Stiai ca ouale combinate cu salatele ajuta la o mai buna absorbtie in organism a vitaminei E? Vitamina E este unul dintre cei mai importanti antioxidanti. Ea are proprietati anti-inflamatorii, imbunatateste circulatia sangelui, reduce riscul cataractei, intareste imunitatea si sanatatea inimii, ajuta ficatul sa se mentina sanatos si contribuie semnificativ la mentinerea sanatatii pielii. Aceasta vitamina este importanta in procesul fertilitatii atat la femei cat si la barbati, scade riscul de boli neurodegenerative si protejeaza organismul de anumite forme de cancer.
Necesarul zilnic de vitamina E este situat intre 8 si 15 miligrame pe zi, o cantitate pe care nu toate persoanele reusesc sa si-o ia constant din alimente. Potrivit unor cercetari realizate la Universitatea Purdue din Statele Unite ale Americii, s-a aratat ca ouale fierte adaugate in salate ajuta la o absorbtie mai buna a acestei vitamine in organism, de aceea este bine sa apelezi la aceasta combinatie la cat mai multe din mesele tale.
Vitamina E este dependenta de vitamina C, seleniu, vitamina A si vitamina B3, ceea ce inseamna ca o dieta bogata in vitamina E nu are efectele scontate daca in paralel nu se consuma si alimente bogate in vitaminele care o ajuta sa se absoarba in organism. Asadar, solutia cea mai la indemana este sa pui 1-2 oua in salatele tale. Daca adaugi si o mana de nuci si seminte, atunci nu trebuie sa iti mai faci griji ca o sa ai carente de aceasta vitamina.
Printre cele mai importante surse de vitamina E se numara nucile, migdalele, semintele de floarea soarelui, uleiul de masline si alte uleiuri vegetale, fructul de avocado, afinele, bananele, salata verde, spanacul, patrunjelul si alte plante verzi, varza de Bruxelles, sparanghelul, germenii de cereale, mazarea, galbenusul de ou, ficatul.
Citeste si Top 10 alimente bogate in vitamina E.
Care sunt afectiunile care indica nevoia de alimente bogate in vitamina E?
- probleme ale sistemului digestiv, in special malabsobtia (iar acest lucru duce la afectiuni ale ficatului, ale vezicii, ale pancreasului);
- furnicaturi in brate, maini sau picioare;
- probleme cu ficatul sau cu vezica biliara.
Vitamina E joaca un rol pozitiv, de prevenire sau chiar de tratare, pentru diverse afectiuni:
- acnee si alte probleme ale pielii, astm, ateroscleroza, Alzheimer;
- cancer de san, diabet, epilepsie, guta, infertilitate (la barbati);
- migrene, menopauza, deteriorarea vederii, ulcer peptic, osteoartrita;
- Psoriazis, cataracta senila, cancer oral, sindromul colonului iritabil.
Ce alte avantaje mai obtii daca adaugi oua la salatele tale?
1. Iti asigura o cantitate mai mare de nutrienti. Daca adaugi si oua la o salata de legume, atunci iti iei, pe langa fibrele si vitaminele din legume, si o cantitate importanta de proteine si vitamina D.
2. Salatele in combinatie cu oua confera o senzatie mai mare de satietate, fara sa adauge prea multe calorii in plus.
3. Consumate cu moderatie, ouale mentin sanatatea intregului organism. Ele sunt bogate in vitaminele A, D, E, vitaminele B6 si B12, calciu, fier, magneziu, seleniu, sodiu si proteine.
Citeste si 10 semne ca ai o deficienta de fier.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves