De ce mancam pe fond de stres? Iata solutiile!

Experiente 29.01.2018 dietetik
Multe persoane ajung obeze si cu mari probleme de sanatate din cauza acestui obicei nociv si din pacate, isi dau seama cand este mult prea tarziu. Obezitatea nu este doar o problema estetica, ci ascunde o multime de probleme precum colesterolul ridicat, grasime in jurul organelor interne, cheaguri de sange, boli cardiovasculare si chiar risc ridicat de infarct. Dureros este ca asta se intampla in cele mai multe cazuri pe fond emotional. Cand suntem stresati sau tristi, ne refugiem in mancare ca sa ne simtitm fericiti, dar multi nu realizeaza ca acea fericire tine doar cateva minute.
 
Este adevarat ca sunt persoane care nu se ingrasa in perioadele stresante ale vietii, dimpotriva slabesc atat de mult incat devin piele si os. Este cealalta extrema. Poti atrage si in acest mod probleme de sanatate. Scade imunitatea, apar carente de vitamine, oasele si articulatiile devin fragile si bineinteles, parul, pielea si unghiile nu vor mai arata grozav. Iata cate probleme poate aduce stresul. Daca nu invatam sa-l reducem, ne va afecta atat silueta cat si sanatatea. Nu uita ca viata este scurta si depinde doar de noi sa ne-o facem cat mai frumoasa. Pana si solutiile se gasesc mai usor cu o minte limpede.
 

De ce unele persoane slabesc pe fond de stres?

 

In general, sunt putine cazurile de slabiri exagerate pe fond de stres. Cele mai multe persoane reusesc sa dea jos doar cateva kilograme, nu un numar insemnat cat sa te sperii, iar asta se intampla in perioadele scurte de stres.
 
Alte persoane pur si simplu nu slabesc deloc si asta pentru ca creierul uman gaseste solutii sa contracareze efectele stresului, favorizand producerea de adrenalina. Vei fi atat de preocupat in acele momente de starea ta, incat vei uita ca trebuie sa mai si mananci. Pot trece chiar si zile fara sa mananci normal.
 
 

De ce cele mai multe persoane se ingrasa pe fond de stres?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Daca este sa privim problema din acest punct de vedere este destul de grav. Poti deveni supraponderal, iar asta cauzeaza moartea. Multi ajung sa manance pe fond de stres ca sa se menajeze sau mai pe scurt, sa-si planga de mila. Astfel ajung sa-si caute alinare in alcool, fumat, dulciuri, fast food, grasimi sau sucuri carbogazoase. Nu are rost sa intram in detalii despre cat de nesanatoase sunt toate, pentru ca deja este un lucru stiut. Cert este ca excesele nu au facut bine nimanui, dar cum orice obicei are invat, are si dezvat.
 
 
In acest caz creierul va stimula producerea de cortizol sau hormonul stresului. Acesta da peste cap intreg organismul. Apar dezechilibre hormonale datorate tiroidei, organele interne nu vor mai putea elimina toxinele si te vei simti apatic si depresiv. Normal ca vei simti nevoia sa consumi cat mai dulce dulciuri in speranta ca vei avea energie, dar acest lucru tine putin timp, revenind imediat starea de oboseala.
 
Intrebarea de pe buzele tuturor este de ce tindem sa consumam alimente nesanatoase ca cele enumerate anterior in locul celor bio si sanatoase. Ei bine, in acest caz, creierul se apara altfel fata de cazul precedent si-ti va da semnale sa consumi dulciuri, grasimi sau orice altceva, pentru a se calma. Exista studii care arata faptul ca alimentele nesanatoase ar contine substante care te fac sa uiti pe moment de emotii negative, griji, axact ce cauta creierul uman in perioadele lungi de stres.
 
Un alt efect negativ al stresului care are legatura cu ingrasarea este lipsa somnului. Dormim din ce in ce mai putin, ne cream dezechilibre si mai mari in organism, iar rata metabolica va fi data peste cap. In acest mod vom transforma imediat caloriile din alimente in grasime.
 
 

Care sunt solutiile?

 

Nu o sa-ti spun ca solutia este sa reducem stresul cat putem de mult, pentru ca asta stie toata lumea. O sa incerc sa dau niste exemple concrete care sa te ajute in acest sens si anume:
 
 
1.Plimba-te des prin parc. Nu ai idee cat de mult te relaxeaza. Natura este cel mai bun loc pentru relaxare.
 
2.Alege-ti un sport sau o activitate placuta, precum alergatul, inotul, plimbatul cu bicicleta, etc.
 
3.Citeste o carte interesanta. Iti va distrage atentia de la lucrurile care te streseaza.
 
4.Arunca din casa tot ce inseamna alimente dulci, grase, cu alcool sau orice altceva nesanatos. Cumpara multe fructe, legume, cereale, seminte.
 
5.Sa ai mereu smoothie-uri proaspete la indemana.
 
6.Consuma alimente bogate in fibre, pentru ca potolesc foamea excesiva.
 
7.Asculta muzica.
 
 
 
 
 

 

Tags:
stres
mancatul pe fond de stres
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare