De ce sa dorm?

 Dar oare privandu-ne de somn castigam ceva?  

Somnul ne influenteaza atat in bine cat si in rau, in functie de calitatea acestuia – dar cu siguranta ca asta stiati deja. In general, noi, adultii, avem nevoie de 8 ore de somn. Convalescentii si adolescentii au nevoie insa de mai mult.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Altceva: cand intrebam pe cineva: “cate ore ai dormit?” va calcula incepand cu momentul in care intra in dormitor, dar va uita invariabil sa scada minutele petrecute spalandu-se pe dinti, citind ceva sau uitandu-se la TV (sau ce altceva mai face el sau ea inainte de somn). De asemenea, nu va include niciodata timpul  pierdut cu o trezire nocturna. Bine, nu e vorba de asa de mult timp, dar voiam sa spun ca atunci cand ne gandim cat dormim de fapt avem tendinta sa umflam durata somnului.  


 
Chiar fara sa ajustam perioada reala in care au dormit interlocutorii nostri, rcunoasteti ca raspunsurile suna cam asa: “5-6 ore”; “7 ore in week-end”; “mai putin de sase ore”; “hm, nu stiu cat am dormit…”. Vedeti? Oamenii nu dorm destul.  

 

Ce e mai rau e ca, atunci cand ne privam de somn, hormonii nostri o iau razna. De exemplu, pun pariu ca habar n-aveati ca persoanele care dorm putin secreta cantitati mai mici dintr-un hormon care suprima apetitul. Mai e un hormon care ne spune ca ne e foame. Ei, cred ca ati ghicit: cand nu dormim destul, acest hormon este secretat intr-o cantitate mai mare. Consecinta, logica de altfel, este ca ne e cu atat mai foame cu cat dormim mai putin. Din pacate, nu exista doar doi hormoni care sunt dereglati prin lipsa de somn dar pe noi ne interesa impactul asupra dietei. 


Tags:
beneficiile somnului
odihna
echilibru hormonal
dieta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare