Cand ne gandim la castraveti putem face referire la un rezervor cu apa si asta pentru ca sunt printre legumele cu o cantitate insemnata de apa care ne ajuta sa facem fata cu brio temperaturilor mult prea ridicate. Este vorba de 95%, ceea ce nu este deloc de neglijat. Daca stii ca esti o persoana care nu consuma prea multe lichide zilnic pentru ca nu poate sau nu apuca, iata ca aceasta leguma este solutia si o poti consuma in ce cantitati vrei. Aportul caloric este atat de mic incat nu are sens sa-l luam in considerare, ceea ce inseamna ca in dieta sunt aliati adevarati. Cum nu exista dieta eficienta fara cura de detox concomitent, sa stii ca tot castravetii sunt ideali in acest sens, dar pentru asta este necesar sa-i consumi cu tot cu coaja si cu seminte. Tinem neaparat sa mentionam acest aspect, avand in vedere ca multe persoane decojesc castravetii, iar unele elimina chiar si samburii. Vei afla in randurile urmatoare de ce este atat de important acest aspect!
Castravetii sunt o comoara pentru organism, dar nu doar pentru ca au putine calorii si un continut enorm de apa pentru hidratare. Este vorba de o cantitate insemnata de vitamine, minerale, fitonutrienti, antioxidanti puternici ce nu se mai gasesc la alte legume sau verdeturi si proteine de cea mai buna calitate. Spre bucuria noastra, ei nu contin colesterol as aca ii putem folosi pentru a regla oscilatiile de colesterol rau, pentru a ne proteja vasele de sange si inima.
Poate parea banal la prima vedere sa ai grija sa nu decojesti castravetii, dar este foarte important. Nu degeaba au o culoare frumoasa de verde. La nivelul ei se gasesc cei mai multi si pretiosi nutrienti si ne referim in special la antioxidanti si fibrele vegetale. Samburii sunt si ei exceptionali si au fibre vegetale si lucreaza la nivelul digestiei si tractului intestinal ca si cum ar fi popularele seminte de chia.
Spuneam anterior ca aceasta leguma contine si fitonutrienti. Poate ai observat de multe ori atunci cand taiai un castravete ca in urma ramane o seva asemanatoare cu cea de la aloe. Ei bine, acea seva favorizeaza reglarea acidului in exces din stomac, alimentele sunt digerate mai repede si mai bine si iata ca ajung mai repede la nivelul tractului intestinal. Coaja si smeintele castravetilor, dar si seva ajuta la eliminarea resturilor si toxinelor daunatoare si pastreaza pentru organism exact ce trebuie si ce este sanatos. Cu alte cuvinte, favorizeaza o mai buna absorbtie a nutrientilor la nivelul colonului si poti tine la distanta bolile ce tin de colonul iritabil si cancerul de diverse tipuri, in special cel de colon. Cand vei mai avea intentia sa elimini tot de la nivelul castravetilor, este indicat sa te gandesti de doua ori inainte ca sa nu-ti para rau ca pierzi nutrienti pretiosi si implicit, beneficii deloc de neglijat.
Ce se gaseste in interiorul castravetilor este mai mult apa, seminte si vitamine. Tot ce tine de importanta consumului de castraveti se gaseste strict la nivelul cojii.
Ce faci daca au coaja amara?
In primul rand, este bine sa eviti din start acest aspect. De regula, numai castravetii mult prea batrani si rascopti au coaja amaruie din cauza mineralelor. Indicat este sa alegi numai castraveti proaspeti si care nu sunt loviti la suprafata si nu vei avea un asemenea ghinion culinar.
Poti alege castraveti medii sau pe cei foarte lungi si grosi. Cumpara-i in cantitati mari pentru ca vei ajunge sa ii indragesti si mai mult ca pana acum si vei observa ca te vei simti mai bine.
Pielea va deveni mai neteda si mai luminoasa daca consumi regulat castraveti, parul va deveni mai rezistent, poti scapa de acnee, pungile de sub ochi si cearcane daca aplici rondele de castraveti direct pe piele, dar vei avea si un metabolism accelerat in permanenta si vei fi mereu satul.
Vezi aici ape aromatizate cu castraveti pentru detox!
Ca sa beneficiezi de toti nutrientii din castraveti trebuie sa-i consumi zilnic asa cum te-am sfatuit in randurile anterioare, dar sa fie in stare cruda. Ii poti adauga la salate, supe reci si ape aromatizate in combinatie cu ingrediente precum frunze de salata, ridichi roz, spanac, ceapa verde, usturoi, etc.