De ce apare senzatia de somnolenta dupa fiecare masa calda?

Experiente 29.10.2018 dietetik
Toata lumea stie zicala “fie boierul cat de mic ca dupa masa doarme un pic”, dar oare cat este de adevarata? Este oare sanatos sa dormim dupa fiecare masa? Adevarul este ca mesele gatite si calde au acelasi efect de somnolenta si lipsa de energie aproape imediat si de fiecare data cand sunt consumate. Este destul de usor sa te lasi coplesit de starea de moment si putini rezista sa nu se puna la somn dupa masa. Si totusi, dupa ce consumam mancaruri negatite nu exista aceleasi simptome. 
 
Este evident ca exista o diferenta intre mesele calde si reci, dar asta nu inseamna ca trebuie sa evitam in mod expres mesele calde. Ele pot aduce reale beneficii pentru organism daca alimentele sunt combinate corect si aduc nutrientii necesari organismului. In ceea ce priveste macarea rece si cruda, specialistii spun ca trebuie consumata in proportie de 70%. Se apre ca nu este bine sa consumam doar mese crude sau doar mese gatite, ci se recomanda sa gasim acea cale de mijloc.
 
Si totusi de unde apare senzatia de moleseala dupa orice masa calda? Din pacate, cei mai multi dintre noi tind sa manance repede mancarea, indiferent ca este gatita si calda sau cruda, iar acest lucru poate afecta digestia. Trebuie sa ne bucuram de fiecare inghititura de mancare ca sa ne bucuram papilele gustative si sa ne bucuram si de combinarea aromelor. Asa ne dam seama la timp cand apare senzatia de satietate si nu mancam peste masura.
 
Fie ca mancam rece sau cald si gatit, se recomanda sa savuram fiecare inghititura, dar cele mai vizibile consecinte apar in caz contrar la mancarea gatita, care si asa este mult mai greu de digerat si mult mai consistenta. Atunci cand mancam cald, ni se schimba temperatura corpului, iar acesta va incerca sa ajunga la o temperatura optima. De asemenea, toata energia din corp va fi concentrata catre procesul de digerare al alimentelor. 
 
 
 
Este normal ca toate acestea sa epuizeze organismul care si asa va depune un efort urias sa digere mancarea, proces pe care il ingreunam si mai mult grabindu-ne sa consumam fiecare imbucatura. Nu este de mirare ca francezii nu se ingrasa chiar daca bucataria lor este cunoscuta pentru mesele copioase si deliciile culinare. Sunt cunoscuti peste tot in lume ca se bucura de fiecare gura de mancare. Pana la urma, mancarea reprezinta una din placerile vietii.
 
Dupa fiecare masa calda senzatia de somnolenta apare aproape imediat. Vei simti ca nu mai ai energie, ca ti se face somn si ca nu mai ai chef si energie pentru nimic altceva. Tot ce-ti doresti atunci este sa pui capul pe perna si sa tragi un pui de somn. Ei bine, specialistii spun ca digestia este si asa ingreunata in acele momente si nu ar trebui sa ii permitem sa favorizeze caloriile din mancare fiind sedentari. Nu ar strica o scurta plimbare lejera prin parc sau prin gradina sau chiar pe langa bloc. De ce lejera? Ca sa nu avem probleme cu stomacul, obosindu-ne si mai mult cu alte activitati.
 
Iata ca nu trebuie sa punem in practiva vorba din popor cu boierul daca vrem sa evitam obezitatea, bolile cardiovasculare si colesterolul marit. Doar prin gasirea echilibrului perfect poti obtine silueta la care tanjesti si doar asa ti-o poti mentine atat timp cat doresti. Iata niste smoothieuri pentru energie!
 
 
Pentru a evita starea de somnolenta dupa mesele calde este bine sa ne curatam imediat stomacul cu o salata simpla din verdeturi si zeama de lamaie ca sa stimulam digestia si sa curatam intestinele, dar putem incerca si o salata din legume date prin razatoare, ce ne ajuta prin aportul ridicat de fibre. Aceste trucuri scot mereu din incurcatura in cazul meselor copioase si nu numai.
 
 

De ce nu apare senzatia de somnolenta si dupa mesele reci si crude?

 

Nu uita ca o masa cruda poate consta in supe crema reci din legume, verdeturi si seminte, salate din legume si verdeturi, legume marinate, salate de fructe, porridge, budinci din seminte si exemplele de acest gen pot continua. Alimentele crude si proaspete au nutrientii intacti penturu ca nu s-au pierdut in mare  ca in cazul mancarii gatite si dau energie in loc sa te epuizeze. Digestia nu va fi afectata, vei slabi mai repede si iti vei mentine un metabolism de buna calitate.
 
 
 
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
masa calda
senzatia de somnolenta
masa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare