De ce e indicat sa consumam fulgi de ovaz

Secrete 24.04.2009 Madalina Stama

Toate acestea ar trebui sa fie combinate de asa maniera incat sa se obtina un echilibru. Trebuie sa intelegi ca organismul are nevoie zilnic de nutrienti pentru buna functionare. Este nevoie de acestia pentru diverse reactii din organism, absenta lor implicit afecteaza aceste reactii, apar unele dezechilibre si mai de vreme sau mai tarziu apar unele afectiuni. Includerea fulgilor de ovaz in dieta asigura organismului o serie intreaga de beneficii. Noi descoperiri stiintifice aduc informatii interesante despre beneficiile consumului de fulgi de ovaz, unele dintre ele sunt surprinzatoare. 

Cu totii stim ca o alimentatie sanatoasa este cheia in prevenirea multor afectiuni. Ca daca adoptam o dieta bogata in lipide creste exponential riscul de a lua in greutate si suferi la un moment dat de afectiuni cardiovasculare. Inima are cel mai mult de suferit si asta pentru ca grasimile acumulate se depun pe peretii vaselor de sange blocand sau ingreunand circulatia sangelui la inima. Sa nu uitam ca vasele de sange care pornesc de la inima au rolul de a transporta sange cu oxigen si nutrienti. Depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange afecteaza in timp sanatatea inimii.  Reducerea portiilor cu grasimi este un bun sfat pentru a preveni afectiunile la inima. Dar, nu mai exista oare si alta solutie? Ba da!

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Caci tot vorbim azi despre consumul de fulgi de ovaz

Fulgii de ovaz constituie o sursa de fibre. Aceste fibre contin un amestec de fibre solubile si insolubile. Una dintre componentele regasite in fulgii de ovaz beta-glucanul, o fibre solubila despre care s-a afirmat ca are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sange. Iata care este principiul de baza. Fibrele solubile se descompun pe masura ce trec prin tractul digestiv, formand un gel care atrage cateva substante care provin din colesterol. Nivelul colesterolului rau este redus fara a fi afectat in vreun fel colesterolului bun. 

In fulgi de ovaz si in cereale sunt antioxidanti care ajuta la formarea vitaminei E. Acesti antioxidanti inhiba sinteza colesterolului si mai nou s-a descoperit ca reduce nivelul de colesterol. Asa cum mentionam anterior cresterea nivelului de colesterol este implicata in aparitia multor afectiuni cardiovasculare. Fulgii de ovaz, ca orice alti agenti de reducere a nivelului de colesterol sunt o parte importanta dintr-o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre, dar la care exercitiile sunt bine-venite.

Poti observa si singur beneficiile consumului de fulgi de ovaz numai daca consumi zilnic cate o jumatate de cana. De exemplu poti servi la micul dejun fulgi de ovaz cu lapte, este o combinatie ideala. Laptele iti asigura minerale importante, iar fulgii de ovaz fibre care grabesc instalarea senzatiei de satietate. 

Tags:
fulgi de ovaz
colesterol
cancer
afectiuni cardiovasculare
fibre solubile
fitochimicale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
21 Comentarii
  • rozalia
    1. rozalia 18.02.2010 06:47

    eu consum fulgi de ovaz sint fffbune eu ma simt ecscelent am slabit nu mai obosesc asa tare ca am probleme cu inima colesterolul a mai scazut consum si cereale cu fructe de foarte mult timp cu lapte dulce sau batut dar as vrea sa stiu daca nu ingrasa ceraale excelent de la sano vita ar trebui mai multe emisiuni pe posturile de tv cu o educatie alimentara noi oamenii sintem ceea ce mincam se poate trai si sanatos daca stii ce sa maninci

  • lucretzia
    2. lucretzia 25.05.2010 11:49

    Toata lumea vorbeste despre beneficiile consumului de fulgi de ovaz. Nimeni nu spune ca sunt si unele contraindicatii. Adica cei cu probleme de coagulare a sangelui, cei hemofili sau cu tendinte, hipertensivii si toti cei cu probleme circulatorii. Daca toate aceste articole ar fi facute ca lumea si informatiile ar fi corecte. Dar ne aruncam cu capul inainte sa elogiem un produs sau altul fara sa gandim.

  • Vizitator
    3. Vizitator 16.07.2010 09:49

    daca informatiile pe care le putem accesa pe orice cale sunt tendentioase si cu rea-credinta ni se ascund anumite aspecte medicale, nu este lipsa de gandire, ci de informatie. dar de unde sa iei informatia adevarata ? cat este adevar si cat manipulare cine poate sti, daca informatiile ne sunt prezentate trunchiat?

  • romy
    4. romy 04.11.2010 08:31

    daca am probleme de circulatie am fost operat la cap adenom hipofizar si ceva probleme cu colonul daca pot consuma fulgi de ovaz

  • Bibike
    5. Bibike 29.12.2010 00:51

    De mai multa vreme am avut probleme de digestie si de greutate. Cam de o luna consum zilnic fulgi de ovaz - dimineata pe stomacul gol, inmuiati in lapte. Pot sa va spun ca efectele incep sa se vada, deci voi continua acest tratament!

  • ciombe
    6. ciombe 15.01.2011 20:36

    nu fumati nu beti alcool,nu mancai grasimi,faceti sport,multe fructe si legume ,fulgi de ovas fac minuni,beti apa plata cu ph 7-8 nu cola este toxic ,nu va inervati nu anjurati pe creator ,rugativa zilnic si rezultatul este bun va spune dr.cionbe ,uganda

  • palosanu alexia
    7. palosanu alexia 11.02.2011 13:43

    sunt super fulgii amestecati cu iaurt inhiba pofta de mancare pe timp de citeva ore

  • Calul
    8. Calul 19.02.2011 19:42

    Fulgi de ovaz dimineata si sex de 3x pe zi. Slabiti garantat.

  • Lenuta
    9. Lenuta 07.05.2011 12:54

    Eu consum fulgi de ovaz frecvent, dar am o mare problema. Daca le consum in combinatie cu produse lactate imi produc o mare aciditate in stomac. Din aceasta cauza le consum cu un grepfruit curatat si taiat marunt peste fulgi.. Ce parere aveti, gresec cumva?

  • elena
    10. elena 22.06.2011 13:38

    sigur nu are nici un efect advers...garantat.....î?i asigur? senza?ia de sa?ietate....baft?...

  • Dana
    11. Dana 29.06.2011 20:34

    Eu mananc la micul dejun fulgi de ovaz.Reteta mea e urmatoarea:2 albusuri de ou,un ou intreg,un sfert de cana fulgi de ovaz,sare si piper amestecate si facute in tigaie dar fara ulei.Un mic dejun care ajuta mai ales daca faci sport dimineata.

  • CEZARA
    12. CEZARA 21.07.2011 20:25

    BUNA SEARA DORESC SA STIU DACA FULGII DE OVAZ AJUTA LA SLABIT .AM 85KG SI 164 INALTIME VA MULTUMESC

  • Andreea
    13. Andreea 17.10.2011 16:35

    Buna ziua! Doresc sa stiu daca consum un bol de fulgi de ovaz cate linguri mari de ovaz ar trebui sa pun pentru ca un bol poate insemna multe grame. Iar daca consum dimineata un bol de fulgi de ovaz cu lapte si miere de albine este inregula ? nu ingrasa cumva combinatia asta?

  • maxim vasile
    14. maxim vasile 12.02.2012 09:05

    consum fulgi de ovaz,dimineata la prima ora,combinatie de ovaz,lapte 0,01 grasimi(la dorna verde),o banana taiata.....ami asigura aproape tot ce am nevoie ptr o zi echilibrata cu energia necesara ptr a merge si la sala in orele de dupamiaza...consumati cu incredere nu poate fi decat sanatate .........

  • otiliaignat
    15. otiliaignat 10.03.2012 17:09

    Nu au nici un fel de contraindicatii. nu stiu PH dar pot sa-ti spun ca este alcalin, sunt de mare folosi in dieta,dar nu abuza. taratele de fulgi de ovaz sunt cele mai bune.... regleaza colesterolul si tranzitul intestinal, dau o senzatie de satietate pe termen lung sunt foarte buni fierti in lapte, ca un terci, cu ceva mirodenii (scortisoara) aciditiarea nu cred ca este vina fulgilor de ovaz... poate ca ar trebui sa alegi o alta marca. oricum se consuma fata zahar.... sau cel putin asa este de dorit! nici o legatura intre fulgi si adenomul hipofizar....

  • CAMELIA
    16. CAMELIA 12.03.2012 06:57

    VA RECOMAND SA CONSUMATI FULGII DE OVAZ CU LAPTE PRAF DE SOIA . ESTE FOARTE PLACUT LA GUST SI LA PRET BUN-16 LEI KG.POFTA MARE !

  • lili
    17. lili 30.08.2012 23:11

    Consum fulgi de ovaz cu lapte de soia alpro(sau Inedit sau alta marca dar primul e cel mai bun).Nimic mai bun ,mai ales daca laptele are putina ciocolata sau adaug eu un pic de orz solubil asemanator ness-ului.Am gasit ceva la cutie,spaniol f. bun.Cred ca efectul este si antistres pentru ca imi da o stare de voie buna.Laptele de soia e pentru acele persoane care simt disconfort inestinal dupa ce consuma lapte dulce de vaca.

  • daniela
    18. daniela 01.10.2012 10:03

    eu consum fulgi de ovaz in fiecare dimineata de aprox un an jumate,si vreau sa spun ca ma simnt toata ziua plina de energie si foarte rar organismul meu cere aliment pline de grasimi.........

  • otiliaignat
    19. otiliaignat 02.10.2012 20:11

    @Daniela... multumesc! esti dovada vie a utilitatii cerealelor, in general, si a ovazului in special.

  • andrei
    20. andrei 07.07.2013 11:00

    daca chiar vreti sa slabiti nu mai ascultati sfaturi din toate partile si consultati o persoana autorizata ca nu cred ca e un pret prea mare daca chiar iti doresti asta.

  • ion
    21. ion 11.08.2016 12:15

    Vîrsta conteaz?. Am o obezitate ( 20 kg) doresc s? urmez corect sfatul dvs.Vîrsta trecut? de 70 ani. Doresc r?spuns.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare