De ce e bine sa consumi cereale

Secrete 14.01.2009 dietetik

Servirea dis-de-dimineata a unui bol cu cereale integrale fata de unul cu cereale rafinate poate constitui cea mai usoara cale prin care iti poti prelungi viata. Un studiu recent arata ca, barbatii care servesc zilnic cate-o portie de cereale integrale au cu 20% mai putine sanse sa moara de afectiuni la inima, comparativ cu aceia care servesc rareori cereale integrale (grau, tarate etc). Cercetatorii spun ca descoperirile ajuta in stabilirea unei diferente intre cerealele integrale si alte tipuri de cereale servite la micul dejun pentru prevenirea bolilor precum: afectiuni la inima, cancer si diabet. Cerealele pentru micul dejun reprezinta o sursa importanta de grane rafinate si integrale, necesare in dieta ta, pana acum efectele asupra reducerii riscului de a muri nu sunt clare.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Intr-un studiu, publicat in luna februarie, in Jurnalul American al Clinicii de Nutritie, cercetatorii au analizat informatiile colectate de la 86.190 de doctori, care au participat la Studiul pentru Santate al Medicilor. La inceputul studiului, in anul 1982, s-au numarat 19% barbatii, care servesc o portie de cereale la micul dejun si numai 12% au spus ca servesc mai mult de o portie de cereale integrale pe zi. Cu cat s-a avansat in studii, cercetatorii au descoperit cu cat cresc portiile de cereale integrale cu atat scade riscul de a muri de afectiuni la inima sau din alte cauze.
De exemplu, barbatii care de obicei servesc cel putin o portie de cereale integrale pentru micul dejun, de-a lungul zilei, le scade riscul de a muri cu 27% comparativ cu aceia care rareori servesc cereale integrale.

 

In adaugare, barbatii care servesc de obicei cereale integrale prezinta un risc de a muri de afectiuni la inima cu 28% mai mic si riscul de muri de atac de inima scade cu 23% la barbatii care servesc cel putin o portie de cereale integrale pe zi.
Aceste beneficii ale cerealelor integrale create pentru un mic dejun sanatos, persista si dupa ce cercetatorii au luat in calcul si alti factori de risc precum: tigarile, consumul exgerat de alcool, activitatea fizica redusa si nivelul ridicat al colesterolului in sange. 
In contrast, studiul nu a gasit nicio asociere intre doza de cereale sau consumul de cereale rafinate pentru micul dejun si riscul de a muri de afectiuni la inima.


Cu toate acestea, cercetatorii nu sunt siguri care sunt de fapt beneficiile aduse starii de sanatate prin consumul de cereale integrale, acestia afirma ca ar fi vorba de cativa factori. De exemplu, despre cerealele integrale se stie ca acestea reduc nivelul de colesterol, presiunea sangelui si ajuta in procesarea de catre organism  a insulinei si glucozei. Cerealele integrale contin de asemenea micronutrienti benefici, antioxidanti, minerale si fibre.

 

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare