Un lucru este clar si anume ca vara se mananca altfel decat iarna! Daca iarna consumam mancaruri calde, consistente si cu ceva mai multe grasimi ca sa facem fata temperaturilor scazute, iata ca in sezonul cald trebuie sa avem o grija si mai mare la alimentatie pentru a nu declansa probleme de sanatate pe timpul temperaturilor ridicate. Cate cazuri nu sunt vara cu persoane care lesina in plina strada din cauza tensiunii arteriale oscilante sau a infarcturilor sau a atacurilor cerebrale? Lasand deoparte problemele de sanatate ce pot aparea, nu ai observat ca unele persoane scapa de cateva kilograme fara sa faca nimic special? Poate nu stiai, dar vara este anotimpul perfect ca sa iti modelezi corpul asa cum iti doresti si asta fara prea mult efort. In cadrul acestui articol vei descoperi pas cu pas cum sa ai cel mai potrivit regim alimentar de vara!
Sa ai un stil de viata sanatos vara nu este o fita sau o moda! Dimpotriva, este cel mai bun anotimp in care poti face un real serviciu organismului tau si am mentionat inca de la inceput ca nu totul tine de silueta, ci si de starea generala de sanatate. Temperaturile foarte mari sunt periculoase pentru persoanele de orice varsta, nu doar pentru batrani, asadar, grija mare!
Vrem sa-ti oferim cele mai bune si utile sfaturi ca sa te bucuri de o alimentatie corecta toata vara si asta fara sa te infometezi cum s-ar gandi unii. In primul rand, nu uita sa nu fii sedentar, dar nici sa te soliciti prea mult cu exercitiile fizice ca sa nu-ti risti sanatatea, dar te poti bucura de activitati in aer liber (plimbari in parc, plimbari prin gradina personala, alergare usoara in par, inot, etc.).
Regimul alimentar per ansamblu trebuie sa fie cat mai simplu, proaspat si colorat cu putinta. Iata ce-ti sugeram:
1.Consuma mancare calda cat mai rar cu putinta. NU mai este iarna asa ca nu mai ai nevoie sa faci fata cu bine temperaturilor scazute. Mancarea rece poate fi la fel de gustoasa si consistenta daca folosesti tot felul de mirodenii si ierburi aromatice si nu uita ca in farfurie trebuie sa predomine salate verzi si salatele de cruditati simple. Poti consuma chiar si mancare gatita, dar asteapta sa se raceasca si abia apoi o poti combina cu ierburi aromatice, verdeturi si legume crude.
2.Consuma des supe lichide de zarzavaturi si tot felul de legume si ierburi aromatice. Nu-ti recomandam sa faci abuz de supele crema si asta pentru ca ai in compozitie iaurt sau smantana.
3.Probabil te intrebi daca ai voie sa consumi carne, dar te asiguram ca da. Recomandat este sa se consume carne slaba de 3 ori pe saptamana si va trebui sa fie gatita la grill, cuptor sau fiarta. Poti alege peste precum somon, tilapia, pangasius, salau, ton in apa, hering, sardine, piept de pui, piept de curcan si chiar copanele mici de pui, dar nu uita sa te rasfeti si cu fructe de mare din cand in cand.
4.Consuma
avocado dimineata la sandvisuri sau seara la salatele de cruditati. Contine grasimi sanatoase care protejeaza creierul, vasele de sange si topesc kilogramele fara efort.
Vezi aici bruschete cu rosii avocado!
5.Consuma mirodenii picante si aromate precum curry, boia iute, piper cayenne, turmeric, fulgi de chilli, etc. si asta pentru a favoriza efectul de termogeneza. Vei transpira, vei elimina toxine, iar kilogramele dispar parca peste noapte.
6.Consuma obligatoriu din 2 in 2 ore ape aromatizate cu legume si ierburi aromatice. Apa aceasta are gust fenomenal si nu va fi o corvoada sa consumi multe lichide.
7.Evita fructele mult prea dulci si axeaza-te pe cele cu continut scazut de zaharuri. Poti incerca grapefruit, kiwi, mere verzi, capsuni, nectarine, pepene galben si pepene verde.
8.Consuma doar 2 felii de paine pe zi si sa fie integrala sau din seminte. Poti folosi si felii sau jumatati de legume in loc de paine, mai ales la humusurile din legume sau seminte.
9.Marimea de portie la carne trebuie sa fie cat palma ta, iar la garnitura sa nu abuzezi de cartofi, orez sau paste. Sa predomine cruditatile.
10.Consuma alimente ce inlocuiesc perfect carnea si anume linte, ciuperci, naut, tofu, mazare, pastai, cuscus, etc.