De ce avem nevoie de iod?

Avem nevoie de iod, ca si de alte suplimente, si este vital pentru sanatatea noastra, desi singura functie in care este implicat iodul este sinteza hormonilor tiroidei. Aproximativ 60% din rezerva totala de iod a organismului este stocata in glanda tiroida. Restul se duce in sange, ovare si muschi. Hormonii tiroidieni joaca un rol major si anume acela de a normaliza procesul de crestere.

Iodul este absorbit in intestine atunci cand acesta provine din mancarea care este ingerata, la nivelul pielii in urma expunerii la vaporii cu iod. Curent cea mai mare expunere la iod provine de la gazele de esapament. In anul 1970 cantitatea de iod masurata in mediul inconjurator atingea nivele mari, au determinat industria produselor lactate sa inceteze sa mai utilizeze agenti de sterilizare a laptelui pe baza de iod, reducand astfel din concentratia de iod din lapte.


Care este doza recomandata de iod?

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Doza recomandata de iod este cu adevarat foarte scazuta si anume 150 de mg pe zi pentru adulti; 175 de mg pentru femeile gravide si 200 de mg pe zi la femeile ce alapteaza. Majoritatea adultilor asimileaza cantitatea necesara de iod din mancare sau din sarea iodata. S-ar putea sa ai nevoie de un consum si mai mare de iod in dieta ta, daca acesta include cantitati uriase de golterogeni, substante naturale care blocheaza absorbtia de iod. Alimentele care includ aceste substante sunt: varza, arahidele, fasolea din soia. Insa gatind alimentele galoterogenii sunt distrusi.


Care sunt cele mai bune surse de iod


Politica globala este sa se includa iod in sarea din alimentatie. Consumul de sare iodata este cea mai buna metoda prin care se poate preveni deficitul de iod. Sarea iodata poate fi consumata fara niciun fel de griji deopotriva de: femeile gravide, copiii foarte tineri si cei ce sunt bolnavi. Sarea iodata ar trebui folosita in prepararea mancarii pentru a fi protejat fiecare membru din familie. Desi sarea iodata poate preveni deficitul de iod, nu este totusi un leac. Nu poate vindeca retardul mintal, iar consumul ridicat de sare iodata nu poate spori inteligenta. Sarea iodata ar trebui consumata in acelasi mod in care este servita si cea care nu este iodata. Ar trebui sa se consume in cantitati normale.

TIP: Pentru o cantitate mai mare de iod, surse cele mai bune sunt: algele marine si produsele lactate.

Tags:
iod
alge marine
lactate
sare iodata
tiroida
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare