De ce avem nevoie de fosfor?

Stim ca avem nevoie de fosfor in organism, dar de ce? Si care este cantitatea de fosfor necesara unui adult ? In copilarie ni se spunea ca pestele contine fosfor si ca trebuie sa il mancam, deoarece acest mineral ne va face mai destepti si mai activi.

Ei bine, poate cea mai importanta functie pe care o indeplineste fosforul in organism este implicarea in procesul de sinteza al acidului nucleic AND (acid dezoxiribonucleic) si ARN (acid ribonucleic). Acesti doi acizi sunt responsabili pentru transmiterea informatiei genetice. Dar aflati ca eram mai mult pacaliti sa mancam peste ca fiind singura sursa de fosfor, deoarece fosforul se gaseste din belsug adaugat in alimente, si doar bolile sau infometarea pot duce la o carenta mare de fosfor in organism.

Toate celulele din organism solicita fosfor, fiind un mineral esential pentru normalizarea a multor dintre functii. Aproape tot fosforul din organism este regasit intr-o forma chimica numita fosfat. Sistemul osos contine aproximativ 85% din fosforul total, in timp ce restul este implicat in functiile biochimice din organism. Sistemul osos contine fosfor sub forma de sare de fosfat de calciu, aceasta forma a mineralului reprezinta o componenta din structura oaselor.

O periculoasa demineralizare a oaselor este provocata de deficitul de fosfor. Carenta de fosfor pe parcursul cresterii afecteaza structura oaselor la copii si adolescenti. Exista o directa corelatie intre vitamina D si fosfor, asa cum vitaminele echilibreaza absorbtia de fosfor din alimentatie, acest mineral este implicat in absorbtia de calciu, iar un deficit de vitamina D poate cauza o carenta de fosfor.

Multe afectiuni reduc din nivelul de fosfor, incluzand patologii cum ar fi alcoolismul, probleme referitoare la proasta absorbtie, dezechilibre precum hipertiroidism, osteoporoza. Toate acestea pot cauza deficit de fosfor. O lipsa a fosforului din organism, pe termen lung, necesita terapie intravenoasa cu glucoza si folosirea constanta a substantelor antiacide.

Alimente bogate in fosfor

un mic file de somon - 428 mg,
o pulpa de rata la cuptor contine - 449 mg
o ceasca cu sos cu branza - 556 de mg
3  sardine mici - 417 mg
un pumn de seminte de floarea-soarelui -370 de mg
un bol cu salata de ton are 365 de mg de fosfor
o felie de pizza-259 de mg de fosfor,
o cana de supa crema-151 de mg

Tags:
fosfor
peste
hipertiroidism
osteoporoza
acizi
somon
sardine
carenta
alimente
ADN
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare