Grasimea de pe abdomen apare atunci cand consumam prea multe calorii zilnic si facem prea putina miscare. Indiferent care ar fi motivul pentru care aceasta se acumuleaza, trebuie sa fim foarte atente, sa adoptam un plan bun de dieta si sa ne preocupam de acest subiect din timp, inainte ca metabolismul sa incetineasca si genetica sa-si intre in drepturi.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Genetica
Atunci cand te ingrasi, locul unde se acumuleaza cea mai multa grasimi si cat de repede reusesti apoi sa scapi de grasimea de pe abdomen tine in mare parte de mostenirea ta genetica. Genele noastre contribuie la determinarea numarului de celule de grasime din corp si a locului in care acestea se depoziteaza. Majoritatea barbatilor se ingrasa in jurul abdomenului, lucru determinat de actiunea hormonului masculin testosteron. Hormonul stresului, costizolul este si el responsabil depozitarea grasimii pe abdomen. Femeile au tendinta de a se ingrasa in zona coapselor, soldurilor si feselor din cauza efectelor hormonului feminin, estrogen. Din acest motiv, forma corpului unei femei se modifica si grasimea incepe sa se depuna pe abdomen dupa ce aceasta intra la menopauza, iar estrogenul incepe sa scada.
Forma corpului
Pe langa genetica, forma corpului tau este extrem de importanta atunci cand vine vorba de a scapa de grasimea de pe abdomen.
Forma de para: partea superioara a corpului este mai ingusta decat partea inferioara ceea ce face mai usoara o definire a abdomenului. Femeile cu corpul in forma de para nu se confrunta foarte des cu grasimea de pe abdomen insa le este mult mai greu sa scape de grasimea de pe solduri si coapse.
Forma de triunghi inversat este caracteristica femeilor care au partea inferioara a corpului mai ingusta decat partea superioara. Acestora le este mult mai greu sa slabeasca in partea superioara a corpului si au cel mai adesea probleme cu grasimea de pe burta.
Burta de dupa sarcina
O alta cauza a abdomenului inestetic al femeilor este o sarcina. Dupa cele 9 luni de graviditate, uterul are nevoie de aproape 6 luni ca sa-si revina la forma initiala. Uneori, abdomenul femeii nu mai revine niciodata la forma pe care a avut-o, asta si pentru ca muschii abdominali se trasnforma in timpul sarcinii pentru a face loc abdomenului sa creasca. Ai nevoie de multa rabdare, o dieta alimentara sanatoasa si multe exercitii de tonifiere. Nu se va intampla de pe o zi pe alta, asa cum se petrece nasterea. Se spune ca ai nevoie de tot atata timp pentru a-ti reveni, cat a fost necesar ca abdomenul tau sa creasca, adica 9 luni.
Balonarea
Stii ca suferi de balonare atunci cand simti ca ai burta putin umflata dimineata si aceasta se umfla de la ora la ora pe timpul zilei din cauza gazelor sau a indigestiei. Balonarea te poate afecta indiferent daca esti slaba sau supra ponderala. Poti fi balonata din cauza unei intolerante alimentare, a tranzitului intestinal lent sau din cauza faptului ca exista prea multe bacterii in intestinul subtire sau bacteria nepotrivita se afla in locul nepotrivit.
Factori care pot spori cantitatea de grasime de pe abdomen
Exista cativa factori care pot accentua grasimea de pe abdomen:
- Gena masculina
- Femeile la menopauza
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Fumatul
- Consumul de alcool (mai mult de 3 bauturi pe zi pentru barbati si mai mult de 2 bauturi pe zi pentru femei)
- Nivelul de stres foarte ridicat, cronic
- O dieta nesanatoasa bazata in special pe grasimi saturate si carbohidrati rafinati.