De ce e bine sa mancam ciocolata?

Secrete 27.08.2013 Livia Caled
Beneficiile ciocolatei asupra sanatatii s-au descoperit in Europa inca de prin secolul al XVI-lea, acestea fiind gasite mentionate in nenumarate scrisori care circulau in epoca. Beneficiile erau cunoscute insa de mii de ani, de populatiile de maiasi si incasi, care consumau aceasta bautura in timpul ritualurilor religioase. 

De ce este sanatoasa ciocolata?
 
Cacaoa, componenta ciocolatei este bogata in flavonoizi. Numeroase studii care au implicat aceste componente (care pot fi gasite si in ceai, vin, ciocolata si cateva fructe si legume) au aratat ca flavonoizii duc la scaderea riscului de boli cardiace.
 
Flavonoizii din cacao actioneaza ca niste antioxidanti, reducand nivelul de colesterol LDL, colesterolul rau care duce ca distrugerea vaselor de sange,  si totodata duce la  cresterea nivelului de colesterol HDL, colesterolul bun. Flavonoizii duc de asemenea la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Iti poti lua doza zilnica de flavonoizi si din alimente ca merele, fructele de padure si strugurii.
 
Toata ciocolata este buna?
 
Daca mananci caramele sau fructe trase in ciocolata, deja ai anulat toate beneficiile ciocolatei mentionate mai sus. Calitatea ciocolatei o gasesti in ciocolata de buna calitate, de preferat cea neagra cu cel putin 70% cacao. Ciocolata neagra contine mai multi flavonoizi decat cea cu lapte. Toate produsele derivate din ciocolata contin grasimi hidrogenate, faina si mult zahar, care, dupa cum stim nu sunt deloc bune pentru sanatate. In plus, ciocolata alba nu contine deloc cacao, deci nu este o sursa buna de flavonoizi. Asadar, daca tot iubiti ciocolata, luati-o pe cea mai buna, neagra si cu putin zahar.
 
De cata ciocolata avem nevoie?
 
In ceea ce priveste ciocolata si bolile cardiovasculare, nu s-a stabilit inca o portie. Oricum, savurand din cand in cand, sau chiar zilnic, 2-3 patratele de ciocolata neagra vei mentine sanatatea inimii tale. Chiar daca putina ciocolata e buna, aceasta nu este neaparat si obligatorie pentru persoanele supraponderale, avand in vedere ca  are un continut mare de calorii si grasimi. Daca alegi sa mananci ciocolata, incearca sa reduci caloriile din alta parte. 
 
 
Care sunt dezavantajele ciocolatei?
 
Un mare dezavantaj al preparatelor din cacao ar fi acela ca ingrasa si induc creierului o stare de bine care ne face sa mai vrem. S-a ajuns la concluzia ca o ciocolata nu ingrasa mai mult decat un hamburger, dar starea de bine pe care o produce ne face sa vrem mai mult si invariabil creeaza dependenta. 
 
Avantajele nu sunt deloc neglijabile
 
Conform unui studiu de la Universitatea Harvard s-a evidentiat ca cei care consuma de 3 ori mai multe dulciuri pe baza de ciocolata traiesc cu un an mai mult fata de persoanele care prefera dulciuri care nu au la baza cacaoa. Nu e deloc de neglijat nici faptul ca una dintre cele mai longevive persoane din lume, frantuzoaica Jeanne Calment, consuma zilnic ciocolata. Ea a trait 122 de ani.
 
Alte avantaje sunt:
 
1. Imbunatateste puterea de concentrare;
 
2. Ajuta la metabolizarea zaharului din sange;
 
3. Reduce tensiunea arteriala;
 
4. Creste buna-dispozitie;
 
5. Reduce riscul de atac de cord;
 
6. Are efect energizant;
 
7. Scade colesterolul;
 
8. Contine magneziu, important pentru buna functionare a sistemului nervos;
 
9. Este bogata in vitamine si minerale;
 
10. Previne aparitia cancerului la colon;
 
11. Combate eficient tusea;
 
12. Reduce riscul de atac cerebral.
 
13. Are efect antirid si este un bun remediu pentru pielea uscata.
Tags:
despre ciocolata
ciocolata neagra
ciocolata sanatate
ciocolata beneficii
ciocolata cu lapte
ciocolata sanatoasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare