De ce ruleaza mamaliga

Secrete 12.04.2010 Madalina Stama

Iar aroma mamaligutei cu smantana ori branza de capra nu poate fi comparata cu nicio alta mancare, fie ea una exotica, adusa de prin tari straine, multumita amabilitatii bucatarilor, ce divulga secretul imbinarii perfecte dintre ingrediente. Cum poti pune pe acelasi taler al balantei mancaruri diferite, mancaruri ce nu gasesc nicio corespondenta?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cum poti renunta la aroma mamaligutei, de ti se topeste in gura de frageda ce este pentru una la care doar aspectul este de nota 10!? Iata de ce, ma incapatanez sa apar meniul campenesc, si sa nu renunt la el pentru unul exotic. Si am sa va conving si pe voi ca mancarea de-acasa este mai buna. 

 

Mamaliguta vs mancarurile sofisticate

Lasam deoparte satisfactia resimtita la degustarea unor meniuri absolut fascinante atat prin aspect cat si aroma, si ne mobilizam sa aparam ce-i al nostru: mamaliguta cu smantana. Acasa, la bunici, vedeta era mamaliguta cu branza, smantana si ou. Ca erai de-al casei ori venit din intamplare pe-acolo, tot erai intampinat cu o portie din reteta casei, respectiv mamaliguta cu branza, ou si smantana. Imi placea in ciuda faptului ca de fiecare data ma chinuiam sa dezlipesc “painica galbena” de pe si dintre dinti si din acest motiv ma si feream sa zambesc mesenilor, pentru a nu simti egoismul meu care stranseze cat mai multa mamaliga intre dinti.

 


Bunica facea de obicei o mamaliga cat sa ajunga pentru opt meseni, adica mare cat toate zilele, cu toate ca niciodata nu se strangeau atatea persoane la o masuta. O trantea fix din ceaunul incins pe un platou, si nu folosea niciodata cutitul pentru a o taia. Cu o sforicica avea sa inaugureze momentul mult asteptat al degustarii. Pentru aroma inconfundabila a mamaligutei cu smantana, branza si ou si pentru amintirile placute ale meniului campenesc, de la tara nu cedez in favoarea unui meniu exotic.In ciuda glumelor venite din partea vecinilor cum ca, mamaliga prosteste, aceea facuta de bunica la ceaun nu ne coloreaza degeaba dintii in galben, este sanatoasa.

 


Mai buna ca painea
Stiti vorba aceea ca painea ingrasa, ei bine mamaliga nu o face. Are mai putine zaharuri decat binecunoscuta paine alba, mai precis 20% zaharuri. Daca mamaliga vartoasa are jumatate din glucidele painii, terciul are doar un sfert din cantitatea de zaharuri regasite in paine.

 

Nu aspirina, ci mamaliga

Daca se opteaza pentru mamaliga zi de zi, scade riscul aterosclerozei si infarctului prin reducerea colesterolului. Si mai mult de-atat, regleaza glicemia. Iar banala mamaliguta poate fi inclusa cu succes in alimentatia obezilor, caci grabeste satietatea gratie fibrelor, iar aportul caloric este unul mai mic. Si poate fi consumata de aceia dintre voi care sufera de afectiuni ale bilei, intrucat stimuelaza secretia si evacuarea bilei.

 

Meniu campenesc de dieta
Cu aburii de mamaliga in nas si pofta ce creste simtitor in stomac, nu alegeti sa o serviti cu orice, mai ales daca vreti sa dati jos colaceii. De exemplu, smantana si branza sunt grase. Variantele ideale? Branza si iaurt cu putine grasimi! Poate gustul este un pic altfel, dar ce mai conteaza, mamaliguta ramane aceeasi :) Cum sa fie mamaliguta? Cat mai moale, astfel detine mai putine calorii, si musai sa fie preparata din faina integrala, de porumb si apa.

Tags:
mamaliga
dietetic
meniu campenesc
obezitate
afectiuni ale bilei
glicemie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare