile antibacteriale.
2.Consuma alimente usoare si sanatoase – te confruti deja cu indigestie sau diaree asa nu ai nevoie sa-ti ingreunezi si mai mult sistemul digestiv; plus de asta, trebuie sa iei in calcul si faptul ca poti avea stari de greata si voma; poti consuma crutoane, supe de legume, paine prajita, porridge cu iaurt grecesc si seminte, paine prajita, legume gatite la abur sau la grill si salate fresh din legume si verdeturi, la care poti folosi zeama de lamaie si mult usturoi pentru ca are efecte antibacteriale.
3.Bea apa calduta cu zeama de lamaie in cantitati mari ca sa cureti tubul digetsiv.
Ai grija sa nu iei antiacide, pentru ca incetinesc capacitatea naturala a organismului de lupta cu infectia.
Cum putem preveni toxiinfectiile alimentare?
Sunt cateva reguli simple si anume:
1.Ai grija la ce restaurante, terase mananci. Nu te lua dupa “mult prea ieftin”, intrucat nu vei avea calitate mereu.
2.Cumpara peste, fructe de mare si alte tipuri de carne din locuri sigure.
3.Nu dezgheta si ingheta acelasi tip de carne de mai multe ori.
4.Mananca mancare proaspata si nu reincalzi de prea multe ori.
5.Fructele si legumele se spala bine.
6.Evita alimentele si mancarurile gata preparate din supermarketuri.
7.Nu te zgarci si nu consuma resturi de mancare. Nu vei face economie cumparand medicamnte.
8.Carnea se gateste la temperaturi ridicate.