De ce acumulam multe kilograme in perioada postului?

Alimentatie 16.11.2018 dietetik
Se spune ca perioada postului este pentru slabire si imbunatatirea starii generale de sanatate, dar multe persoane ajung sa acumuleze destul de multe kilograme. Si culmea ca nu au ce cauta in meniul zilnic produsele de origine animala pentru o perioada destul de lunga de timp. Chiar si asa, oare cum de este posibila ingrasarea? Desigur, asta nu inseamna sa nu mai postesti, ci sa acorzi o atentie mai mare alimentelor si mancarurilor pe care le consumi zi de zi. In cadrul acestui articol vei descoperi cum se acumuleaza grasimea in timpului postului si cum putem preveni acumularea ei. 
 
Fara indoiala, in perioada postului consumam in cea mai mare parte a timpului mancaruri si alimente sanatoase. Cum apare ingrasarea totusi? Ei bine, nu stim daca este de crezut sau nu, dar pana si mancarea sanatoasa poate ingrasa daca nu invatam sa o consumam cat sa beneficiem de toate avantajele in ceea ce priveste slabirea si insanatosirea. Alimentele sanatoase pot fi destul de consistente, dar combinand prea multe alimente consistente, fie ele si sanatoase si daca le mai consumam si in momentele nepotrivite din zi, ingrasarea te va lua prin suprindere.
 

Cum se explica ingrasarea din perioada postului?

 
Daca stai bine si te gandesti, ingrasarea este usor de inteles si anume ca fiecare persoana care tine post consuma des urmatoarele alimente si manacaruri:
 
1.Trecerea brusca de la mancarea bazata pe produse de origine animala la cea vegetala se resimte imediat la nivelul organismului. Se poate ca in primele zile sa nu simti ca te saturi si sa te simti infometat tot restul zilei. Cele mai multe persoane fac greseala de a consuma cat mai multe felii de paine la orice fel de mancare ar consuma pentru un plus de satietate. Stim ca painea ingrasa, mai ales daca este din faina alba de grau, iar faptul ca mancam prea multa se explica prin faptul c afaina alba este goala in nutrienti si contine carbohidrati de proasta calitate ce dau peste cap zaharul din sange, iar senzatia de foame apare imediat.
 
 
2.Consumam prea multe creme tartinabile, asta presupunand iar un consum mare de paine din faina alba de grau, avand in vedere ca este la indemana.
 
3.Consumam prea multe fasole, in sepcial alba pentru ca este mult mai populara la noi. Oricat de sanatoasa ar fi fasolea, trebuie sa stii ca are ceva mai multe calorii decat alte alimente sanatoase, iar daca o combini cu alte 2-3 ingrediente vei creste instant numarul de calorii.
 
 
4.Cele mai multe persoane tin sa consume multe mancaruri pe baza de cartofi albi, pentru ca se gasesc peste tot la noi. Preparam mancarica de cartofi cu sos de tomate, cartofi prajiti, supe pe baza de cartofi, cartofi albi la salate orientale, cartofi in amestec cu ingrediente mult prea consistente, care cresc aportul caloric.
 
5.Se exagereaza cu consumul de cereale la micul dejun. Alegem din neatentie cereale cu continut mare de zahar, carbohidrati rai si grasimi nesanatoase si asta pentru ca nu verificam eticheta. Daca mai adaugam si multe fructe care sunt bogate in fructoza, caloriile cresc. Incearca porridge mai degraba!
 
6.Abuzam de supele crema si le facem cat mai consistente. Sunt sanatoase, dar este bine sa nu exageram.
 
7.Ne axam pe sandvisuri crocante pline de sosuri light si ingrediente consistente precum tofu, seitan, ciuperci, fasole alba si iar folosim multa paine din faina alba de grau. Incearca tartine si sandvisuri strict din legume!
 
 
8.Abuzam de nuci si seminte. Stim ca fructele oleaginoase asa cum se mai numesc sunt sanatoase si bogate in grasimi sanatoase, dar intr-o cantitate mare ingrasa.  Se recomanda maxim 1-2 linguri de nuci si seminte.
 
9.Consumam prea mult orez alb simplu cu prea mult sos de tomate si alte legume si nuci pentru consistente sau seminte. Indicat este sa alegem orezul rosu sau brun si sa nu consumam mai mult de 3-4 linguri la o masa.
 
 
10.Consumam prea multe paste cu legume, crezand ca vor tine de foame chiar daca nu contin carne. Indicat este sa alegem paste integrale sau sa le preparam din legume precum dovlecei, castraveti, sfecla rosie si morcovi pe care sa le decoram. Asa putem consuma cate paste vrem la orice ora.
 
 
 
11.Abuzam de sucurile din comert. Mia bine consumam apa plata cu legume infuzate si smoothieuri din legume si fructe.
 
 
12.Ne pacalim cu deserturi sanatoase, ce contin prea mult zahar.
 
 

 

Tags:
perioada postului
acumulam kilograme in perioada postului
acumulam multe kilograme
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare